Gästbloggaren C.G försöker lösa det obefintliga miljötänket inom IT.
Angående dagens miljötänk vs. IT.
Energiåtgången för att tillverka en enda cpu är i det närmaste astronomisk. 2 ton fin kiselsand krävs för att tillverka en bricka.
I tillägg till det så krävs det, för att tillverka en ”normal” dator med skärm, cirka 250 liter fossila bränslen, 1 700 liter vatten och 22 liter andra miljöfarliga kemikalier.
I dessa "miljömedvetna" tider är det ofattbart att folk underhåller en marknad som aldrig kan bli miljövänlig, med mindre att man börjar återanvända gamla datorer. Till och med de mest ivriga miljöbloggarna och aktivisterna köper, till större delen nya maskiner för att ”hänga med”.
Problemet är inte maskinvarans hastighet, utan snarare beror utvecklingen på taskiga programmerare och okunniga användare.
Dåligt skrivna operativsystem och program orsakar problem med datorn, vilket korrigeras med ökad prestanda.
Som användare märker man aldrig av att datorn blir bättre, eftersom alla prestandaökning äts upp av funktioner man inte behöver och processer man inte vill ha.
Skall man ha en databasmaskin eller en "skrivmaskin" så kan man lika gärna ha en dator som är 5-10 år gammal och servad av någon som vet vad den gör.
Till vanliga kontorsgöromål med marknadsstandardprogram som Windows och Office, klarar man sig riktigt bra med en 2-3 år gammal dator.
Det är dags att man inför ett utarbetat pantprogram för datorer (som man har med burkar och flaskor – som i sammanhanget är miljövänliga i jämförelse), så man lämnar in dem till inköpsstället och får en liten peng för det.
Handlaren servar datorn sedan och tar ut en liten summa + pant för maskinen och säljer tillbaka till marknaden för de som inte verkligen behöver high-end-maskiner.
Då skulle man alltid ha valmöjligheten att köpa en ny dator för 7 000:- eller en gammal för 1 500:- där man sedan får tillbaka en 500:- när man vill byta.
Det är faktiskt oftast inte datorn man betalar så mycket för ändå… Det är programvaruhusen som påtvingar köparen licenser till program de direkt kommer avinstallera om de vet något om vad de vill ha och varför.
Dessutom borde det införas någon form av krav på lämplighetstest ur miljösynpunkt. Vilket innebär att man måste visa att man kan använda datorn rätt, så man inte kastar den för att Windows börjar gå trögt.
Jag menar här inte att man inte skall få ha tillgång till datorer utan att ha godkänts i lämplighetstestet – utan mer att det ligger i samhällets intresse att en sådan kurs på en till två timmar skall vara obligatorisk och bekostad av staten.
På så vis kan ingen sedan säga ”Jag visste inte”.
//C.G
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om IT, pant, datorer, begagnatmarknaden, CPU, kiselsand, bränsle, fossila bränslen, miljön, medvetenhet,
Oj.
Det här var något jag totalt missat. Bytte nyligen processor. Sysslar med 3d-animation. Du fick mig att inse att jag har en skyldighet att försöka sälja den gamla processorn begagnad.