Vem fan är det som går runt och påstår att rovdjur är ofarliga?

Jag ser det i diskussionsforum, jag ser det i kommentarsfält till artiklar och jag ser det bland bloggar.

Påståendet om att det finns folk som går runt i skolor och bland allmänheten och sprider skitsnacket om att vargen är ofarlig.
Jag vill veta vem eller vilka detta är.

Lämna källor på det i kommentarsfältet.

OBS!
KÄLLOR!
Kontrollerbara Källor!

Skitsnack som inte kan backas upp raderas obönhörligen.


Varg är ett rovdjur och som sådant utrustad med vapen och instinkt för att vara just det.
Att tro att den är ofarlig är brottsligt korkat.

Däremot finns det medel att skydda oss, våra husdjur och våra kreatur mot rovdjursattacker som ska användas i första hand, som rovdjursstängsel, herde-hundar, pinglor och skyddsvästar.

Om tamboskap eller husdjur trots detta blir attackerade kan och ska man skydda dem med dödligt våld.

Vill man däremot släppa sina jakthundar lösa i vargtrakter utan skydd ska man ine ha en spänn i ersättning om olyckan är framme, samma sak om man inte har godkänt rovdjurshägn eller utnyttjar möjligheten att ha herde-hund.


I debatten ser jag också emellanåt att man lägger till Coyote-attacker för att få vargattackerna att verka fler.
Coyote och Varg har samma stamfader, närmare släkt än så är de inte.
Vill man räkna in Coyoten får man räkna in Hund-attacker också eftersom den är närmare släkt (eller specifikt bara en domesticerad version av varg: Canis Lupus Domesticus/familiaris) med Varg än Coyote.
Fler om vargen.
SvD, DN, Cornucopia, Reflektioner, AB, Vargens Tid.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Foo

"Lobbyn brukar hävda att varg är farlig för människor och framförallt för jägarnas hundar. Nu förhåller det sig precis tvärtom" jinge.se" Det är lite lustigt, sist en varg gav sig på en människa var Gysingevargen 1821. " jinge.seosv

2010-03-12 @ 11:21:37
Postat av: scaber nestor

1. Och vad säger resten av inläggen?

2. Kan man citera kan man länka.2010-03-12 @ 11:24:45
Postat av: Foo

Gör en Google-sökning. T ex får du 33 700 träffar på den exakta sekvensen "vargen är inte farlig".

2010-03-12 @ 11:25:13
Postat av: scaber nestor

@Foo.Tar man ut meningar ur dess sammanhang kan man bevisa vad som helst.

2010-03-12 @ 11:26:44
Postat av: DanceK

Jag har aldrig hört någon säga att vargen är helt ofarlig. Däremot har jag hört varghatarna påstå att man måste "skjuta" (de kanske eller kanske inte menar "utrota") dem för att förr eller senare "ger de sig på nån".Problemet är att även om man bor i ett vargtätt område så förblir vargen ett ytterst liten säkerhetsrisk jämfört med hjärtsjukdom, trafikolyckor, eller arbetsplatsolyckor.Summa sumarum: statistiskt sett är vargen ofarlig. Precis som att flyga.

2010-03-12 @ 11:47:23
Postat av: Jinge

Jag säger det bland annat. Och jag säger det ofta och ihärdigt.Gysingevargen var uppfödd av människor och saknade vargens naturliga instinkt - rädslan.F.ö. ett mycket dåligt och obalanserat inlägg.

2010-03-12 @ 11:48:14
URL: http://jinge.se
Postat av: Jinge

Du kan få ytterligare ett vittnesmål. Jag själv. Jag har mött varg i naturen, vild varg. Den sprang. Den bets inte alls, däremot har jag blivit biten av en hund en gång.

2010-03-12 @ 11:51:18
URL: http://jinge.se
Postat av: Asdf

Är det någon som låtsas vara Jinge, eller är han bara korkad?

2010-03-12 @ 11:54:43
Postat av: scaber nestor

@Jinge.Påståendet att vargen är ofarlig för människa är helt enkelt felaktig.Under normala omständigheter träffar människa och varg på varandra oerhört sällan, för att vargen helst håller sig undan.

