Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ, inte du Fredrik Reinfeldt.

Jag trodde inte mina ögon när jag läste i Expressen att Fredrik Reinfeldt ringt upp den Turkiska Premiärministern och bett om ursäkt för Riksdagens beslut.


Hörrududu, din förbannade fåntratt.
Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ, inte du.


Säger folkviljan genom våra representanter i Riksdagen att detta ska betraktas som ett folkmord, vilket backas upp av jurister och forskare på området.
Då är det din förbannade skyldighet att göra detta till Sveriges officiella ståndpunkt, inklusive att plocka ner Calle Bildt på jorden och berätta vad det är som gäller.


För snart 2 år sedan mobbades FRA-lagen igenom i riksdagen, med 5 rösters övervikt fick vi en övervakningslag.
Jag såg enorma protester mot beslutet, såväl i som utanför riksdagen, men ingen ifrågasatte att detta var vad riksdagen beslutade om och att man var tvingade att följa det.

Men nu helt plötsligt så anser såväl Statsminister som Utrikesminister att de kan skita i ett riksdagsbeslut?

Jag har tidigare skrivit om Fredrik Reinfeldts förmåga att slingra sig ifrån känsliga ämnen och låta andra ta smällen.
Men nu försöker han slippa undan det svenska folket.


Låt oss gå honom till mötes den 19 september vid valurnorna.
En statsminister som inte klarar av att följa riksdagsbeslut ska inte finnas på den posten längre än nödvändigt.
Politikerbloggen, Dagen, Peter Andersson, SR, AFS, L-E, DN, DN2, AB, AB2, AB3.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: ipse Cogita!

Hej!

Håller med, det liknar diktatur. Och det är faktiskt värre för på radion sa han (blev lite chockad så det kan var något ord fel):"jag har klargjort för Turkiets premiärminister (?) att SÅ LÄNGE JAG ÄR STATSMINISTER så kommer vi inte att följa beslutet."Jag häpnar och jag blir faktiskt förbannad.

2010-03-15 @ 00:15:56
URL: http://store.blogg.se/
Postat av: Avgå!

Jag reagerade likadant. Han kan väl inte be om ursäkt för landet han är statsminister i? Han borde avgå, om det är så han känner det.

2010-03-15 @ 12:35:37
Postat av: Assyrier

istället för att stå upp för den Svenska demokratin så ringer Reinfeldt upp den Turkiske Erdogan och BEKLAGAR ett Svenskt demokratiskt riksdagsbeslut.

MAN HÄPNAR

2010-03-15 @ 12:54:25
Postat av: Denta

För mig S och M samma sak, bara för att S röstade ja så röstar M nej, Om M skulle rösta Ja då skulle S rösta nej alltså det är som USA Republikaner och Demokrater.

Sen att Sverige har ingenting med Turkiet eller Armenien att göra, Sverige måste tänka först på sina affärer innan den går ut på stora havet, att USA röstade det är stor skillnad mellan USA och Sverige, USA är stora hajen USA kan hota länder med handel ska Sverige göra det med eller? Jag tycker att Väst lägger i sig för mycket på andra länder politik och visa andra som skurkar är fult av väst att göra så, sen är det att om man kollar på historian så är det väst som är största skurken konstig nog länder som toppar listan på folkmord så är det västvärldens länder.

2010-03-17 @ 08:21:06
Postat av: Henrik

Kan du något om politik? Du vet väl att när det kommer till utrikespolitik har regeringen monopol. Detta står skrivet i grundlagen. Därför har riksdagen INGEN makt över regeringen när det kommer till utrikespolitik. Därför finns det heller ingen som helst skyldighet för regeringen att rätta sig efter Riksdagen i utrikespolitik. Det har till och med Socialdemokraten Östberg sagt, dvs han som KU-anmälde! ALLA experter inom stadskunskap och juridik menar på att detta inte är grundlagsvidrigt och att såväl Bildt som Reinfeldt har rätt i den här frågan. Tror du mig inte är det bara att läsa på!!

2010-03-17 @ 10:39:59
Postat av: scaber nestor

@Henrik.Exakt var i din dräpa finns det information som säger att Riksdagen inte är Sveriges högsta beslutande organ?Detta handlar om att erkänna ett folkmord för vad det är och du vill rida på några höga hästar om vad regeringen är och inte är skyldiga att göra enligt en praxis som inte är inskriven någonstans?Var går din gräns för vad en regering får göra mot folkviljan?

