Så här låter det när oberoende forskare får komma till tals. (vargjakten)
Läs hela på DN, jag plockar ut godbitarna.
Sverige har inlett det internationella biodiversitetsåret 2010 på ett synnerligen pinsamt sätt. Licensjakten på varg har försatt det starkt inavelsskadade och utrotningshotade svenska vargbeståndet i ett ännu sämre genetiskt läge. Det är inte biologiskt möjligt att skjuta stammen till bättre hälsa som miljöminister Andreas Carlgren tycks tro. Vad vargstammen behöver för att bli livskraftig är en väsentligt ökad storlek och en naturlig kontaktmöjlighet för genetiskt utbyte med andra vargbestånd.
• Livskraftiga stammar av topp-predatorer som till exempel varg och lejon, eller hajar och torsk i marina miljöer, bidrar till att återupprätta och bibehålla fullvärdiga ekosystem med hög biologisk mångfald.
• Genetisk variation gynnar biologisk mångfald även på art- och ekosystemnivån.
• Ett långsiktigt tänkande måste in i svensk naturvårdspolitik. Biologin följer inte mandatperioder eller valperioder, och det går inte att förhandla med naturen.
• Åtkomsten och tillgängligheten av de data som tas fram inom forskningen måste öka och monopolisering av naturvårdsbiologiska frågor undvikas. Ett viktigt skäl till att det inte blivit en tillräckligt bred vetenskaplig belysning av vargfrågan är att vargforskningen i dag till stor del styrs av enskilda forskargrupper.
• Den genetiska mångfalden måste upp på agendan, och program för att övervaka denna mångfald för att säkerställa att den bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt måste fram.
• Referensområden behöver skapas – både i land- och vattenmiljöer, det vill säga fredade områden av tillräcklig storlek för att kunna rymma normala tätheter av rovdjur och deras bytesdjur.
Forskare vid Zoologiska institutionen
Stockholms universitet:
Linda Laikre docent populationsgenetik
Sven Jakobsson fil dr etologi
Nils Ryman professor populationsgenetik
Cecilia Kullberg docent etologi
Lena Larsson fil dr populationsgenetik
Tommy Radesäter professor etologi
Birgitta Tullberg professor ekologi
Christer Wiklund professor ekologi
Fler som skriver om varg och vargjakt.
SvD, HD, HD2, Naturskyddsföreningen, UNT, Karin Granbom. HD3,
Lena Sanver, Robsten, Ipse Cognita, Piprök, Röda Berget, BSH, Badlands Hyena, Federley.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om varg, vargjakt, oberoende, forskning, forskare, licensjakt