Men det är just det, helst.Under vissa omständigheter, med majoriteten orsakad av mänsklig dumhet, blir den farlig även för människa.Det är trots allt ett rovdjur och ska behandlas med den respekt ett rovdjur bär med sig.

2010-03-12 @ 12:00:04
Postat av: Nils Dacke

Det är uppenbart att i vargfrågan är du emotionellt engagerad, mycket till och med. Mitt förslag är att ud lägger ner dessa inlägg och kommer tillbaka i debatten när du kan se det mer balanserat.I denna debatt så är ju brösttonerna för höga vilket ingen tjänar på. Naturen är varken ond eller god då detta är en mänsklig uppfinning utan vi är ju bara ett knippe gener som försöker sprida sig så gott dom kan, vissa som betesdjur andra som rovdjur och rovdjur skyr andra rovdjur som kan skada dom som pesten. Det som gör vargen unik i Sveriges flora är att den är så intelligent och anpassningsbar vilket vi ju har utnyttjat för att skapa alla hundraser.Att det bara är att skaffa stängsel, herdehund osv visar att du inte har någon som helst erfarenhet av att bo på landet. Att dressera en hund tar kanske 1000 till 2000 timmar. Med rimlig timpenning så kostar det 1000 x 325 kronor = 325.000 kronor. Vem ska betala det till tusentals fårägare?

2010-03-12 @ 12:06:56
URL: http://dackecountry.blogspot.com
Postat av: scaber nestor

Signaturen "Nils Dacke" raderad eftersom han inte klarade av att hålla sig till ämnet.Även signaturen "Foo" har fått en kommentar raderad.2010-03-12 @ 12:13:19
Postat av: Foo

Gott att du censurerar lite. Annars hade man ju kunnat tro att du var en piratpartist och mot censur. Speciellt saklig argumentation som Dackes inlägg.

2010-03-12 @ 12:23:38
Postat av: scaber nestor

Man borde tycka att informationen i inlägget är tillräckligt för att få folk att sluta skriva oväsentligheter i kommentarsfältet.Jag vill helst slippa förhandsmoderera, men tvekar inte om detta fortsätter.

2010-03-12 @ 12:30:23
Postat av: Jinge

Jag vet inte vad du menar med "normala omständigheter". Här i Sverige har vi få vargar, men det förhållandet gäller inte i Västra Ryssland och norrut mot ishavskusten. Vargen förekommer frekvent i de baltiska staterna som har över 3 000 stycken, jämfört med våra 150. Det finns många länder med betydligt större vargpopulationer än vår bara i Europa, betydligt större.I Kanada finns det över 30 000 vargar och det har visst hänt incidenter, men det rovdjur som är hundra gånger farligare är björnen, och det är just björnen som är farligast i Sverige, långt farligare än varg.Jag tycker att ditt inlägg är obalanserat och ovederhäftigt. Själv har jag tillbringat massor av somrar i vargmarker, bland annat så tog den ett antal av grannens får, försökte med mina föräldrars gäss men misslyckades. Men jag har ALDRIG varit det minsta orolig när jag varit ute i skogen.Då ska du veta att jag övernattat åtskilliga nätter ensam vid mitt favoritfiskevatten i ett område där tre vargrevir gränsar till varandra.Jag har hört ljud på nätterna oxo, men aldrig att gråben har vågat sig fram. Du tillhandahåller skrönor och ovederhäftigheter, det stör mig.Det vore kanske dags för dig själv att komma med lite länkar som styrker dina påståenden?Att vargar KAN ha deltagit i en måltid på en död lärare betyder varken att vargarna har dödat henne eller att vargar dödar folk. Sådant har hänt, men ser du tillbaka på hur tät den svenska vargstammen har varit så tuggade inte varg på människor ens då det fanns 17-18 000 vargar i Sverige.Ditt resonemang är helt enkelt trams från början till slut.2010-03-12 @ 15:07:38
URL: http://jinge.se
Postat av: scaber nestor

JingeVad som är sant för dig behöver inte vara sant för någon annan.Man kan inte bygga en analys enbart genom att utgå från ens egna erfarenheter, då blir det en partsinlaga.2010-03-12 @ 15:27:34
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Jinge

Du ska inte tro att jag gör det så enkelt för mig, men du har faktiskt gjort just det. Du svamlar.