2010-03-17 @ 10:58:57
Postat av: Henrik

Helt ärligt. Du vet fortfarande ingenting. Riksdagen är vårt högsta organ. Men de kan inte bestämma utrikespolitiken. Det är så det är, PUNKT. Read and weap:

Nyckelord: "ingenting som binder regeringen, som företräder Sverige i utrikespolitiken" "Riksdagens tillkännagivanden har heller ingen formell konstitutionell status.""Men statsvetarprofessorn Tommy Möller anser inte att Reinfeldts samtal till Erdogan bryter mot några regler.– Det är ett tillkännagivande som riksdagen har gjort, och det är ingenting som binder regeringen, som företräder Sverige i utrikespolitiken. Att de agerar på det här sättet är inte okomplicerat, men det är inte konstitutionellt konstigt, säger Möller till Svenska Dagbladet.Han får delvis medhåll av anmälaren själv. Sven-Erik Österberg skriver även:"Regeringen har visserligen en stark och självständig ställning vad gäller utrikespolitiken i Sverige. Riksdagens tillkännagivanden har heller ingen formell konstitutionell status. Däremot finns det en konstitutionellt betingad förväntan på regeringen att följa riksdagsbeslut, bland annat eftersom regeringen ansvarar inför Riksdagen."

2010-03-17 @ 11:12:57
Postat av: scaber nestor

@Henrik.Du bekräftar det jag skriver och menar att jag inte vet något?Jag skriver att Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ, vilket även du skriver.Jag skriver att det handlar om praxis, vilket Tommy Möller och Österberg backar upp när de skriver att det inte finns några formella regler.Om du ska använda citat, se till att läsa igenom det först så det verkligen backar upp din version.2010-03-17 @ 11:20:49
Postat av: Henrik

Hur kan du kräva att Regeringen måste följa Riksdagen när de bevisligen inte behöver göra det? Praxis, och vad man får och inte får göra är helt skilda saker..

Jag kräver förövrigt, att om Riksdagen ska erkänna detta folkmord, så kan de gott erkänna kommunismens mord under stalins tid. Det var ändå en 20 miljoner människor, men det talar man tyst om från vänstern? Vad hände med Darfur? Det säger man inget om? Däremot något som skedde för 100 år sedan, innan ens begreppet folkmord existerade, det ska man fördömma. Hyckleri.

2010-03-17 @ 11:41:09
Postat av: B-O Gavne, Västerås

-FOLKMORD! ...är inte sånt också när man benämner kommun för STAD!

T.ex. att man benämner Stockholms och Västerås kommuner för Stockholms respektive Västerås stad! Alltså i förhållandet att ju våra kommuner innefattar, både stadsboende människor och landsbygdsboende. Och med att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. –Och med att benämna kommunen för stad, utesluter man ju de invånarna som bor på landsbygden.

.

Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra lokala politiska samhällen av invånarna, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just KOMMUN. Att vi med denna s.k. kommunreformen 1969, vill ytterligare hävda demokratin, att alla människor är lika värda.

Och visst finns också städerna, med deras gator, höga hus och dålig luft, där kommunen är samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.

2010-03-17 @ 12:01:02
Postat av: scaber nestor

@Henrik.Varför ska jag inte kunna kräva det?

Du säger ju själv att det inte finns ett regelverk, alltså är det praxis som styr vad man får och inte får göra.1. Begreppet folkmord (genocide) skapades genom just massakrerna på 1-1,5 miljoner armenier.2. Massakrerna på den egna befolkningen under Sovjet-tiden ska kallas folkmord, så också Darfur.Det verkar som du håller med mig mer och mer för varje kommentar du skriver Henrik.

2010-03-17 @ 12:07:35
Postat av: Henrik

Praxis är inte detsamma som lag eller skyldighet. Det är en rekomendation. Som du vet behöver man inte följa en rekomendation.

1. Det var fortfarande inte reglerat i lag, man kan därför inte dömas retroaktivt vilket gör detta till ett skott i luften.

2. Varför håller då vänstern väldigt tyst om detta? Kan det vara för att vpk själva skickade folk till Sovjet för att "lära sig", men blev skickade till Gulag istället? Nåt pucko gick så långt som att säga att Nordkorea var en jättebra stat på 70-talet.Jag håller med Bildt på den här punkten.

2010-03-17 @ 12:21:00
Postat av: scaber nestor

Men Henrik, det är ju det jag säger.

Det finns inget regelverk, alltså är det praxis som styr.

Praxis går att ändra.1. Folkmordsbeslutet är inte ett lagstiftande beslut, bara för att riksdagen stiftar lagar innebär det inte att allt beslutat av riksdagen är en lagstiftningsfråga.2. Det får du fråga vänstern om.

2010-03-17 @ 12:25:34
Postat av: Dag

Vad skall regeringen göra, införa sanktioner mot turkiet? Bara inse de som var ansvariga för folkmordet lever inte längre. Det finns inget att göra.Och vi som nation kanske skall tvätta våran egna smutsiga byk innan vi oroar oss för vad andra nationer gjorde för länge sedan.Den rödgröna röran kommer leda detta land till en katastrof med sin totala inkompetens.

2010-03-17 @ 14:31:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0