När kårandan i sig uppmuntrar till brott.

Gun Svensson (Farmor Gun i Norrtälje) Anna Troberg och Sandra Grosse har skrivit om polisens maktmissbruk i Aftonbladet.

--------

"Vi måste kunna
känna förtroende för våra poliser, samhället klarar sig inte utan dem. Samtidigt som de kan behöva ett visst svängrum för att leva upp till det här förtroendet måste detta också innebära att de i sin tur behandlar oss med respekt. Förtroendet måste vara ömsesidigt. Men, om lagen uppfattas som orättfärdig blir även polisens agerande orättfärdigt.

Därför har vi traditionellt haft en lagstiftning som också går ut på att skydda medborgare. Det kallas rättssäkerhet. Vi ska inte behöva känna att vi kan frihetsberövas på felaktiga grunder utan rätt till försvar. På senare år har rättssäkerhet som begrepp dock vattnats ur. Det är vi skyldiga att göra något åt. Närhelst en lag skrivs som åsidosätter en medborgares rättigheter, är det inte orden i lagboken som kränker. Det är hela samhället som med statens alla resurser ser till att detta kan ske systematiskt."

-------

Lägg ihop den texten med Hans Lindbergs kommentar på Lars Ericks blogg så har du en väldigt bra sammanfattning av läget inom den svenska polisen idag.

------

"Jag reagerade också på tidningsuppgiften om att poliser ingripit mot en person för att han tagit bilder, och att de beordrade honom att tömma kameran.
Det finns ställen med fotoförbud, utfärdade av länsstyrelsen. Det har i allmänhet rört sig om militära områden eller annat som varit viktigt av totalförsvarshänsyn.
På andra platser är det tillåtet att fotografera, och polisen kan knappast ha lagstöd för sitt försök att stoppa en fotograf.
Det står ingenstans i lagen att man inte får ta bilder om en polisbil eller polis kommer med på bilden.

Vad jag skrev för några år sedan var att det är tacknämligt om många fler kan videofilma vad de ser, för utan videoinspelning är det i praktiken omöjligt att få en polis fälld för t ex misshandel. För när det är två poliser, som det alltid är i bilar, så intygar alltid den ene polisen att den andre absolut inte gjort något fel. Att ljuga är satt i system, efter det finns en kåranda i polisen som helt tar över i sådana fall.
"

--------

I stora drag är det hederliga människor som jobbar där och de vill folks bästa.
Problemet är att det finns en minoritet som, ursäkta uttrycket, "tar lagen i egna händer".
De verkar anse att lagen är där för deras skull, att utnyttjas på ett sätt som gagnar dem och inte samhället.

Och tyvärr är kårandan så stark att de hålls om ryggen av sina kollegor, vilket uppmuntrar dessa rötägg att fortsätta begå det som jag anser är (eller åtminstone borde vara) brottsligt.

Det borde skapas en myndighet som tar hand om dessa fallen, det måste bli ett slut på poliser som utreder poliser.
Denna myndighet kan också ta hand om tviser inom rättsväsendet och läkarkåren, för där har vi två branscher till där rätten att utreda sig själva borde tas ifrån dem.


Glöm inte att läsa Tuggarens uppdaterade inlägg.


Lisa Magnussons krönika i Aftonbladet är briljant.Fler om ämnet.
Svensson, Guldfiske, Andrea Doria, HAX, SR, DN, Copyriot, ProjO, Kulturbloggen, Thomas Tvivlaren.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej ingen myndighet! Den skulle vänskapskorrumperas omgående. Nämndemän som utses slumpmässigt bland medborgarna (inte politiska partier) så att polisen inte ska kunna påverka dem innan. Liknande den amerikanska jurytjänstgöringen. Det borde knäcka deras gangstermentalitet, förlåt, "kåranda".

2010-02-18 @ 17:40:59
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0