Datalagringsdirektivet föll i Tyskland.

Jag sällar mig till skaran som gör allt från att försiktigt hoppas och jublar högt.

Datalagringsdirektivet har fallit i Tyskland. (google translate till svenska)

PP's pressmeddelande:

---------------

”Idag deklarerade den tyska författningsdomstolen att den tyska implementationen av datalagringsdirektivet strider mot den tyska konstitutionen. Piratpartiet menar att den svenska regeringen nu måste ta sig samman och vägra införa direktivet i Sverige.

- Datalagringen innebär att alla våra mobiltelefoner blir statliga spårsändare, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Hur vi rör oss i vardagen, vem vi pratar med och vilka vi skickar mail till lagras i enorma databaser som kan användas för att kartlägga våra liv. Självklart är det grundlagsvidrigt att kränka rätten till ett privatliv på det sättet.

Den svenska alliansregeringen har förhalat implementationen av direktivet i flera år, utan att våga ta ställning mot datalagringen. Nyligen kom även de rödgröna partierna överens om att datalagringen måste införas i svensk lag. Piratpartiet är idag det enda partiet som menar att Sverige ska vägra införa datalagringen.

Den tyska författningsdomstolen, liksom tidigare den rumänska författningsdomstolen, menar att direktivet strider mot rätten till privat kommunikation. Domstolen säger även i sitt utslag att all lagrad data omedelbart ska raderas.

- Nu är det bara en fråga om politisk vilja att stoppa direktivet även i Sverige, säger Rick Falkvinge. Piratpartiet tänker kämpa mot det här direktivet tills alla möjligheter är uttömda, och den tyska författningsdomstolens utslag bekräftar att vi kan lyckas i den kampen, avslutar Rick Falkvinge.


Länkar och referenser:
Den tyska författningsdomstolens utslag:
http://www.bundesverfassungsgericht.de/pressemitteilungen/bvg10-011.html
Artikel om utslaget i Frankfurter Allgemeine:
http://www.faz.net/s/Rub594835B672714A1DB1A121534F010E1/Doc~EE7C259587FE84E7386196C3E7FECBC02~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Den rödgröna överenskommelsen:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6587564.ab

-----------------

 

En person som idag borde skämmas rejält är Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, en person jag fram tills för några dagar sedan hyste stort förtroende för.

Men låt oss säga att han inte skulle vilja ha mig som partner i förtroendeleken där man ska falla baklänges och fångas upp......

 

Att gå från att ha hög svansföring i integritetsfrågor och sedan visa öppet att han/de är fullt beredda att byta vår frihet genom att införa digital övervaskning på allt vi gör på nätet, bara för att få en plats i nästa regering, ja då är jag inte ens längre säker på att FRA-Lagen rivs upp vid regeringsskiftet i höst.

Nej, 2011 ska det bytas ut språkrör.

Jag föreslår att Carl Schlyter hämtas hem för den uppgiften.

Sorry Carl, du gör ett enormt jobb i EU, men ditt parti har tappat fotfästet i integritetsfrågorna och du behövs hemma.

 

 


Fler om nyheten:

Farmor Gun, Emil Isberg, Rick Falkvinge, HAX, Emma Opassande, Isobel Hadley-Kempf, Anohito, Schönning, Niklas Carlsson, Sultan's blogg, Anna Troberg, Minimaliteter.

Uppdatering, nu även en notis i DN.

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Kalle Larsson

http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2649:vaensterpartiet-star-fast-vid-kritiken-av-datalagringsdirektivet&catid=288:eu&Itemid=246

Notera att beslutet togs i fredags av Vänsterpartiets verkställande utskott, alltså innan dagens besked om att Tysklands författningsdomstol ifrågasätter direktivet. Kalle Larsson (V)

2010-03-02 @ 22:50:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0