Tänk om han är oskyldig?

Det går just nu ett massivt drev mot en person på Faceboook.
Han är uthängd med namn och födelseår och beskrivs som en förövare som tankar mobiler mot nakenbilder på minderåriga flickor.


Med Bjärsta-fallet i färskt minne, så tycker jag det är skumt att så många vuxna får panik och utan att reflektera över sanningshalten och vidarebefodrar ett påstående om en förövare med namn och födelseår.


Vad gör ni om det visar sig att han är oskyldig och ni var med i drevet som förstörde hans liv?
Hur många av er som vidarebefodrat meddelandet kommer att radera det och låtsas som ingenting har hänt?


Det är just denna mentaliteten som gör att förslag som Askan och Batong-Pehrson lägger fram inte längre stannar i remissinstansernas garn, utan drivs igenom med det, av Simpsons odödliga, "Please, think of the children".Tänk efter för helvete, detta är inte på låtsas.Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Joshua_Tree

Det lär väl dessutom vara ett lagbrott att hänga ut någon på det sättet? Ärekränkning och förtal är två rubriceringar som dyker upp, men jag är ingen jurist.

2010-06-15 @ 10:20:04
URL: http://scriptorium.se/josh
Postat av: Fredrik Moberg (pp)

Förtal (5 kap, Om Ärekränkning i <a href="http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1962:700">Brottsbalken</a>) kallas det när man framställer någon som "brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt" eller på annat sätt lämnar uppgift som är avsedd att utsätta någon för andras missaktning och det gäller oavsett om det är sant eller ej.Sedan finns det omständigheter som kan göra att det är tillåtet att sprida uppgifterna i alla fall. (Om Fredrik Reinfeldt slår sin fru kan det vara ok att publicera, men inte nödvändigtvis om Nils Svensson på Storgatan gör det.)Ganska mycket vardagligt skvaller skulle faktiskt kunna leda till åtal.

2010-06-15 @ 16:00:44
URL: http://www.syrransgranne.se/politik
Postat av: Leif Ershag

Jag var på den enda jag såg gjorde det igår och påpekade just detta. Jag tänkte inte på att blogga om det... dåliga reflexer!Kollade upp killen... fru, tre barn i 20-årsåldern.. Är många som blir lidande av sån där skit.

2010-06-15 @ 20:29:25
URL: http://ershag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0