Sopa framför egen dörr, orättvisor på hemmaplan.

Ibland blir man för van vid den stora bilden (Laghelveten och direktiv i Riksdagen och EU, våra kandidaters förehavanden i pressen) att man tappar sikten på de saker som sker idag, på hemmaplan.

Ett problem som det skrevs om för några år sedan var utnyttjandet av arbetskraft av våra travtränare.
Påfallande ofta får dessa stalltjejer jobba 6dgr/veckan i 10-14 timmar om dagen och fortfarande bara få betalt för 5dgr/8tim, detta för att de förväntas komma in på sin fritid också.

Valet de har är mellan att acceptera detta eller vara utan jobb.

Dessa travtränare, och jag vågar påstå att det handlar om så gott som samtliga, utnyttjar unga tjejers hästintresse och på ett sekteristiskt sätt ser till att skapa band mellan dem och en specifik häst som de sedan ser som "sin egen" och får dem då att komma in på sin fritid och oavlönat sköta om hästar inför lopp, åka med "gratis" till loppen och då kan det vara travtränare i norr som åker ner till söder och vice versa, med resor som tar 2-3 dagar inklusive själva tävlingsdagen.

Detta sker alltså oavlönat, i Sverige, i dag.Kollektivavtal existerar inte inom travsporten och jag ser det helt enkelt som ett skrämmande exempel på vad som sker när en bransch helt och hållet styrs av arbetsgivarna.

Tror du en industriarbetare hade haft 5dg/8tim och med 5 veckors semester om arbetsgivaren hade fått ställa alla villkor? Maude?

Sverige har bland de mest generösa villkoren för arbetsgivarna i västvärlden, med undantag i LAS för småföretagare, skatterabatter för ungdomar och hushållsnära tjänster etc etc.

Ändå ser vi vad som händer i kristid som i högkonjunktur.
Företag plockar ut pengar ur företaget för att ge till aktieägare och varslar anställda hellre än att återinvestera pengarna i företaget för att ge sitt eget företag en chans att överleva på lång sikt.

Idag skriks det på att de måste varsla för att det inte finns pengar i företagen.
Att de pengarna spelats bort på usla aktietips är det få som bryr sig om, för nu ska rallyt börja igen med en ny finanskris som följd.
Precis som karusellen skapade 1991 (global), 1999 (IT-Krasch) och 2008 (Global) så kommer kvartalskapitalismen att göra det igen och igen och igen och hela tiden är det arbetaren som ska stå för notan, genom att inbetalade skattepengar går till att täcka upp aktiespelarnas förluster, genom förlorade pensionspengar, förlorade jobb och sänkta löner.

Dags att återvända till en sund marknadsekonomi där aktörer som plockar ut vinster i goda tider också ska stå för förlusterna när det går sämre.
Eller hur.Fler om facket och arbetarrätt.
HD, HD2, GP, Barometern, Lugnvikspappan, EU-Granskning, DN.

Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0