Några saker ni borde läsa.

Först är det Olof B[eta]'s högkvalitativa inlägg om illegal fildelning.

Här följer delar av det.


Jag vill förklara det från ett praktiskt-tekniskt perspektiv. Hur fildelning fungerar helt enkelt.

Så jag ritade ett par bilder över hur det egentligen går till när Anna skickar en fil till Göran.


Det som egentligen händer när Anna skickar en fil till Göran, t.ex. via MSN, är att information sänds via ett antal servrar och annan nätverksutrustning, hela vägen till Görans dator.

Server 1 motsvarar alltså datorn som tillhör Annas internetleverantör, den första på resan.

Server N motsvarar alltså datorn som tillhör Görans internetleverantör, sista datorn innan målet. På vägen har ett flertal servrar varit inblandade, sannolikt från flera olika internetleverantörer och möjligen också universitet, privatpersoner och företag, allt beroende på hur internet ”gissar” att informationspaketen levereras snabbast just för stunden*.

Den information som en digital fil motsvarar, är bara en serie ettor och nollor. Alltså den minsta beståndsdel en dator ”förstår”.

Oavsett om Anna skickar en musikfil i mp3-format eller en textfil innehållande ett kärleksbrev, är det bara en serie ettor och nollor som praktiskt sänds över nätet.

I och med att fildelning idag är illegalt, kan man fråga sig hur detta ”brott” ska beivras. Som vi ser ovan är fildelning ingenting annat änkopiering av information. Och det går inte att särskilja vilken information som skickas, utan att ”titta inuti”.


--------------

Sedan är det evolutionskritikerna på Claphaminstitutet som får en dräpa av monumentala mått av Patrik Lindenfors.


"De allra mest okunniga angreppen på evolutionsteorin har länge fört en tynande tillvaro i Sverige. I USA är de däremot vanligare. Där finns kreationister som hävdar att bananen bevisar att Gud skapade världen åt människorna eftersom den är så unikt anpassad till människans hand och mun, samt har ett praktiskt skyddande skal. (Dessa människor har tydligen aldrig sett en ananas, eller en vild banan - vår banan är framavlad av människor.)

I och med den (uppenbarligen felbetecknade) "tankesmedjan" Claphaminstitutets bildande har denna typ av kreationism nu dock fått vokala företrädare i Sverige."

-------------

Slutligen så dissikerar Johanna Pirikka Altenstedt den "vargfria" kommunen
.


"Från fungerande stat till byråd?

Trots att rovdjurspolitiken och skyddet av rödlistade djur är nationellt och till och med internationellt både juridiskt och politiskt gavs de lokala krafterna ”som det berör” makten att köra över till exempel forskarna i den här frågan. Dessa är rovjdursintressegrupper såsom jägare, LRF, samer, naturskyddsföreningar, fårägare och andra.

I ett nafs har vi tagit ett jättekliv från en modern stat tillbaka till medeltida byaråd där oberoendet, bevisen och rättssäkerhet inte alltid blir den högsta prioriteringen.
Bara en sådan sak som att överklaga ett myndighetsbeslut enligt förvaltningslagen – hur ska man göra det i detta fall? Ska vargen lämna ett diariefört tassavtryck någonstans för att protestera mot ett lagvidrigt beslut?
Det är ju den som berörs och ska överklaga…"

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: robert

Well. det är fortfarande bara kopierande av data. data blir information först vid presentation. :)

2010-02-25 @ 23:00:43
URL: http://www.asystemapart.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0