Finns det nån som INTE är jävig? (TPB)

Jaha, så har det framkommit att ytterligare en nämndeman är anställd av en musiktjänst, lite mildare kan man kanske tycka eftersom det är hos Spotify.
Men som bekant så äger musikindustrin ganska betydande andel av Spotify.

Så, hur många är vi uppe i nu, vad gäller jäv i och omkring TPB-rättegången?


En nämndeman blev ju utkastad innan rättegången
, men jag antar att det  var för att det hade blivit för uppenbart annars.
Domaren i tingsrätten har ju av sina kollegor blivit friad från jäv (alla chockade räcker upp en hand), men kommer nog inte att återkomma till speciellt många rättegångar vad gäller upphovsrättsbrott framöver.

Och nu en nämndeman till.Minns att Prof Håkan Hydén varnade för att domaren kunde genom sitt inflytande påverka nämndemännen, det verkar nu som det inte behövdes.

I Metro Skriver Kalle Wiklund att han finner situationen märklig, men tror att det är en slump.
Själv tror jag inte slumpen har så mycket med saken att göra, upphovsrättsindustrin har helt enkelt så fruktansvärt många kopplingar inne i rättsväsendet att det helt enkelt är omöjligt att undvika.


Istället för att skriva alla turer igen hänvisar jag till detta inlägget där ni hittar det mesta inklusive länkar.Pinged at TwinglyIntressant
DN, Skånskan, IDG, kulturbloggen, HAX.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Annika Beijbom

Det är ju rent sorgligt! Rättssäkerhet ska vara en stöttepelare i demokratin och så går det inte ens att få ihop en samling oberoende nämndemän.

Hälsningar

Annika Beijbom

2009-09-21 @ 19:24:18
URL: http://beijbom.blogspot.com
Postat av: -H-

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3553641.svdÄnnu konstigare är det enl SVD-länken ovan så är det IFPI med hangarounds som lämnat in yttrandet. Sug på den här karamellen av Peter Danowsky:– Jag tycker att det är jäv, det är olämpligt. Det ska inte finnas några omständigheter som gör att man ska kunna ifrågasätta om det rör sig om jäv. Den här killen har, liksom en mängd skivbolag, optioner i Spotify som har ett ekonomiskt intresse i det här.

Postat av: Anders Troberg

Helt klart ett fall av jäv, han är ju anställd av en tjänst som konkurerar med den tjänst som TPB innehåller.Å andra sidan så kan det verka åt båda hållen. Spotify kan inte vara så dumma att de inte fattar att de står på nästa plats i kön som anklagade om TPB fälls.I vilket fall så spelar det ingen roll, jäv är jäv, oavsett vem det gynnar. Jag skulle vara lika irriterad om en medlem i Razor1911 var domare som om någon som Tomas Norström med fingrarna i mediabolagens plånböcker är det. Rättssystemet MÅSTE VARA OPARTISKT, annars kan vi lika gärna avskaffa det.

2009-09-22 @ 16:20:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0