2010-03-12 @ 15:33:32
URL: http://jinge.se
Postat av: V.

Ingen idé att argumentera med en varghatare. De får leva i sin lilla värld utan att behöva bemöta sig med fakta.

2010-03-12 @ 15:33:32
Postat av: scaber nestor

Jinge.Vi har skrivit båda om detta under lång tid, men jag har aldrig sett dig så oresonlig och så långt utanför rimlighetens gräns som du är just nu.Faktum är att du nu påminner om de som kommenterar på din blogg snarare än den som skriver i den.

2010-03-12 @ 15:50:42
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Ccc

Den dumdristige blir inte rädd när han borde vara det, jinge.

2010-03-12 @ 16:07:31
Postat av: Anonym

Det finns detaljer om attacken, jinge. Lärarinnan levde fortfarande (blödde) när hon drogs iväg av vargflocken, som förtärde delar av kroppen. http://cornubot.blogspot.com/2010/03/detaljer-om-vargattacken-i-alaska.html

2010-03-12 @ 17:25:31
Postat av: Sweede

Helt otroligt...

Tycker du att vi ska skjuta av och ta livet av alla rovdjur som någonsin varit inblandad i en attack?... inte som individ, men som ras??? vad med Lejon, Tiger, Puma, Leopard för att inte tala om Björn... http://www.wolf.org/wolves/pdf/wolfattack_nina.pdf innehåller uppgifter som visar hur uppblåst det här är...

2010-03-12 @ 19:27:32
Postat av: scaber nestor

@SweedeVem pratar du med?

2010-03-12 @ 19:49:33
Postat av: Anonym

Vargen är inte farlig för människan. Men människan blir förbannad när hon inte kan jaga med sin hund lös eller inte ids sätta upp rovdjursstängsel. Det är detta de skjutlystna jägarna drar upp. De hänvisar till sina hundar och boskap. Men det säger ju sig självt att hunden utsätts för fara om den är lös och kommer in i vargreviret.

Det måste vara en fantastisk upplevelse att få se en varg. Men chansen att få göra det med nuvarande rovdjurspolitik verkar minimal.

2010-03-12 @ 19:53:18
Postat av: Sweede

Nestor.... dig.

Men samtidigt så tycker jag att uttalandet "Vargar är inte farliga för människor" är fruktansvärt naivt.. (posten under ditt svar...). Självklart kan vilda (eller tama) djur vara "farliga"... se bara hur många hundattacker vi har.Problemet är, som vanligt, proportioner...

Med ~150 vargar i Sverige, så är det knappast ett hot. Och om folk använde huvudet istället, så är det ännu mindre av ett problem.Källan som jag angav i min förra post, visar hur "vanligt" det är med varg attacker, jämfort med andra vilda djur (inklusive hybrider...).Tack för inlägget.

2010-03-12 @ 20:11:29
Postat av: Patrik

Vet du Scaber Nestor, jag tycker att du tar saker och ting alldeles för personligt. Chilla lite, le, skratta och snacka allvar när det verkligen ÄR allvar. Du har bra resonemang, men använd den s.k. klacksparken lite oftare. Du ska se att det kommer att öppna sig fler dörrar, och du kommer att ha mycket mycket roligare.

2010-03-12 @ 22:21:01
Postat av: scaber nestor

Jag har aldrig någonsin gett uttryck för att vi ska skjuta/utrota en ras, rovdjur som icke-rovdjur.

