Diktaturen Libyen säljs det vapen till med regeringens goda minne, och nu även till Saudi Arabien.

Mikael Nilsson har snappat upp att Sverige säljer övervaknings- och signalspaningsutrustning till Saudi Arabien och har gjort så sedan 2005 då dåvarande försvarsminister Leni Björklund skrev under avtalet.
Ett avtal som nu blivit förnyat av Sten Tolgfors.

----------
"Ekot rapporterar att det militära avtalet (PDF) med diktaturen Saudiarabien, som precis ska gå ut, trots allt kommer att förlängas enligt ett regeringsbeslut. Sten Tolgfors vill inte ta aktivt avstånd från diktaturen. Även i SvD nu."
----------Hur kan man med ena handen påstå att vi ska skyddas mot terrorism genom att låta oss bli avlyssnade och med andra handen sälja utrustning till samma diktatur som fostrat (och fostrar) några av världens farligaste terrorister?Mark Klamberg tar upp samma nyhet i en egen bloggpost.

---------
"De svenska riktlinjerna säger att Sverige inte bör exportera vapen till länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Av
Sveriges Radios inslag framgår det att Tillståndsmyndigheten, ISP, trots dessa riktlinjer sagt ja till avtalet eftersom systemen inte är dödliga vapen. I länder som Saudiarabien är system för övervakning förmodligen mer dödliga och skadliga ur en MR-synvinkel än kanonrör från Bofors."
---------Hyvkleriet i försvarsdepartementet har verkligen inga gränser.

Först Libyen, nu Saudi Arabien.
Vad härnäst?
Behöver Nord-Korea hjälp?Sen vill jag länka in lite jag inte haft tid att skriva om, men som andra varit framme och huggit på.

Falkvinge om den svenska svågerpolitiken och vänskapskorruptionen.

SÄPO's inkompetens som räddat dem undan åtal har varit en följetong i veckan.


Till sist är det Nemokrati som, liksom jag, undrar över inflationen i opinionsundersökningar.
Jag vill nog lägga till att det känns förbannat konstigt när vd'n för demoskop står och drar sina egna slutsatser i nyheterna.
Han ska hålla käften och ge resultaten, inte skriva oss på näsan om hur de ska tolkas.Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nemokrati

Därför föreslog jag - i en kommentar till en kommentar på min blogg - med tanke på den ojämlikhet som råder mellan blocken vad gäller valbudget och tillgång till mediautrymme (jag menar alliansen har DN, SVD, Sydsvenskan, GP och Expressen/GT plus i stora stycken TV4) att det borde vara ett oberoende valundersökningsinstitut som gjorde opinionsundersökningarna i valrörelsen, för att i någon mån råda bot på detta. Bara C - Alliansens minsta parti - har i valbudget 65 miljoner kronor vilket är nästan lika stort som Socialdemokraternas 70 miljoner. Och SD har en försvarlig valbudget de också - de har som enskilt parti till och med mer än Mp:s, V:s och KD:s sammanlagda valbudget. Det är liksom oerhörd högerkantring i opinionsbildningen, vilket garanterar ett enormt demokratiskt underskott. Att de rödgröna ändå leder på de villkoren måste betraktas som en prestation.

2010-05-16 @ 05:57:24
URL: http://komigenuva.wordpress.com
Postat av: Pelle

Allt är väl beroende av vad det sålda felanvänds till i många fall.Volvo blev ju en gång i raden stämda i Amerika för att bilarnas krockkuddar dödade flera små barn i framsätet pga lösa barn !?.Skulle man då sluta exportera fler bilar för att folk struntade i att spänna fast ungarna !?.

2010-05-16 @ 15:24:20
Postat av: scaber nestor

@pelle.Hur kan militär signalspaningsutrustning användas i en diktatur som skulle vara en "Felanvändning"?2010-05-16 @ 16:38:41
Postat av: Daniel

Det där med Nordkorea kan faktiskt moderaterna tänkas sälja till. Det hela handlar om att handel öppnar gränser enl. deras synsätt och om man säljer vapen till diktaturer så blir dom mer demokratiska.Det är deras tankesätt i alla fall, inte att vapnena kan användas till att trycka ner den egna befolkningen.

2010-05-17 @ 10:15:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0