"Länkhora" och "twinglyhora" - Hur många känner inte till de begreppen?

"Länkhora"(eng. Link-Whore) - Att ha många inlänkningar till ett blogginlägg.

"Twinglyhora" - Att ha många länkar till en nyhetsartikel för att driva upp sin twingly-status.

Ok, det kan finnas nyansskillnader i definitionerna beroende på vem man frågar.
Men är det en nyhet att det kallas för detta?

Svara gärna i kommentarsfältet om det är så.



Anledningen till att jag frågar är för att jag för en tid sedan snubblade in på kulturbloggen som ville ha namnförslag på sitt nya bloggpris, varpå jag fyllde i "lilla länkhoran", de skriver trots allt att ordet var fritt.

Nå, jag kan förstå att man tycker det är barnsligt, men att gå därifån till att mena att jag är ute efter att såra andra?


Detta fick jag nämligen tillbaka i mailen:

Förmodar att du inte med fullt allvar vill att ett pris till människor
som sliter hårt med sina bloggar ska ha det namnet?
Jag väljer att inte såra medmänniskor och släpper därför inte igenom den.
Hur mår en människa som på så fullt allvar vill såra andra?


Men jag tänkte kolla av med er som läser bloggen om jag gått över gränsen, om vi ska sluta använda uttrycken "länk/twinglyhora" eller om någon har överreagerat.



Uppdaterat:
Mymlan känner till begreppen iaf :)

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: lizthetailor

Säger mer om dem än om dig. Som vanligt (?) är det ingen takhöjd i kultursfären och därved inte tillräckligt mycket plats för ironi.



mvh

@lizthetailor

2009-09-28 @ 07:58:36
Postat av: Bengt O.

Nu finns det faktiskt några av oss som försöker värna ett vårdat språk och undvika vulgariteter och förnedrande uttryck i vårt umgänge med andra. Om du tycker det är OK att kalla någon för "hora", oavsett prefix, så "säger det mer om dig än om dem" för att parafrasera en tidigare kommentator.

2009-09-28 @ 10:09:02
URL: http://www.karlsson.at
Postat av: scaber nestor

@Bengt.



Oavsett prefix?

Språk och betydelser förändras, en mobil för 40 år sedan hängde över en vagga, idag pratar vi i dom.

Rock'n Roll för 70 år sedan betydde knulla, idag fäster ingen någon betydelse vid det.



Nu har du ett ord, "hora", som i ett läge är ett nedlåtande ord för sexarbetare, men som med ett specifikt prefix framför blir en putslustig kommentar över någon som länkar in överdrivet mycket i ett inlägg.



Skillnaden mellan dig och mig tror jag är att jag bryr mig inte vilket språk någon använder, jag ser inte ner på någon för att de stavar fel eller använder kraftuttryck.



2009-09-28 @ 10:45:40
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Kattis

Visst kan man skämta

Men det som gör det tröttsamt är att det hela tiden är ord med kvinnliga förtecken som är negativa medan manliga står för det postiva. Bloggstaken - det låter väl något, Bloggfittan - hum...

Återerövra orden? Nja, jag tror det finns viktigare saker att ägna sin energi åt än att neutralisera ord som hora och fitta.

2009-09-28 @ 10:57:00
Postat av: Kattis

Ursäkta, missade att du frågade om det var känt att det kallas så och ja, jag visste det. Likson att typografer talar om horungar, något man ska undvika även om enkla passerar idag.



2009-09-28 @ 11:04:50
Postat av: sq

2009-09-28 @ 11:05:21
Postat av: Bengt O.

Jag ser inte ner på någon människa därför vill jag inte heller förse dem med vulgära epitet, de må vara aldrig så "putslustiga". Men du har rätt i att jag bryr mig om vilket spåk man använder i offentliga sammanhang till vilka jag även räknar bloggandet. Det är också rätt att jag bryr mig om hur man stavar. Sen kan man som stilgrepp i vissa sammanhang använda både kraftuttryck och felstavningar(jmf embryo) men det bör vara avsiktligt och inte slentrianmässigt.



I det aktuella fallet tillkommer det ju att du trivialiserar ordet "h-a". När det bli tillräckligt trivialt så blir det OK att använda det hur som helst om kvinnor och flickor. Jämför ordet "cp" eller "cepe" som numera används som ett helt vanligt skällsord. Hur det känns för någon som lider av celebral pares kan du kanske tänka dig.

2009-09-28 @ 11:09:33
URL: http://www.karlsson.at
Postat av: scaber nestor

Nja, hora appliceras på både män och kvinnor, iaf i de kretsar jag rör mig.

