Lördagspostning - Gästbloggaren CG Nilsson berättar om sin syn på jobbpolitiken.

I veckan så uttalade sig Fredrik Reinfeldt i Sydsvenskan:
"- Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. Också i lågkonjunktur byter folk jobb.

- En viktig orsak till att många ungdomar inte får jobb är att de
inte söker jobb."

Av den anledningen beslöt sig CG Nilsson att besvara detta på min blogg.


CG Nisson.


Visst finns det jobb, någonstans - men att tvångsflyttas från sin familj eller behöva ta ytterligare 7 mediciner är inte mänskligt.
Visst finns det saker att göra, man kan starta eget...

Men... även om det finns jobb och arbetskraft - så finns det inte så många som vill, vågar eller ha råd att anställa i små företag - så man kan slopa arbetsgivaravgiften.

Ett exempel under en period, kan vara:
Man kan köra en "flat rate" - 50% skatt för småföretag upp till tio anställda och 2 miljoner i vinst per år – då kan de göra vad de vill med den miljonen som blir över, till exempel anställa personer som vill hjälpa dem utan att betala mer än det som skall utgå i lön. De som jobbar för en småföretagare får jobba skattefritt - för pengarna som betalas ut från företaget/arbetsgivaren är redan skattade. Avtal skall skrivas och all tid skall redovisas, givetvis – men en individ som hjälper ett litet företag framåt skall få skattejämkning direkt. Hur det än är så betalar man ju 25% skatt i alla fall på det man handlar sedan. Fördelen är att den anställde bara behöver dra in sin egen lön till företaget för att arbetsgivaren skall ha råd att anställa.

Det är skillnad på att betala ut 8 000 för en deltid i månaden och 15 000 i avgifter, skatter och den faktiska lönen. Den anställde skall alltså beräknas dra in nästan 20 000 i månaden till ett litet företag, för att det skall kunna räknas som lönsamt.
Därför får man inga jobb, även om jobb behöver utföras.

Det samma kan gälla alla som är anställda på större företag och som då har möjlighet till högre löner och mer regelbunden arbetstid, de som betalar skatt - då kan de använda sina skattade pengar för att anställa barnflickor eller diskare/städare hemma för småsummor - utan att det blir svart arbetskraft. De behöver bara betala för den faktiska tiden samt det som de kommit överens om sinsemellan.
Lite som om man säljer begagnade saker, redan nu – skattefritt eftersom man inte går med förtjänst, med mindre det är antikviteter som har ett högre värde än inköpet.

Dessutom om man lägger en sådan skattesats på småföretagen, så kommer staten få in mer pengar till kassan, eftersom det är det som är skillnaden på en skatt och en avgift.
Skatten är gemensam – avgiften skall betala en specifik instans i systemet.

Vidare, med mer pengar till staten, kan staten återta kollektivtrafiken, så att alla som betalar skatt eller arbetar för en skattebetalare – med andra ord de som deklarerar – kan få åka kollektivtrafik gratis.
Då minskar man biltrafiken, minskar utsläppen och folk kan pendla 10 mil utan ekonomiska problem.
Kör man sedan alla dieselfordon på rapsolja, som kan odlas av småföretagare och småbönder, så gör man miljön ytterligare en tjänst.

Eller något liknande - vem vet... kanske politikerna har en bättre idé.

Svarthandeln minskar, svartjobb blir inte så attraktiva och en hel del ofrivilligt arbetslösa kommer ut i jobb.

Det finns nu dem som fått meddelande om att de skall medicinera ner sig och söka jobb på den stängda arbetsmarknaden om de inte kan få ett vanligt jobb på grund av olika orsaker.
Om de inte orkar ha familj och barn OCH jobba, av en eller annan åkomma eller tillstånd, så skall de fundera på om det inte vore bättre att lämna från sig barnen och bara koncentrera sig på att jobba.
Framför allt om de tar sådana mediciner som gör att de inte är lämpade att vara vårdnadshavare för sina barn.
Bor man på en ort, skall man vara redo att flytta 100 mil från sin familj, om det finns ett jobb att få, någon annan stans.

Familjen är grunden i samhället.
Barnen är grunden för framtiden.
Individens väl – för samhällets fortbestånd – var tidigare en tanke som var inrotad i det svenska systemet.

Numera är det samhällets väl – på bekostnad av individen.
Det är ohållbart i längden.

Jag har personligen lämnat politiken bakom mig nu och verkar mer ideologiskt än politiskt.
Då kan man fortfarande använda sitt sunda förnuft.

CG Nilsson.




Fler om ämnet jobbpolitik.
s-buzz, afs, peter andersson, Soilander, DN, AB, martin moberg, luciano astudillo.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0