Internationella kvinnodagen idag..... hmm, vad står den för egentligen?

Ja, jag är lite okunnig på vad den egentligen innebär.
Men jag är inte så dum så jag skriver "grattis på internationella kvinnodagen", för det är inte en bemärkelsedag av den typen.

Lite sök på nätet leder mig till wikipedia:

--------
"Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av Förenta nationerna (FN) och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag."
-------


Ok, bra.
Då vet jag lite mer, men Clara Zetkin vet jag inte riktigt vem det är.
Wiki igen:---------
"Clara Zetkin f. Eissner, född 5 juli 1857 i Wiederau, Tyskland, död 20 juni 1933 i Moskva, var en tyskkommunist och kvinnorättskämpe. Hon var aktiv i Tyska socialdemokratiska partiet och senare i det radikala Spartacusförbundet och Kommunistpartiet. 1910 lanserade hon den Internationella Kvinnodagen. Hon gick i exil till Sovjetunionen när nazisterna tagit makten 1933 och avled på sommaren samma år. Clara Zetkin ligger begravd vid Kremlmuren i Moskva."
----------


Ok, då börjar bilden klarna lite.
Då förstår jag moderaternas klavertramp lite mer, en socialdemokrat och kvinnorättskämpe i 10-30talets tyskland är ju inget som uppmärksammas inom de leden.

Då har jag lite historia klart för mig.

Sedan, i korta drag, så har kvinnors rättigheter stärkts betydligt, rätten till sin egen kropp, saker som inte sågs som brott (våldtäkt existerade inte bland gifta par fram tills 70-talet och den åsikten lever tyvärr kvar i delar av rättsväsendet) ses nu som något av det mest kränkande man kan göra.

Idag har vi i Sverige och de flesta västländer relativt bra jämställdhet mellan könen, även om det finns saker kvar att arbeta på.


Men vart ska vi gå nu?

Vi har en outhärdlig situation för kvinnor i många mellanösternländer, många afrikanska länder.
Alla är i stort sett överens om att det största problemet är konflikter.

Vad sker där från vårt håll för att göra deras situation bättre?


Jag vågar påstå att det finns vilja och kunskap, men i praktiken görs inte ett förbannade någe.


Om man exporterar vapen till samma länder som förtrycker kvinnor, så underblåser man just de åsikter som håller kvinnor nere.
Om man skyddar en regering som stiftar lagar som berättar att en kvinna är rättslös gentemot sin make, då underblåser man de krafter som anser kvinnan en lägre stående varelse.


Om vi ska kunna sprida tanken om jämställdhet mellan könen, då måste vi sluta vara så jävla veka.
Våga ställa kravet om jämställdhet och kvinnors rätt i samhället (som för mig ingår i deviset medborgarrätt) mot de länder som vill bedriva handel med oss (all sorts handel), annars ska vi tamigfan inte bedriva handel med de länderna.

Snacket om att "handel med dessa länder kan leda till demokrati" köper jag inte riktigt.
Snarare så har bilden av totalitärt samhälle med en styrande elit smittat av sig från Kina, Saudi-Arabien och Ryssland och börjar införas även i västvärlden, med ökad övervakning och åsiktskontroll.


Ok, nu blev detta ett inlägg mestadels om jämställdhet, men jag tror faktiskt det är målet för dagens kvinnokamp.
(Clara Zetkin, 1857-1933)Många skriver om ämnet idag, här är ett urval.
AB1, AB2, AB3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2.

Kent Persson, Mina Moderata Karameller, Mark Klamberg, Badlands Hyena, Anne-Marie Ekström, Charlotte Perelli, Tonårsmorsa, Johan Westerholm.

Det pågår en bloggstafett om Internationella kvinnodagen idag.
Här är de deltagande (lista från "ett hjärta rött"):


kl 8 Mer vänster i Uppsala – Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala, bloggar om Sverige- och Uppsalapolitiken från vänster, oftast ur ett feminist-, hbt-, miljö- eller solidaritetsperspektiv.

 

kl 9 Anders Wallner (MP), grön queerfeminist som bloggar om lika rätt-frågor, som tillgänglighet, hbt-frågor och stjärnfamiljepolitik

 

kl 10 HBT-sossen – Åsa och Alexandra Einerstam (S) skriver mest om politik, facket och hbt, men det händer att det publiceras ett och annat inlägg om kultur, mat, converse och annat smått och gott.

 

kl 11 Trollhare Queerfeminism, autismaktivism, transsexualism, psykradikalism, genusgalenskap och stördvetenskap Trollhare – alias Immanuel Brändemo – är en 15-åring med nästan 30 års livserfarenhet. En hysterisk fjolla, begåvad med extra bokstäver och handikappad av folkbokföringens tvångskönande.

 

kl 12 Jens Holm (V), kandidat till riksdagen (V), Stockholm. För närvarande pappaledig. EU-parlamentariker mellan 2006-2009. Författare till boken EU inifrån – berättelser från EU-parlamentet 2006-2009. Vill göra klimatpolitiken mer genderinriktad.

 

kl 13 Maria Ferm (MP), språkrör för Grön ungdom, har en grön blogg som skriver om att motverka övervakningssamhället, bekämpa främlingsfientlighet och skapa en jämställd, solidarisk värld.

 

kl 14 Mitt i Steget. En blogg som skrivs av en man som mitt i steget emedan han färdas genom livet får en och annan tanke om politik, samhälle och jobbet som människa i största allmänhet. Skribenten, Johan Westerholm (S), har en bakgrund som officer, exportdirektör och mediarådgivare.

