Jim Keyzer - Polis i särintressets tjänst.


Jag tar det kort.


Jim Keyzer arbetade åt Polisen och Warner Brothers - samtidigt.

Nu är han ansvarig över fildelningsgruppen, med ett antal poliser och gissningsvis en budget i storleksklassen 10 till XX miljoner.

Så, vad har han tillgång till?
Eftersom vi har fri bevisföring i Sverige kan han använda allt hans uppdragsgivare (Warner Bro's och andra upphovsrättsbolag) har samlat in, oavsett sättet det har samlats in på.
Jag tvivlar att de eventuellt olagliga sätt som används kommer att anmälas av Jim Keyzer, trots att polisen har anmälningsskyldighet.


Christian Engström beskriver situationen och historiken enkelt.

--------------

"Jag skrev ett antal inlägg om den mutade polisen Jim Keyzer när skandalen uppdagades, och när justitieminister Beatrice Ask fick svara på en fråga i riksdagen om ärendet.

Här är länkar till de inläggen, eftersom den mutade polisen Jim Keyzer nu är på tapeten igen:

Fildelarjakt och korruption ( 18 april 2008 )
Riksdagsfråga om korruptionen i fildelarjakten ( 24 april 2008 )
Den mutade polisen heter Jim Keyzer ( 24 april 2008 )
Antipiraterna och Bandidos, vem är egentligen farligast? ( 29 april 2008 )
Grönt ljus för korruption, tyvärr ( 9 maj 2008 )
Mutade polisen Jim Keyzer åter i tjänst ( 5 juni 2008 )"

---------------

 

Dessutom hittar jag detta i Christians kommentarsfält, skrivet av signaturen 'Johan Tjäder'.

 

"Nu är det ju så att lagen om offentlig anställning sägs det i § 7: ”En arbetstagare får inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.”

Detta gäller även om arbetstagaren är tjänstledig.

Så det som man måste fråga sig är om polismästaren i City anser att anställning hos målsägaren i ett brott man själv har utrett inte på något sätt rubbar förtroendet för arbetstagaren eller skadar polisens anseende.

Arbetsdomstolen har i en dom från 2005 uttalat att polisväsendet otvivelaktigt är sådan offentlig verksamhet som har allmänhetens ögon riktade på sig. Det måste ställas stora krav på att allmänhetens förtroende för polisens opartiskhet kan upprätthållas. Riskgraden för förtroendeskada på grund av bisyssla är hög och att endast förhållandevis små risker bör accepteras.

Det är alltså i första hand Jim Keyzers chefer som borde ställas till ansvar. En enskild polisman som får ett erbjudande kan inte förväntas begripa att han ska tacka nej. Det behöver inte vara korruption, dvs. mutbrott, men bisysslan kan ändå ha varit olämplig med hänsyn till Keyzers tjänst inom polisen. Det borde föranleda utredning och arbetsrättsliga åtgärder, t.ex. omplacering.

Men som sagt, kraven som ställs är höga. Högsta domstolen konstaterar i en dom att blotta föreställningen om att det allmännas verksamhet kan påverkas av mutor kan rubba förtroendet för offentliga organ. ”Lagstiftningen [kring mut- och bestickningsbrott] syftar därför till att förhindra att ens misstankar av sådant slag skall behöva uppkomma. Detta medför att stränga krav måste uppställas när det gäller att bedöma vad som i olika sammanhang kan godtas såsom tillbörligt.”

Tvivelsutan har förtroende för polisen skadats, även om man inte kan visa någon påverkan på förundersökningen. Jag skulle därför tycka det vara lämpligt om både filmbolagets och Keyzers agerande fick granskas av åklagare. Jag hoppas att någon polisanmält.

Kommentar av Johan Tjäder — 26 februari 2010 @ 22:22"

--------------------

Man borde fråga sig hur man kan befodra Jim Keyzer som jobbar/jobbat åt en part i de mål han nu är satt att utreda, när det finns en dom som berättar att en trafikpolis som knäcker extra som släpvagnsförsäljare har skadat förtroendet av polisen hos allmänheten.


Tyvärr är jag cynisk nog att tro att detta aldrig kommer att leda till något.
För detta är känt hos Jim Keyzers chefer och det är känt hos de politiker som är ansvariga över direktiven polisen fått.

Om nu mot förmodan detta går vidare till åtal och Jim Keyzer anses skyldig till brott kommer det att smitta av sig uppåt, för en mutkolv går sällan frivilligt och när den gör det kommer han att dra med sig alla inblandade.Och ja, detta var det korta inlägget.


Fler om Keyzer-affären.
Opassande, Liberal & Långsint, ConnyT, MMN-O, Farmor Gun, Integritet & Frihet, Satmaran, Full Mental Straightjacket, Futuriteter.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anders Troberg

Kanske dags att någon anmäler?

2010-02-27 @ 09:44:49
Postat av: Cnab

Extraknäckande poliser med eller utan cheferna vetskap, är inte tillåtet om jag fattat dig rätt. Håller med, det är flagranta exempel på korruption. Men vi ska heller inte glömma de åt SL biljettkontrollerande Kling och Klang, poliserna som jobbade extra åt SL för att få möjlighet att knacka lite bus och få betalt för det. (Fallet fotograferande Jesper på Hornstulls T-banestation)

2010-02-27 @ 13:32:12
Postat av: Martin Widmark

Det är väl bara att anmäla efter hjärtanslust. Det kommer inte hända ett skvatt. Detta är sanktionerat ifrån högsta befattning. Så anmäl ni, men bli inte trumpna när inget händer.Och det kommer att bli värre, var så säker. Det här är bara början!

2010-02-28 @ 11:39:17
Postat av: scaber

@Martin.Jag vet, men det kan göra viss skillnad om man lyckas få tidningarna att skriva om det.se bara på historien om Jesper Nilsson i Tunnelbanan med civilpoliserna.

hade inte bloggsfären tryckt på hade dessa poliser än idag kunnat trakassera folk.

Nu är de anmälda iaf och deras bild finns spridd över hela nätet :)

2010-02-28 @ 11:57:15
Postat av: Thomas Tvivlaren

Fast anmäldes inte Keyzer när det hettade till senast? Vad hände med den anmälan?

2010-03-01 @ 08:52:37
URL: http://www.thomastvivlaren.se
Postat av: Martin Widmark

@ScaberJa, media får gärna skriva om dethär. Problemet är väl att nästan all större media ägs av Makten<tm>. Så de tar inte upp det.@ThomasJodå, Keyzer anmäldes när det begav sig förra gången. Inget hände, det gjordes ingen förundersökning då åklagare tyckte att det inte fanns något att undersöka.Inget att se här, cirkulera cirkulera!Keyzer har tydligen ringt upp Christian Engström och varit upprörd samt kommit med en del förvirrade uppgifter.

2010-03-01 @ 10:12:30
Postat av: Michael Gajditza

Vet du om det gjordes någon polisanmälan vid den tiden avseende misstanke om mutbrott?Har du läst svaret som Beatrice Ask lämnade på den fråga Karl Sigfrid ställde i riksdagen angående detta? Du hittar det här annars: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2007/08&dok_id=GV121142&nr=1142Det är bland det sämsta jag sett en ansvarig minister prestera.

2010-03-02 @ 11:22:18
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21909

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0