2010-03-13 @ 00:01:43
Postat av: Vargens tid

Håller med dig Nestor, det är naivt att säga att vargen är ofarlig ur den aspekten att om den ville skulle den kunna ta ner en människa. Men nu är vi av naturen inget bytesdjur och därför skulle vi inte uppträda så som ett bytesdjur bör uppträda och det skulle ställa till problem för vargen inne i hans huvud, "vad är detta?".

Och därför kan man ur samma synpunkt säga att den är ofarlig för oss eftersom den inte ser oss som ett byte. Men ofarlig, nej.

Den som har tid och ork kan läsa allt om vargen i Sverige på http://vargenstid.wordpress.com. Också om vargen i Alaska där man nu befarar att en kvinna på löptur attackerats av vargar och dödats. Men hon kan ha drabbats av något, ramlat ihop, dött och sedan har vargfamiljen hittat henne. DNA-prov och obduction hoppas man ska ge svar på frågan.

Beträffande vargens attacker på jakthundar sinne i vargreviren är detta jägarnas ansvar. Alla jägare vet väldigt väl att det inte går att släppa en hund inne i ett vargrevir, ändå gör man det. 27 hundar dödades av varg förra hösten, från och med jaktstarten. Ingen hund dödades under årets före augusti.

Det finns exempel på hur jägare med mark gränsande till ett vargrevir under en höst släppte hundar helg efter helg tills dess att vargen dödat fem. Då gick jägarna in och ansökte om skyddsjakt på en varg och fick det. Om man ställt in all löshundsjakt efter att den första hunden dödats hade inte fler hundar behövt dö och inte heller den varg som sköts. Frågan är om jägare som med berått mot släpper sina jakthundar i vargrevir är lämpliga att ha hund. De skickar i princip sin "familjemedlem" in i döden.

Som sagt: http://vargenstid.wdordpress.com, där finns det mesta.

Vt

2010-03-13 @ 09:43:58
URL: http://vargenstid.wordpress.com
Postat av: Anonym

Vargenstid saknar läsförståelse. Obduktion är redan utförd, och kvinnan levde fortfarande när hon släpades blödande av från spåret, och antagligen också när de började äta på henne.Enda anledningen till att DNA-prov skall tas är för att man skall kunna testa mot skjutna vargar, så man kan säkerställa att man skjutit människoätarna.Nyheten om vargattacken släpptes inte i media förrän efter obduktionen var klar och det var säkert att det alltså var 2-3 st friska vargar som angripit, dödat och ätit kvinnan.http://cornubot.blogspot.com/2010/03/detaljer-om-vargattacken-i-alaska.htmlMen som icke objektiv vargkramare så blundar förstås vargenstid.wordpress.com för detta.

2010-03-13 @ 17:11:56
Postat av: Vargens tid

Till CornucopiaVi hade inte läst det du refererar till, publicerat i Anchorage Daily News sent på fredag eftermiddag lokal tid Alaska. Det vi läste var publicerat 11 mars och där står att man skall ta DNA och att rättsläkaren så långt hade konstaterat bitmärken från djur. Nog om det.

Efter att ha läst den senare publicerade artikeln du länkar till ser det onekligen ut som att hon dödats av vargar.

Slutligen vill vi säga att vi inte är vargkramare i den mening att vi inte vill ha jakt på varg. Men med nuvarande status på vargstammen i Skandinavien är det fullt tillräckligt med skyddsjakt på besvärliga individer, enskilda eller i vissa fall hela familjegrupper.

En sak som vi är väldigt noga med är just objektiviteten, särskilt när man deltar i vargdebatten.

Vt

2010-03-14 @ 01:32:58
URL: http://vargenstid.wordpress.com
Postat av: Vargens tid

Till Cornucopia

http://vargenstid.wordpress.com är nu uppdaterad med nya uppgifter om dramat i Alaska

2010-03-14 @ 03:09:15
URL: http://vargenstid.wordpress.com
Postat av: Jinge

Det börjar likna bloggspam nu från http://vargenstid.wordprss.com

2010-03-14 @ 13:05:01
URL: http://jinge.se
Postat av: Vargens tid

Till Jinge???

2010-03-14 @ 15:30:58
URL: http://vargenstid.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0