De skjutna vargarna var fullt friska.

Samtliga avlivade vargar var fullt friska.


Vad ska man säga, jägarlobbyn lyckades med konststycket att övertyga regeringen om att den svenska vargstammen var så svårt inavelsskadade att de var tvungna att skjutas av för att räddas.

Vad ska de säga nu när alla visat sig vara fullt friska?


PS.
Det går att rösta på tv4 om man tycker att licensjakten var fel.


Västgötskan, Ipse cognita, SR.
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Nils Dacke

Bättre nytta gör du om du hjälper alla jägare och markägare att stödutfordra klövdjuren nu när snötäcket är tjockt i södra sverige. Seså ut och gör nytta istället för att hamra på tangentbordet!Vargarna är inavlade och man ser det på de små kullarna!

2010-01-20 @ 21:20:17
URL: http://dackecountry.blogspot.com
Postat av: Hanna S

När ingen äger djur så finns inget genuint intresse av att tillvarata deras fortlevnad. Lösningen är förstås att låta någon föda upp vargar på mark man äger och sen hitta sätt att göra pengar på det. Då kan vargarna överleva utan problem, precis som alla andra djur som föds upp. Vägrar man det får man nog helt enkelt acceptera att de dör ut och inavlas, om nu principen är viktigare än vad som funkar.

2010-01-20 @ 21:45:45
URL: http://gothbarbie.se
Postat av: scaber nestor

@Dacke.Läs innantill, jag skriver "svårt inavelsskadade", inte att de inte är inavlade.2010-01-21 @ 01:01:52
Postat av: Mats

Noterar på annan plats i din blogg att du anser dig vara noggrann med fakta. Hade du läst SVA's preliminära resultat som publiserades den 20 jan när du definierade de skjutna vargarna som "fullt friska"? Jag tycker resultaten ganska bra speglar det som Linda Laikre ++ definierar som hög spridning av skadliga anlag. citat ”Flera defekter som förmodas vara ärftliga förekommer i den vilda svenska vargpopulationen. Exempelvis har flera fall av kryptorchism (som kan leda till sterilitet) och ryggkotsdefekter (som kan leda till förlamning), hjärtfel och njurfel observerats. Frekvensen defekter tycks vara av storleksordningen 2-8%, vilket innebär att flera skadliga anlag har en hög spridning i populationen.”

Källa: rapporten "Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen

för den svenska vargstammen."

Ett uppdrag från Naturvårdsverket

2010-02-07 @ 23:02:10
Postat av: scaber nestor

@Mats.1. Som du borde noterat om du läst igenom mina inlägg om vargjakten är att jag också skriver "friska, om än inavlade".2. Du insinuerar att de 29 skjutna vargarna (under licensjakten) har dessa defekter, men ingen sådan rapport finns ute ännu.3. Den rapporten du hänvisar till är från februari förra året och kan bara statistiskt visa graden av inavelsskador i den svensk/norska vargstammen.

Men eftersom jakten bedrevs med endast ett revir skyddat så kan ingen i förväg visa graden av skador hos de skjutna individerna.Så, vad var din poäng?

2010-02-07 @ 23:36:32
Postat av: Mats

@scaber nestor1. Givetvis har jag läst dina inlägg. Rubriken i detta var "De skjutna vargarna var fullt friska" Vilka källor baserar du det påståendet på?

2. Om du menar att jag insinuerar när jag frågar om du läst SVA's preliminära resultat redovisade samma dag som du skrev ditt inlägg så får det stå för dig. Hur tolkar du SVA's resultat?

3. Du har rätt. Ingen kan i förväg veta om en varg som skjuts kommer att uppvisa skador, men varför avla på en stam som av L Laikre bedöms ha en hög spridning av skadliga anlag?

2010-02-08 @ 08:54:49
Postat av: scaber nestor

@MatsJag förstår varför det känns lättare att angripa en rubrik än innehållet i mina texter, det är samma taktik som Carl Bildt använde när han anklagades för att sälja av FRA insamlade rådata till diktaturer.

Av allt som sändes var det i just denna detaljen som reportrarna hade sträckt på begreppen.1. I detta inlägget tolkar jag "i gott skick" som fullt friska, vilket är att sträcka på begreppet.2. Du hänvisar till såväl SVA's preliminärbesked, där inga av vargarna uppvisat inavelsskador OCH en 10 månader gammal rapport i samma rad, detta är att insinuera något som du inte har belägg för.3a. Fel. Jag sade inte att det inte var genomförbart, jag sade att man med denna jakten inte kunde avgöra det.3b. Som Fredrik Widemo (Svenska Jägareförbundet) har sagt ett flertal gånger, allt som behövs är att genetiskt friska vargar blandar sig med den svensk/norska vargstammen så kommer detta att lösa sig.2010-02-08 @ 10:44:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0