6 timmars arbetsdag? varför inte 4-dagarsvecka?

Vänsterpartiets kongress har beslutat att driva frågan om 6 timmars arbetsdag.

Om man nu ska förespråka kortare arbetstid, så förespråkar jag 4-dagarsvecka med 8 timmars arbetsdag framför 5-dagarsvecka och 6 timmar om dagen.

Däremot är jag helt mot bibehållen lön vid sänkt arbetstid, man får ha viss verklighetsförankring, visst hade det varit trevligt med samma lön som vid 100%, men det är inte som att det behövs.


Anledningen till att jag hellre ser en kortare arbetsvecka än arbetsdag, är för att en 4-dagarsvecka öppnar upp för att kunna ägna mer tid åt familj eller ger chansen till många att driva företag vid sidan om sin vanliga anställning, något som är ganska svårt med en 5-dagarsvecka.

Med 3 dagar över har man möjlighet att både få ledig tid och driva något vid sidan av, för de av oss som har haft egen firma vet att man inte hinner något på en dag, men på två dagar hinner man med ganska mycket.

Har du ett eget förslag på hur man skulle göra så lämna det i kommentarsfältet.AB-blogg, SvD, ARAR.
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: C.G.

32 timmars arbetsvecka med maximal övertid stadgad i lagen om 8 timmar per anställd och vecka.Egenföretagare som är anställda kan gott skattebefrias helt, om de bara skall jobba en dag/helg i veckan med egna projekt.

Moms betalas in i alla fall, så skatter kommer det ju till staten ändå.Är man inte anställd utan enbart egen företagare - gan 32-timmarsveckan införas även där. Men att man får lättnader när man anställer folk för de överskjutande timmarna.Mitt tidigare förslag är ju inte genomförbart i ett enda skede, men i princip alla förslag är bättre än det klimat som råder i interaktionen mellan arbetare och samhälle just nu.

Att driva ett företag och ha tid är inte svårt, men att hinna förbereda och jobba så mycket att det lönar sig och inte kostar mer än det smakar - det är en konst.//

2010-05-08 @ 12:02:27
Postat av: Jerkerl Nilsson

Vid närmare eftertanke så tycker jag egentligen du har rätt, det vore bättre att inte kalla det för 6-timmars arbetsdag, utan hellre fyra dagars arbetsvecka eller 30 timmars arbetsvecka.

2010-05-08 @ 12:32:21
URL: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/
Postat av: scaber nestor

exakt Jerker."6-timmars arbetsdag" har fått en stämpel på sig som flummigt och kommunistiskt, en stämpel som hindrar att diskussionen om sänkt arbetstid ens förs.

2010-05-08 @ 12:51:26
Postat av: Benjamin Juhlin

Arbetstidsförkortning är intressant. Men först måste man bestämma sig, ska vi ha det med bibehållen lön eller som en nedvecklingsreform?Argumentet som läggs fram för att det blir med bibehållen lön är att man ändå inte jobbar särskilt effektivt de sista två timmarna, alltså blir det med det argumentet svårt att föreslå en fyra dagars arbetsvecka.

2010-05-13 @ 10:41:27
URL: http://benjaminjuhlin.se
Postat av: scaber nestor

@Benjamin.Det är ett argument jag hört också, att man inte är så effektiv de sista två timmarna.

Men jag kan inte tänka mig att det gäller inom industrin eller annan yrkesgrupp med skiftarbete.Och det är där som arbetstidsförkortning behövs allra mest.

2010-05-13 @ 11:15:32
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: cissan

Japp, det är där arbetstidsförkortning bäst behövs, där kropparna slits mest. Men de som inte har råd att gå ner på 80% i inkomst, kommer ta ett extraknäck för att fylla ut. Så jag är kluven till inkomstsänkning. Blir du sjuk får du än lägre ersättning, liksom om du blir arbetslös. De frågorna måste lösas först i så fall.

2010-05-14 @ 15:35:32
URL: http://blogg.aftonbladet.se/2574
Postat av: cissan

Tillägger att de flesta med fast skiftgång idag redan har en form av arbetstidsförkortning, 36-38 timmar är 100% i många fall. Men det är ju långt från 30 timmar ändå....

2010-05-14 @ 15:37:30
URL: http://blogg.aftonbladet.se/2574

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0