Demokrati är en färskvara (del 1 och 2)

Demokrati är en färskvara del 1.


Ja Jan.
USA kom till Europas räddning i WW2.
Kalla Kriget vanns av USA.

Första Världskriget är långt mer komplicerat för att förenklas på det viset, men de var en enorm hjälp efter att Ryssland drog sig ur våren 1918.Men lägg nu till Korea-kriget, Vietnam, stödet till Nicaraguas Contras (där USA fälldes av Internationella domstolen i Haag), misslyckandet i Somalia och dagens konflikter i Irak och Afghanistan så får man fram en annan bild av "demokratins försvarare".

Så Jan, att okritiskt hylla USA som demokratins försvarare visar på en viss naivitet.


Själv blir jag beskylld att hata USA, något som är totalt skitsnack.
Har varit över flera gånger och jag gillar folket, inställningen till livet och den amerikanska konstitutionens enkelhet.


Däremot kritiserar jag starkt den lobbyverksamhet som genomsyrar den amerikanska politiken, ett förfarande vi tyvärr ser mer och mer av i europeisk politik.

Att lobbygrupper kommer med färdiga lagförslag som politiker bara skriver under och skickar vidare, vilket i praktiken innebär att lagar som ska vara till allmänhetens bästa istället är skräddarsydda efter lobbygruppernas uppdragsgivares intressen.


Hade man kunnat kombinera den amerikanska inställningen "the american dream" med det svenska sociala ansvarstagandet med allmän sjukvård, utbildning och värdighet även för de som av olika anledningar inte klarar sin egen försörjning, hade vi kunnat få det riktigt bra.


Men tyvärr så finns det alltför många personer i ansvarsställning som aldrig behövt vända på slantarna.
Vi har utvecklat en elit av politiker som nu är inne på både andra och tredje generationens politiker/lobbyister, som bara umgås med andra politiker, som är så vana vid lobbygruppernas middagsbjudningar att de inte ens inser att det är en grogrund för jäv.slut på del 1.Demokrati är en färskvara del 2.


Demokratikampen är en färskvara, vinns den inte dagligen så urholkar man innebörden av de demokratiska principerna.

Man kan inte vinna om man använder demokratifientliga metoder som övervakning av medborgarna utan bakomliggande brottsmisstanke eller genom att stänga in beslutsprocesserna bakom tjocka censurstreck.
Ej heller genom att använda motståndarnas metoder som tortyr, etnisk rensning och begränsad eller obefintlig yttrandefrihet.


Demokrati måste komma från folket, en demokrati som kräver militär närvaro (ej försvarsmakt) är dömd att misslyckas.

När man bygger demokrati måste man börja med en ordentlig grund.
Det är hårt, svårt och kommer till ett högt pris, men alternativet är värre.
Något tex Irans demokratirörelse (green democracy) vet, men som våra beslutsfattare verkar ha glömt bort.


Många politiker tror bestämt att de är demokratins försvarare.
Nej, demokrati kommer från och av medborgarna, det är de som är grunden för demokrati och garantin för dess fortlevnad.

Beslutsfattare och lagstiftare är på sin höjd demokratins byråkrater.


(tryck på bild för länk)
Fler som skriver om demokrati, mänskliga rättigheter och politisk dumhet:
(lånar några länkar av Jakob Dalunde.)
DN, Hela Gotland, AB, AB2, DN 1, DN 2, BBC, NY Times, SvD 1, SvD 2, Expressen 1, Expressen 2, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Sydsv.
Tianmi, Kent (m) Persson, Proletärbella, Loke, HAX, Lars-Erick, Jakob Dalunde, Norberg, Tianmi2, Robert Hårdh, DNMR.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Patrik

Demokrati=vuxenmobbing. 51% av befolkningen styr över 49% av befolkning. Att U.S.A. är demokratins försvarare är lite lustigt, då dem är en republik. Konstitutionen avskyr demokrati. Annars skulle det inte heta "land of the free". Demokratins principer är för övrigt redan urholkade. Om vi verkligen vill ha demokrati ska vi istället för att fösvara den som om den finns, kanske börja agera efter dess principer.

2009-11-20 @ 16:41:09
Postat av: scaber nestor

@ Patrik

tom värre än så, eftersom bara ~85% röstar och det krävs 4% för att komma in i riksdagen så blir det grovt räknat 45% som styr över 55%.Sen har vi EU med ett snitt på under 40% som röstar....Däremot ska det finnas grundläggande demokratiska principer som ska efterföljas, bland annat europakonventionen och FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna samt de rättigheter och skyldigheter som går under "folkrätten".Men jag håller med om att de är urholkade, vilket jag beskriver i inlägget.Tack för input :)

2009-11-20 @ 16:54:18
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0