 

kl 15 HannaVictoria – utbildningsminister nästa. Konstnär, samhällsvetare, fotograf, jurist, PR-konsult, åsiktsbildare, styrelseledamot, ledare, student, regionalnationalist,världsmedborgare, frihetsivrare, kollektivist

 

kl 16 IdaVänster – Ida Legnemark (V) bloggar om allt från kommunalpolitiken i Borås till mer övergripande diskussion om bl.a feminism, jobbar som språklärare och är fritidspolitiker samt är ansvarig för feministiska frågor i Vänsterpartiets partistyrelse.

 

kl 17 Christian Valtersson (MP), ledamot av Grön Ungdoms Förbundsstyrelse som bloggar om svensk politik ur ett grönt perspektiv. Irriterar sig på strukturer som tas för givna utan att ifrågasättas.

 

kl 18 Högbergs tankar – Peter Högberg (S). Skriver om politik från ett Vimmerby perspektiv. Är idag tjänstledig och arbetar med politik på heltid.

 

kl 19 Ett hjärta rött, Ilse-Marie. Partipolitiskt oberoende röda funderingar kring politik, livet och orättvisor.

 

kl 20 Rödgrönt samarbete, här skriver partiledarna och språkrören direkt eller via Martin Gelin. Kort och gott ett forum för dialog med sikte på valet 2010.

 
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Hanna S

Själv är jag ju lite förundrad över att "kvinnornas frihet" ses som det primära problemet i länder pga konflikter när män är dem som primärt dödas. Män som dör måste ju rimligen vara ett större problem?

2010-03-08 @ 15:51:52
URL: http://gothbarbie.se
Postat av: scaber nestor

Män dör oftare i krig för att det oftast är män som strider mot män, ett någorlunda eget val.Få kvinnor väljer att placera sig i våldtäktssituationer.

2010-03-08 @ 16:21:40
Postat av: Lars-Erick F

Och där män dödar varandra så råkar alltför ofta en mängd kvinnor illa ut också. Och barn.

2010-03-08 @ 18:12:01
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Lars-Erick F

Men ett PS är på sin plats.

Som memento till dagens "allmänborgerliga" avideologiserade allianspartister, som tror att de ideologier som deras partier tidigare stod för är så lika.

Kvinnorättspionjärerna var i allmänhet liberaler (vilket är ngt helt annat än dagens folkpartister), eller i en del fall socialdemokrater.

Sannerligen inte höger/konservativa (de som idag kallar sig moderater)!!! Och självfallet inte bondeförbundare.

KD-are fanns inte. Ej heller miljöpartister.

2010-03-08 @ 18:17:52
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Penumbra

Internationella kvinnodagen, så som feminismen, är ett kommunistiskt påhitt som sakta men säkert har anammats av andra politiska inriktningar i Sverige. Idag tävlar vänsteralliansens politiker med de borgerliga i feminism. Idag kan man hitta några av de värsta feministerna bland de borgerliga.Det nya är att även de moderata liberalerna har anammat eländet. Speciellt märks det hos de Nya Moderaterna som är en stark kontrast till det gamla gänget. Det är en bedrövlig syn.Det saknas ett riktigt högeralternativ i dagens svensk politik vilket vi har vår intellektuella elit att tacka för, som effektivt har manövrerat ut alla samhällsidéer som kan förknippas med högerpolitik. Till detta har vi en socialistisk eller vänsterliberal politikerelit som köper sig makt genom att erbjuda generösa socialersättningsvillkor till den stora massan, till priset av världens högsta skatt. Och, inte att förglömma, en vänsterorienterad journalistkår som ser till att ”knyta ihop säcken”.Så länge medborgarna är under dessa tre gruppers kontroll finns ingen ljusning i tunneln. Vi får lära oss leva under feministernas ordning, ta emot fler invandrare än vad vi förmår ta hand om, leva med en ökande och allt grövre brottslighet, fostra fram nya generationer ungdomar som ger blanka den i utbildning och jobb men älskar att slåss på gator och torg, och värst av allt - lära oss stå ut med en sjunkande samhällsmoral.Jag säger inte grattis till kvinnorna idag.Istället tänder jag ett symboliskt ljus till minnet av alla de miljontals barn som aldrig fick födas utan avlivades pga feministernas egoistiska och hänsynslösa syn på graviditet och barnafödande. Resultat, bara i Sverige: 38.000 aborter, på ett enda år, motsvarande 25% av alla graviditeter eller 1 av 4 blivande svenskar. Den framtida domen för ett sådant besinningslöst mördande av människor blir hård, även om det handlar om människor i det allra första livsstadiet.

2010-03-08 @ 20:14:41
URL: http://jajamenmen.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

Seriöst Penumbra, finns det nånting du inte beskyller kvinnors rätt och feminismen för att ligga bakom?2010-03-08 @ 20:34:24
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Lars-Göran Wadén

Jag firar INTE den Internationella kvinnodagen. Vill du veta varför så läser du min blogg.

2010-03-08 @ 22:28:18
URL: http://livetrullarvidare.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@L-G.Man "firar" inte internationella kvinnodagen.

2010-03-08 @ 22:56:45
Postat av: karibien

På tal om kvinnor, konflikter och vapen tänkte jag på en text som Anders Fogh Rasmussen publicerade på Internationella kvinnodagen - Women's Rights: A Matter of Peace and Stability http://ow.ly/16KgMzInte visste jag att göra kvinnor mer delaktiga i arbete för fred och stabilitet betydde öka deras andel i Natostyrkorna

2010-03-09 @ 11:19:34
URL: http://karibien.typepad.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0