Jag slits mellan ytterligheter, å ena sidan är Carl Bildt en av de största statsmän vi haft - å andra sidan kan han ha medverkat till krigsförbrytelser.

Det gäller engagemanget i Lundin Oil.

Fogelkvist uttrycker det bra, så jag lånar följande citat av honom.

----------------
"Redan när Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil åren 2000 – 2006 fick han frågor om företagets agerande i järnhårda diktaturen Sudan. Oljeutvinningen bidrog till fred och utveckling, hävdade Bildt iskallt. Hur det stod till med den utvecklingen och den freden berättar nu en koalition av frivilligorganisationer, ECOS, i en  omfångsrik rapport. Under åren 1997-2003 drev sudanesisk militär och milis undan civilbefolkningen i de områden där Lundin och andra bolag ville utvinna olja. 10 000 människor ska ha dödats och 200 000 tvingats på flykt. Det är fullkomligt orimligt att tänka sig att Lundin Oil inte visste vad som pågick, menar rapportförfattarna"

----------------


I Expressen skriver Johannes Forssberg:

----------------
"Historien är som hämtad ur en Hollywoodfilm. Anledningen till att den aldrig fick någon större spinn i Sverige har inget att göra med bristande dramaturgi. Det beror snarare på att Lundin Oil hade rekryterat Carl Bildt till styrelsen.!
[...]
...några av de värsta övergreppen i "Block 5a" skedde året efter att Carl Bildt bland annat jämförde sudanesernas plågor med de som drabbar svenskar vid vägbyggen. Den kritik som Carl Bildt nästan hånfullt avfärdade hade kunnat förändra den tragiska historien. Med sin roll som offentlig apologet kan utrikesministern inte svära sig fri från ansvar för förbrytelserna."
------------------Johan "Mitt i Steget" Westerholm citerar ur minnet:

------------------
"Jag satt själv med som åhörare bland pressen och jag kan väl säga såhär: Den utfrågningen kommer jag aldrig glömma.
[...]
I sammanhanget kommer jag speciellt ihåg en fråga, den om hur pass aktiv Carl Bildt var i bolaget som styrelseledamot.

Hans svar var
, fritt ur minnet: (och ni får själva fantisera hans minst sagt karakteristiska dialekt):

- "Nu förhåller det ju sig på det sättet i näringslivet att en styrelse inte består av drivved, det är klart att jag var engagerad i bolagets verksamhet i Sudan"."
-------------------
Jag är kluven, hur kan en man som var den enskilt största orsaken till freden på balkan, samtidigt utan att blinka försvarar något som nästan kan benämnas som folkmord?


Prasselmedia: SvD, Hela VärldenSydSv, SR.
Nymedia: Martin Moberg,  Emil Broberg, AFS.

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Nicklas Eriksson

För att han bara fick "vanlig" lön för sitt jobb på Balkan. Lundin Blod...förlåt, Oil, gjorde honom till multimiljonär. Något annat är det inte fråga om.Det finns en särskild plats i helvetet märkt med Carl Bildts namn på.

2010-06-09 @ 12:45:19
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Daniel

Att vara ett av ett lands största statsmän och vara ansvarig för krigsbrott är faktiskt inga några motsatser. Tänk på Serbien, Kroatien, Ryssland/Sovjet, Tyskland, USA, Kina o.s.v. Krigsförbrytare hyllas som hjältar i hemländerna samtidigt som statsmannen är ansvarig för att ta död på tusentals - tiotusentals - miljoner människoliv.

Carl Bildt är uppenbarligen ansvarig på 10000 döda, samtidigt som han mäklade fred på balkan...

2010-06-09 @ 15:36:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0