Vargobs, Tjuvjakt och grov ekonomisk brottslighet.

Detta är grävande journalistik.


Pia Kin, Bobby Ho och Johanna Parikka Altenstedt har grävt upp ett riktigt kap ur de skrymslen som utgör tjuvjägarnas såväl dolda som öppna agenda.

Vargobs, kort för Vargobservationer, är en sajt som drivs med siktet inställt på att förse tjuvjägare och varghatare med aktuell information om var det finns varg.

Den drivs (drevs?) av Jens och Jan-Olov Guttke, två uttalade vargmotståndare med uttalat stöd från Jägarnas Riksförbund:

Från länken ovan:

"Vargobs.se har anknytningar till organisationer som sköter viltvården för våra skattemedel. Till exempel tidningen Jakt&Jägare som är utgiven av ingen mindre än Jägarnas Riksförbund har vargobs.se information högst upp på sin webbsida. Och i Jägarförbundets egna infoblad till medlemmarna gör man PR för vargobs.se och uppmanar medlemmar att lämna observationer. Länkar till denna sida kan hittas på alla möjliga jägarerelaterade sidor på internet."


Vi får också svar i artikeln varför Guttkarna driver detta såpass hårt:

"Jens Guttke med familj driver Guttkes fritidsstugor AB med cirka 6000 hektar skogs- och jaktmark. Det är säkert ett paradis för en betalande jägare att besöka och njuta att kvalitativ jakt. På anläggningen erbjuds jakt på älg, rådjur, räv, mård, hare, bäver, skogsfågel... Enligt annonser av svenska jaktturistbolag utomlands (bland annat på jaktmässor)betalar t ex tyska turisterupp till50 000 kronor för att få komma och skjuta älgar i Sverige. Då blir vargens måltider helt plötsligt ganska dyra för någon som utnyttjar gratis vilda djur som (rov)kapital för sitt företag.

Den mest förståeliga förklaringen är alltså att vissa personer inom jägarkåren ser vargen som en konkurrent till deras jakt. De ser sig själva som ägare till skogen med rätt att föda upp och sedermera döda det dom "odlar" på sin mark. De är djurbrukare.

Vargobs.se's grundare Lars-Olov Guttke har också tillsammans med Jens Guttke varit de mest verksamma inom spårningen av varg. Sedan de olika vargobservationstjänsterna blev tillgängliga har också tjuvjakten på varg gått upp markant. Detta bekräftas av Gävlepolisen som redovisade för detta under den av WWF anordnade kursen i Rovdjursjuridik som hölls i Bollnäs i januari 2010."
Jag rekommenderar starkt att ni läser igenom artikeln som länkas till högst upp på sidan.

Grävarna har under tiden som de kämpat för att få fram dessa uppgifter fått dödshot framförda och försök till dataintrång har skett vid flera tillfällen, senast imorse när artikeln publicerades.

Så att detta inte ses med blida ögon från den organiserade brottsligheten som utgör en liten, men betydande del av jägarkåren, torde vara uppenbart vid detta laget.


Sprid detta, uppmärksamma detta.
Det får vara nog nu.
Vargens öde får inte ligga i händerna på brottslingar.

Jag vågar gå så långt som att kalla det brottslighet.
För förklara för mig hur en sida, utan bakomliggande företag, organisation eller ansvarig utgivare, kan bringa in miljonbelopp, belopp som aldrig redovisats.


"Vargobs.se drivs som en privat informationstjänst som säljer annonsplatser till andra bolag, får in pengar genom länkade Googlesannonser, bedriver affärsverksamhet via SMS-intäkter och har ett upplägg som närmast liknar ett organiserat bolag. Med ett undantag. Det saknas ansvar för redovisning och en officiell och formell beskrivning av verksamheten. Vargobs.se är varken registrerat som stiftelse, fond eller företag. Inte heller är vargobs.se en registrerad tidning med ansvarig utgivare. Men enligt all sökning av information som vargkanalen.se har gjort är existerar vargobs.se som företag helt enkelt inte. Å andra sidan finns det inga uppgifter om något annat ägarföretag på hemsidan.

Ändå har man ett kontonummer och har uppmanat människor att ge donationer till en "vargkassa". Hur de privata donationerna hanteras, distribueras eller delas ut framgår inte från hemsidan.

I december 2008 uppgav Lars-Olov Guttke till Jägarförbundets tidning Jakt & Jägare att vargobs.se hade 16.200 sms-abonnenter. Efter ett litet överslag av antal observationer på sidan och med tanke på att varje observation som skickas till dessa abonnenter kostar 2 kr, skulle detta innebära miljonintäkter under de åren som verksamheten om antalet abonnenter och antalet redovisade observationer på hemsidan stämmer."
Hur mår du idag Andreas Carlgren?
Det är dessa personer dina eftergifter var till för.Bloggar och relaterade nyhetslänkar.
Svensson, Biology & Politics, Adam Skevstad, Jinge, expr, DT, Akkomp, Vargens Tid, Utan Tvekan, Vargkanalen.


Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0