Fitta är ett annat ord, står ihop med (häpp!) kuk i min ordlista, tror inte något av det kan anses som positivt när man blir tilltalad som det, såvida det inte är någon i umgängeskretsen, där vi har en viss jargong.



Däremot i vild sexlek har jag hittills inte träffat på nån som blir aveggad av användandet av vare sig "kuk" eller "fitta".

2009-09-28 @ 11:10:45
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Bengt.



Nu får du backa ett par steg, jag trivialiserar inte ordet "hora", det är du som väljer att stämpla alla ord som innehåller "hora".

Läs det jag skriver, inte det du försöker läsa in mellan raderna.



Anser du att jag oklar med något, ställ en fråga istället.

2009-09-28 @ 11:18:39
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Emina Karic

Tror du gör missen som jag så ofta gör; du inbillar dig att Internet är ditt köksbord, och inte ett offentligt rum. Hemma runt köksbordet har man folk som fattar vad man menar. I det offentliga rummet finns även folk utan ett uns självdistans. För att en utmärkelse med det föreslagna namnet ska vara roligt krävs att den som får den är en stark person som kan hantera det och skratta åt det. Tror knappast Blondinbella hade gjort det t ex. Då blir det snarare psykisk misshandel än en kul grej.

2009-09-28 @ 13:19:21
URL: http://snorkig.wordpress.com
Postat av: Eduronflux

Kände faktiskt inte till att det epitetet fanns så min omedelbara reaktion blev att det kändes en smula vulgärt men min åsikt om det kanske är förlegad? Jag skulle dock välja att säga nej till att få en utmärkelse med det namnet om den osannolika tilldragelsen skulle inträffa.

2009-09-28 @ 13:55:15
URL: http://eduronflux.blogspot.com/
Postat av: Bengt O.

"det är du som väljer att stämpla alla ord som innehåller "hora"." - Ja, det är ju just det saken gäller! Du trivialiserar med de resultat jag antytt.



Dessutom har du fel. "Horace" är t.ex. helt OK liksom "Horatius", det spanska ordet för "timme", en rumänska folkdans osv.

2009-09-28 @ 15:55:18
URL: http://www.karlsson.at
Postat av: Joshua_Tree

Länk- liksom twinglyhora är vedertagna begrepp, både som substantiv och som verb. Såg att Kattis ansåg att det var ett kvinnligt prefix. I beg to differ. En hora är en hora och har inget att göra med kön. Och att neutralisera ord som "hora" är precis vad man gör genom att använda det i sammanhang som länkhora eller, också vedertaget, hockeyhora. (Nej, en hockeyhora är inte en tjej som går laget runt utan en hockeyspelare som byter klubb gång på gång för några få dollar mer.)

2009-09-28 @ 17:00:24
URL: http://josh.scriptorium.se
Postat av: Hans J

Man orkar knappt kommentera något så dumt!



Självklart var det ingenting sårande alls i ditt namnförslag - det måste varit en riktig "prinsessan på ärten" som svarade dig!



(P.S. Hur får jag in dina kommentarer i min RSS-läsare?)

2009-09-28 @ 17:27:59
Postat av: Bengt O.

De senaste kommentarerna visar ju precis att det som jag varnat för -trivialiseringen- redan är ett faktum. Att påstå att ordet ifråga inte har med kön att göra visar ju en enorm brist på språkkänsla. Att det är "vedertaget" är ju inget försvar utan i så fall ett beklagligt faktum.Nu tror jag inte att det är så "vedertaget", det är nog mest en jargong i vissa kretsar.



Till Hans J. Skulle du använda ordet till din mamma, syster eller flickvän ens med prefixet "länk" eller "twingly"? Tror inte det. Eller -det slår mig plötsligt med förfärande kraft- kanske är det just det du skulle göra.

2009-09-28 @ 19:20:22
URL: http://www.karlsson.at
Postat av: 6x9





Rent personligen skulle jag absolut inte tycka om att få något dyligt tillägnat mig men kanske för ett par år sedan?



Frågan var: "-Men jag tänkte kolla av med er som läser bloggen om jag gått över gränsen, om vi ska sluta använda uttrycken "länk/twinglyhora" eller om någon har överreagerat."



