Carlgrens "Skjut först - Fråga sen"-politik ställs mot väggen.

Miljöpartiets pressrelease bådar gott inför framtiden.

"- Miljöministerns försvar för årets vargjakt håller inte. En vänlig tolkning av regeringens politik att "skjuta först - fråga sen" är att om vi ska skjuta av några vargar så kommer det att accepteras att nya vargar kommer in i Sverige, och att vargar i nödfall flyttas hit. Jägarorganisationerna förväntas jobba för lokal acceptans av flytt och införsel av varg. Det ska bli intressant att se vad miljöministern har att säga om vad regeringen gör i praktiken för att förstärka vargstammen, säger Tina Ehn."Interpellationen lyder (i korta drag)

Till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I propositionen 2008/09:210 skriver regeringen "En planerad licensjakt på vetenskapliga grunder bör genomföras så att de individer som visar tecken på inavelsdepression, hög inavelskoefficient eller som bär på defekta anlag avlägsnas från populationen i syfte att reducera risken för fortsatt spridning av dåliga anlag."

Erfarenheten har nu bekräftat att det inte gått att rikta in jakten på individer som visar tecken på inavelsdepression. Eller på individer som bär på defekta anlag. Det har inte heller gått att rikta in jakten på individer som visar tecken på hög inavelskoefficient. Enligt vad Miljöpartiet erfar har jakten i själva verket gått till på följande sätt. Myndigheterna har försökt identifiera var de senaste avkomna till den senast invandrade vargen finns. Där man vet att sådana vargar finns, där har inte jakten fått pågå. Men man vet inte ens var alla dessa vargar funnits, och har därmed inte kunnat freda dem. Därmed kan också någon eller några av de genetiskt mest värdefulla vargar ha dödats i årets jakt.

[...]

- Hur avser ministern i fortsättningen gå tillväga för att i förväg identifiera och inrikta jakten på individer som visar tecken på inavelsdepression eller bär på defekta anlag?

- Kan ministern redogöra närmare för hur vetenskapliga grunder legat till grund för urvalet av de vargar som dödats i årets licensjakt?

- Vad har ministern gjort för att vargar som tillhör de mest genetiskt värdefulla inte skulle dödas i årets licensjakt?

- Vilka konkreta åtgärder kan ministern tänka sig vidta för att flytta naturligt invandrade individer?

- Hur avser ministern verka för att viltförvaltningsdelegationerna arbetar för att uppnå acceptans för rovdjuren?

- Vad kommer ministern att göra för att säkerställa viltförvaltningsdelegationerna, inom ramen för rovdjursförvaltningsdelegationerna, identifierar områden som är lämpliga för vargar att flyttas till?

- Avser ministern tillåta licensjakt på varg i framtiden även om det inte innan dess kommit fram tydliga tecken på att det skett en genetisk förstärkning och om det inte identifierats områden lämpliga för inflyttning av varg?"

- Tina Ehn, (mp).Glöm inte Söndagens manifestation för bevarandet och skyddandet av den svenska vargstammen.

Vill du hjälpa oss i vårt arbete?

Skicka "Varg 10", "Varg 25", "Varg 75" eller "Varg 100", till 72500.
(från utlandet) +46 72 500

Eller sätt in en slant på

Nordiska Rovdjursnätverket
Bank: Swedbank
Clearing nr: 8156-2
Kontonummer: 914 615 231-0


Nordiska Rovdjursnätverket i samarbete med gruppen Bevara och Skydda Vargen.Ps.
Biology & Politics rapporterar att Olof Lidberg har mottagit mordhot pga hans engagemang inom vargforskningen.
Detta är fullständigt oacceptabelt.
Man vinner opinion genom diskussion, argument och bevis.
Man förlorar genom att bete sig sämre än meningsmotståndarna.

Med "vänner" som dessa behöver man inga fiender.
Fler om ämnet:
Anders Pihlblad, Smurftapet, whatthefuckdotcom, Röda Berget, Adam Skevstad, lillasyzter, Harald Åberg, Yngve, SvD, dalademokraten, flamman.


Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0