Personval, Regionala mandat och Konstitutionsdomstol.

För att komma till rätta med det demokratiska underskott som finns i riksdagen, där allt verkar styras av några få personer med 300 extra som används som röstboskap, måste personvalet och den regionala mandatet spela mycket större roll än idag.


Ett utökat personval, där man tex kör en riksdagslista efter dagens modell, men där positionerna flyttas utefter hur många personröster man får, utan den löjliga 5%-spärren.
Då hade det personliga mandatet spelat större roll.

Se bara på exemplet med Karl Sigfrid, som i valet 2006 fick ett stort antal personröster.
Visserligen backade han till slut i FRA-frågan, men i stort så är han en rejäl finne i arslet på den moderata boskapsgården just för att han kan driva sin agenda med hjälp av det stora antalet personröster i ryggen.


----------------

Det regionala mandatet måste också spela större roll än idag, jag begriper inte varför tex skånska ledamöter villigt röstar ja till Stockholmsvägar som kommer till på bekostnad av fler och bättre järnvägsspår i södra Sverige eller varför Centerpartiet villigt flyttar myndighetsjobb från ett av sina starkaste fästen i Sverige.

Man måste kunna försvara inför sina väljare varför man tar de beslut man tar och klarar man inte av det blir man straffad i efterkommande val.


---------------

Sen har vi detta med Konstitutionsdomstol.
Först och främst måste urholkningen av den svenska grundlagen stoppas, flera gånger ser man hur undantag ses som regel och ibland är hela lagkluster uppbyggda för att kunna använda ett undantag, ett bra exempel (imho) är FRA-lagsklustret, som klarar sig undan att bryta mot yttrandefrihetsgrundlagen, brevhemligheten och meddelarfriheten, genom att utnyttja undantag som handlar om "rikets säkerhet".

Men i grunden behöver vi, en från riksdagen oberoende, konstitutionsdomstol som tar fasta vid Svensk Grundlag, Europakonventionen och FN's konvention om de mänskliga rättigheterna, vars första uppdrag bör att utreda om undantagen till grundlagarna i sig är grundlagsvidriga.

Fler om ovanstående ämnen.
Farmor Gun, HD, HD2, YA, SvD, Liberati, Newsmill, PP-forum, DN, Fredrik Axelsson, Karl Sigfrid.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0