Var går gränsen för bestickning/mutbrott? När ligger Intressen för mycket i säng med Makten?

Detta är faktiskt en seriös fråga.
Jag anser att det är en viss skillnad när fackföreningsrörelsen stöttar sin skapelse (sossarna) med pengar och när företag eller deras lobbyorganisatioer sponsrar ett parti som inte öppet redovisar detta stöd.

Men jag tar ett kliv tillbaka för diskussionens skull och lägger in även detta stöd i följande betraktelse.


Var går gränsen för bestickning/mutbrott? När ligger Intressen för mycket i säng med Makten?Jag ska ta upp några olika saker så låter jag er avgöra vilket som ska och inte ska räknas som otillåtet, eller om allt ska vara tillåtet, eller inget.
Skriv gärna upp era egna + och - så tar jag med det i inlägget (om det har relevans)
Jag börjar med ett plus och ett minus.Vi börjar med facket.
Fackföreningsrörelsen skapade socialdemokraterna i slutet av 1800-talet och har sedan dess gett dem finansiellt stöd.
I början för att det inte fanns statsbidrag och partistöd och sedermera rent slentrianmässigt som tack för att de drev fackliga frågor och lagstiftade lite då och då i deras favör.


+
Har alltid varit så och helt öppet.

- skapar en enorm beroendeställning.

Bloggar: Ung Vänster, Alliansfritt Sverige, Erik Laakso, Alltid rött Alltid rätt, För Facket Framåt.
Nu tar vi en annan favorit - Jägarna.

Här är det nästan omvänt mot facket.
Jägarnas Riksorganisation tar mot statligt stöd i 50-miljonersklassen för att sprida kunskap om viltvård, jag personligen anser att detta ska läggas på en oberoende myndighet för att undvika jäv, men de har i stort sett myndighetsstatus och (med lite målvakter) skaffat en skytteklubb i riksdagskällaren och har Kungen bland sina medlemmar, så det är inte så konstigt att de har fått det...


+ De har trots allt troligen bäst kunskap om svensk viltvård.

- De använder pengarna för att lobbya tillbaka till samma riksdagsledamöter som ger dem pengastödet, vilket skapar en jävssituation.

Bloggar: Nina Larsson (fp), Inga Magnusson, Svensson, Biology & Politics, Adam Skevstad, Jinge, Jag själv.
Så tar vi Inkassobolagen

Inkasso/sms-lånebranschen är en mångmiljardbransch i Sverige och de får i det närmaste stå oemotsagda när det gäller insolvens och kreditgivande.
Många inkassofirmor ägs av samma personer/bolag som äger utlåningsfirmor (sms-lån), vilket gör att de är på alla sidor av en låntagare och med hjälp av (i mitt tycke) lata och inkompetenta politiker, styr hela ruljansen.
De har också enorm hjälp genom att statstjänstemän får göra grovjobbet, Kronofodemyndigheten har inget val, som lagstiftningen ser ut så tvingas de gå dessa bolags ärenden, de misstänks också ge stora pengastöd till vissa partier i riksdagen.


+ Ser inga.

- fullständig dominans från såväl företag som politiker mot en grupp i samhället som har små möjligheter att slå tillbaka.

Bloggar: insolvens sthlm, Jag ska bli skuldfri, Johnny Rocker, Nollkoll, Fattiga Riddare, Obestånd.
Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv är Sveriges företagares lobbyorganisation, de har aldrig varit (så) dominanta i debatten förrän Alliansregeringen fick makten 2006.
Det talas om direkt pengastöd i mångmiljonklassen till partierna i Alliansen samt rabatter i tidningar samt egna annonser och kampanjer värda hundratals miljoner.


+ Kan Facket kan Företagen.

- Det enorma pengastödet skapar beroendeställning hos partierna.

Bloggar: Magnus Andersson (cuf), Tokmoderaten, Kent Persson (m), Svenskt Näringsliv, Thomas Hartman (s).
Upphovsrättsindustrin
(musik/film).
Upphovsrättsindustrin omsätter miljardbelopp och större delen av de svenska artisterna och filmmakarna är bundna till en handfull enorma bolag.
Dessa bolag har en stor mängd lobbyister och lobbyorganisationer knutna till sig, där politiker, jurister och bolagsfolk sitter sida vid sida och bestämmer vad konsumenten ska tycka om och hur mycket det ska kosta.


+ En hel del pengar och jobb skapas åt artister, som i vissa fall kan vara ekonomiskt oberoende om de lyckas skriva rätt låt vid rätt tillfälle.

- Mängder med pengar som kunde gått till artisterna går till intresseorganisationer, lobbyister och organisationer som arbetar hårt med att övertyga såväl artister som allmänhet att det inte alls är girighet, utan välvillighet mot artisterna, som driver deras affärer.

Bloggar: Upphovsträtan, Opassande, Skivad Lime, Caspian Rehbinder, APB-bloggen, Netopia, Rick Falkvinge (pp), Copyriot.
Så, har ni orkat ända ner hit tycker jag att ni ska göra två saker.
1. Ge er själva en klapp på axeln för att ni orkat läsa allt detta.
2. Lämna en kommentar, vore onödigt att lägga ner all denna tiden utan att sedan lämna ett avtryck i debatten.

Så lite prasselmedia, de mesta har med ämnena att göra, en del får man tänka i ett led till:
Arbetaren, SydSv-ledarblogg, E24, Jaktjournalen, DN, Flamman, SvD, SydSv, UNT, SvD2, Realtid, SvD3, SvD4, DN2.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Daniel

Det tråkigaste är när bidragen förnekas. Men mutor är vanligt i näringlivet så att det sprider sig är inget konstigt.Egentligen är regelverket undermåligt. Se bara på en sådan sak som revisorer. nu är ju det avskaffat, men förut skulle företagen utse och betala dom som granskar en.

2010-05-21 @ 08:53:37
Postat av: Ulrika Ring

Ja inte är det vackert inte. För den som är intresserad av det riktiga Sverige och huruvida vår självbild av oss som "kollektiv" så kan jag rekommendera att lyssna på Tendens, SP P1, som kör en serie om Sverige och just självbilden "vi" har av oss. ex. Sverige har fällts flest gånger av alla länder i FN för brott mot mänskliga rättigheter! FLEST GÅNGER! Jag upprepar FLEST GÅNGER! det är inte en vacker blid, eller en lovande bild, av vårt kära Svedala.Det är väl värt att lyssna på. Hela serien. Och det jag ser, stämmer väl överens med det Tendens berättar.//Ulrika

2010-05-21 @ 08:57:14
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com
Postat av: Danne J

I detta fallet fanns mutor och bestickning med i bilden men "eliten" städade undan den obekväma skiten och försökte sedan att dölja sina brott med ren fräckhet... inte ens Nils-Eric Shultz vågade röra i träsket utan drog sig lika snabbt ur...lagen är inte lika för alla.

Se klippet:

http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

2010-05-21 @ 21:27:58
Postat av: It's Gonna Take A Miracle

Finfin text som vanligt SN!Vad man undrar är ju vad juristerna tjänar på detta. Kan domar vara ideologiska månne?Hur pass korrumperat är rättssystemet på en skala från 1 till 10?

2010-05-21 @ 22:36:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0