Man ska akta sig för vad man ber om, man kan få det.

För 2 veckor sedan kom chocken, arbetsdomstolen ansåg det vara acceptabelt för en arbetsgivare att sänka löner trots gällande avtal, tvärt emot Saltsjöbadsandan.
För i princip var det detta som skedde i Stockholm i fallet Liselotte Lööf vs Sopåkarna.

Svenskt Näringsliv måste ha gjort Tom Cruise-hopp i sofforna.

Men så kommer verkligheten ifatt.
Tidigare så gjorde sopåkarna även det som medföljde risker, som att bära för tunga sopkärl, ta de extra soppåsarna etc.

Nu finns det ingen anledning.


Detta är ganska enkelt, vill man inte betala för det jobb som ska utföras får man till slut den kvalité man förtjänar.

Kort sagt.
Akta er för vad ni ber om, ni kan få det.Avtalsrörelsen 2010 blir alltmer intressant...Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Peter

Vilka primadonnor.

Snart börjar dom väl plocka soporna med pincett.

Här har vi Lars Ohlys våta dröm.

Ett samhälle som går längre än i hans gamla älskade union som inte längre finns där arbetare tjänar MER än akademiker,

För vad är en egentligen en läkare med åratals studier värd i jämförselse med samhällets stöttepelare, dvs professorerna som hämtar sopor.

Hur jävla sjukt får ett samhälle egentligen bli.

Jag skulle lära mig sopåkarnas jobb på antagligen 20 minuter.

Och jo, jag skulle nog orka eftersom jag tränar dagligen och har gjort så i 20års tid.

2010-02-16 @ 09:23:16
Postat av: scaber nestor

@Peter.De gick utöver vad som krävdes av dom under lång tid, just av lojalitet mot sin arbetsgivare och av ren yrkesstolthet.

När detta belönades med sänkta löner och längre arbetstid så svarar de med att följa arbetsmiljölagen till punkt och pricka.Man varsågod, ingen hindrar dig från att söka jobb som sopåkare.

2010-02-16 @ 09:45:36
Postat av: Peter

Nej jag vill inte byta, det har jag ett alldeles för stimulerande arbete för och desutom tjänar jag alldeles för bra för att byta.

Det jag menar är att sopåkarna tjänar ca 30000/mån med en arbetstid på ca 30tim/vecka.

Jämför det med tex en sjuktköterksa med flera års studier.

Ofta kommer ju en kommentar likt din - typ byt och se hur tungt det verkligen är.

Men okey, jag skulle kunna byta, säg under en sexmånadersperiod men med vissa vilkor.

Och det vilkoret är att jag respektive sopåkaren som tar över mitt jobb blir återbetalningskyldiga til arbetsgivaren vid misstag som kostar företaget pengar samt att man efter, låt oss säga en vecka, kan jobbet och börjar dra in pengar till företaget.

Jag jobbar föresten som aktieanalytiker.

2010-02-16 @ 10:10:26
Postat av: scaber

Du glömmar några saker som ingår i yrket.Exempelvis:

1. Lukten.

2. Arbetstiden. (De börjar ofta ca 04.30)

3. Statusen.Detta gör att det behövs ett momentum, och då är det lön och kortare arbetstid som är lockropet.Ditt lockrop mot stressen, 60-80 timmars arbetsvecka och de dippar som kommer att dyka upp är de enorma förtjänster du kan göra.Ingen har sagt att ni ska byta, men man bör sätta sig in i vad det innebär.

Alla kan inte vara aktieanalytiker och alla har inte vad som krävs för att bli sopgubbar.

2010-02-16 @ 10:40:19
Postat av: apocalypse nowish

Problemet är ju inte att en yrkesgrupp får lägre lön, problemet är att inte fler grupper får sänkt lön. Gruvarbetare, industriarbetare, och alla som arbetar i offentlig sektor borde få 20-30% lägre löner. Politiker och deras anställda borde inte ha lön alls.Men det största problemet är trots allt inflationen och skatterna. Staten stjäl vår inkomst till en så hög grad att ingen orkar eller vill anstränga sig.Så länge vi tillåter riksbanken minska värdet på pengarna och politikerna stjäl hälften eller mer av vad vi tjänar spelar löneförhandlingar väldigt liten roll.Revolution kamrater!

Postat av: Helen

Problemet är väl ändå att alla inte förstår att alla faktiskt behövs. Jag förstår att det kan kännas surt för en del att det finns de som kommer upp i acceptabla inkomster utan högskola. Om man inte har förmånen att ha ett intellektuellt stimulerande jobb som Peter, så är det väl helt ok att man får en ekonomisk kompensation istället. För vi vill ju alla att soporna ska försvinna, eller hur? Att de dessutom sliter ut sina kroppar i förtid, precis som andra underbetalda grupper(Peters "sjuktköterksa?!" t.ex.(hur många akademiska poäng hade du?)), bör de ju också kompenseras för. Så här blir det när vi säljer ut alla samhällsfunktioner till lägst bjudande? Till slut kommer väl allt att skötas av kineserna. Är polisen nästa objekt till försäljning?

2010-02-16 @ 14:17:04
Postat av: Daniel

En sopgubbe bidrar mer till samhället än en aktieanalytiker.

Frågan är då varför en aktieanalytiker bara sitter på sitt feta arsle och läsertidningen för en högre lön än en hårt fysiskt arbetande människa?

2010-02-16 @ 17:22:46
Postat av: adversus

Det är bra att kommunen anlitat entrepenörer att sköta sophämtningen. Nu kommer marknaden att reglera sopåkarnas löner upp eller ned efter maskningsaktionerna. Mycket möjligt att en sopgubbe ska ha högre lön än en aktieanalytiker. Troligen är sopgubbe mer av ett framtidsyrke iallafall. En aktieanalytiker kan inte - på en perfekt marknad - bestämma ett bättre pris på en aktie än vad dess pris redan är. (om så vore så skulle ju aktianalytikerna vara rika på att göra smarta aktieaffärer, inte slita för 30.000 i månaden) Datorer kommer snart att i ännu högre grad rationalisera och automatisera råd och handel av värdepapper. Inom 10 år kommer google ha en världsbörs med AI -aktierådgivare. Men robotar kommer inte att kunna tömma sopor på åtminstone 100 år.

2010-02-16 @ 21:45:05
Postat av: Eduronflux

Jag förstår att det blir börskrascher då och då med sådana insikter i samhället och dess funktioner som herr börsanalytiker Peter demonstrerar. Han bör nog hålla sig till sitt eget gebit och hålla sig för god att kritisera sopåkarnas arbetssituation.

2010-02-17 @ 13:37:18
URL: http://eduronflux.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0