Mitt svar:

Om vi bortser från alla språkliga och etiska aspekter samt den språkliga kollektiva process som förändrar alla språk under tidens gång, är väl meningen med ett ord/namn att människor skall förstå innebörden av namnet. Värdeladdningen bör vara gemensam oavsett vem som hör/läser ordet för det var ju ett "pris" -något positivt. Om det råder delade meningar om ordets betydelse utifrån tidigare nämda aspekter, ja då kanske det är bättre med något annat namn? Så att inte den som erkänns priset tar illa upp. Man kanske vill tilldela tex Dalai Lama priset för hans blogg någon gång och då rimmar hora något illa. Flexibelt och dynamiskt är vad som borde kännetecknas i namnvalet. Huruvida hora med olika tillägg före efter eller under har ny betydelse låter jag vara osagt men vad jag vet är att många håller den gamla betydelsen för att vara den rätta och laddningen är i så fall negativ. Jag menar dom tror ju att du gillar att såra andra!Det var ju inte så du resonerade och svaret har du alltså i texten ovanför din egen fråga!

=42.



2009-09-28 @ 23:52:15
Postat av: Birgitta Alvskogen

Själv twinglyhorar jag friskt, när jag känner för det. Tycker inte jag behöver känna mig billig för det. Begreppet hora är för mig könsneutralt och handlar mer om att man tar för sig av möjligheter att synas och bli läst, när det gäller bloggar. Att sälja sig lite. Men vad är det för fel på det? Entreprenörskap skulle jag hellre kalla det kanske. Nätverkande, koppleri. You name it...



Ibland tror jag att vi stirrar oss blinda på petitesser och det tar tyvärr fokus från verkligt angelägna saker.



Jorå jag har känt till begreppet i åtminstone ett par år nu. För mig är det inte något laddat. Men jag är en sån där som gärna använder, vad någon här kallar vulgärt, för att spetsa till det då och då. Könsord och andra "fulheter", t ex.



Huruvida ditt namnförslag till priset är bra eller dåligt, kan jag inte uttala mig om. Men kränkande...nej det tycker jag inte.

2009-09-29 @ 10:25:58
URL: http://witchbitch.wordpress.com
Postat av: Joshua_Tree

Åh, förlåt, jag visste inte att det är Bengt O. som bestämmer. Språket är förstås hugget i sten och kan absolut aldrig förändras. Enorm brist på språkkänsla kan du vara själv.

2009-09-30 @ 06:02:39
URL: http://josh.scriptorium.se
Postat av: Bengt O.

En del av er försöker försvara ert slentrianmässiga användande av vulgära könsord genom att fly till "språkets förändring" osv. Jag antar att ingen av er låter sig övertygas av SAOL som entydigt definierar begreppet som "hora s. -n horor (starkt nedsättande) prostituerad kvinna" men ni kan ju gå till Wikipedia (som jag annars aldrig använder). Slår ni upp ordet blir ni omdirigerade till en artikel om "Prostitution (ytterst av latin pro-stituere, ’(offentligt) ställa ut’) kallas den verksamhet där en eller flera personer utför sexuella handlingar åt en annan mot ersättning. Ersättningen kan tillfalla utföraren eller den person som organiserar prostitutionen."



Nu är det ju wikipedia så Joshua kan ju skriva om artikeln förslagsvis till "Putslustig benämning på män och kvinnor med stor social förmåga speciellt på Internet."



Språket förändras, visst. Men i det här fallet är det nog bara fråga om att markera en grupptillhörighet. Och att använda begreppen på människor -särskilt kvinnor- utanför den gruppen uppfattas naturligtvis som kränkande och sårande.



2009-09-30 @ 11:23:48
URL: http://www.karlsson.at
Postat av: Joshua_Tree

Hur är det med bloggen "Bokhora" då, undrar jag.

2009-09-30 @ 16:24:51
URL: http://josh.scriptorium.se
Postat av: scaber nestor

Bengt.



Nu är det begreppen "länkhora" och "twinglyhora" som diskuteras, inte "hora"



Slå upp det i SAOL så hittar du det inte, däremot finns det i en av de länkarna i själva bloggposten.



http://www.blogossary.com/define/link-whore/



"A link whore is one who solicits links to her blog regularly or seems/is desperate to receive links to her blog."



2009-09-30 @ 21:38:52
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Hans J

Sedan har vi begreppet "horunge" inom typografin!

2009-10-01 @ 20:13:26
Postat av: fflappy

Som redan påpekats flertalet gånger: "horunge".



Att du får det svaret vittnar om deras stapplande steg ut till bloggarna (eller rättare sagt, "våran elitism")

2009-10-08 @ 15:57:08
Postat av: zerounu

Jättebra webbsida,väldigt informativt.Tack och kolla här också. <A HREF="http://www.greencheck.se/" TARGET="_blank">Jämför priser</A>

<A HREF="http://www.greencheck.se/" TARGET="_blank">Jämför priser</A>

2009-12-09 @ 22:01:10
URL: http://www.greencheck.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0