Astrid Lindgren hade aldrig lånat ut sin röst åt Sverigedemokraterna.

Via Lars-Erick så förstår jag att SD försöker kidnappa folkkära författare och göra deras ord till sina egna.

Vad gäller Astrid Lindgren så räcker det med en bild och ett citat från 90-talet.

---------------
”Jag måste få hälsa och ta tant i hand. Jag har läst alla dina böcker och tycker mycket om dem” sa skinnskallen. ”Är du en sån där skinnhead” frågar Astrid. ”Jo” svarar killen lite generad. ”Då tycker jag att du ska sluta upp med att skinnheadsa” sa Astrid. Pojken tittar ner i backen och blir röd i ansiktet. Astrid klappar honom på kinden. ”Jag tycker om dig pojke, men jag tycker verkligen att du ska sluta skinnheadsa” sa Astrid efter en stunds betänketid.


-------------------Och att ens försöka göra Vilhelm Moberg till en nationalist är mer än lovligt korkat.
Vilhelm Moberg är en av de största författarna Sverige skådat och hans alster håller att jämföras med vilken författare som helst, såväl svensk som utländsk.
Hans bok "Rid i natt" är ett vittnesmål om något om vad han ansåg om nazism och jag är mer än övertygad om att han hade reagerat även mot nyspråksformen "kulturnationalist".

Han propagerade hårt mot såväl kommunism, nationalsocialism och fascism.
Ja, han älskade Sverige.
Men han var icke nationalist och hade han levt idag hade han, som Lars-Erick uttrycker det, (bildligt talat) slitit Åkesson i stycken.Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: LisetteHej!Jag kontaktar dig för att jag finner din blogg mycket intressant och välorganiserad. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig angående ett eventuellt samarbete! Hör gärna av dig via mail så kan vi prata vidare.Med vänliga hälsningar,Lisette

2010-11-25 @ 16:22:02
Postat av: Pelle

Och så sa Astrid till den lilla pojken att lilla Sverige skulle ta in alla världens medborgare i det lilla Sverige trots att man saknade både yta, ekonomi och arbeten.Bara man var snäll.Att sedan resten av världen inte tog sitt ansvar för sin egen befolkning och där man såg Sverige som ett extraland om allt gick åt skogen var en helt annan sak.Sverige som sedan gick under i havets kalla vågor är numera ett varnande exempel på att hjälpsamhet över sina resurser kan få hemska följder.Lyssnar man riktigt noga så kan man fortfarande höra från havets djup hur man välkomnar precis alla som vill till landet Sverige. :)

2010-11-25 @ 17:23:08
Postat av: scaber nestor

@Pelle.Bilden talar för sig själv, hon hade så mycket kärlek i sig att hon kunde berätta för en ung man både att han gjorde fel, men att hon förlät honom.Att skriva som du gör och insinuera att hon skulle vara lika hatisk som du är patetiskt.

2010-11-25 @ 20:05:40
Postat av: Stefan Bergmark

Det är inte bara SD som försökt göra Moberg till sin. Johan Norberg har ju skrivit en hel bok, Motståndsmannen Moberg utgiven av Timbro, om att han e g e n t l i g e n var liberal. Har inte hört något liknande försök från Syndikalisterna. Det var trots allt i deras tidning Arbetaren som Moberg gjorde sina stora avslöjanden Det är väl också sannolikt att hans antistalinism och antinazism påverkades av miljön på den redaktionen, liksom så många andra kulturpersonligheter som varit knutna till Arbetaren.

2010-11-26 @ 08:54:43
URL: http://www.stefanbergmark.se
Postat av: Mats

Ungefär samtidigt som Norberg släppte sin Moberg-bok, blev var Per Ahlmark gäst i Göran Skytte´s intervjuprogram. Ahlmark tyckte också att Moberg var en god liberal bl.a för att Moberg var Israel-vän!

(Den svenska opinion var överlag Israel-vänlig t.o.m. 1967, sedan började vänstern uppmärksamma bosättningarna på västbanken)

2010-11-29 @ 19:12:41
Postat av: Mats

Moberg var inte speciellt natiolalistisk men väl patroitiskt vilket han uttrycker i "Svensk Strävan".Visst skulle nog ha Moberg ha invändnigar i hur SD tolkar "Svensk Strävan" .Dock är frågan om han skulle bry sig så mycket efter att ha läst följande occidentifoba drapa av Ann-Charlott Marteus på Expressen´s ledarsida:"Helt kan Kawthar inte smälta in. Svenska ungdomars rökande, drickande och fria sexualitet rimmar inte med hennes kulturs värderingar. Men det verkar inte vara någon stor sak för henne.

'Jag är arab. Jag följer den arabiska stilen,' säger hon lakoniskt. 'Det är bra.'

Arabisk. Jag hajar till. Det ordet används nästan aldrig längre. I debatten är det bara 'muslimer', 'muslimskt' och 'islam'.

Men den arabiska kulturen är en urgammal, ofantlig skattkammare. Den svenska kulturen är lite mer som en - etta med kokvrå.

Kawthars pappa Abbas brukade lära sina barn att recitera arabiska dikter utantill när de var små. Jag undrar, vad går igenom en kultiverad invandrares huvud när han bestämmer sig för att seriously adoptera den svenska kulturen?

Och får veta att han först och främst måste lära sig att älska juvelen i vår kulturella krona: Emil i Lönneberga."

2010-11-30 @ 13:05:54
Postat av: Mats

Länk till Marteus artikel:http://www.expressen.se/ledare/1.1758009/ann-charlotte-marteus-hunden-at-upp-min-svenskhet

2010-11-30 @ 13:10:14
Postat av: PJ

@Pelle"Och så sa Astrid till den lilla pojken att lilla Sverige skulle ta in alla världens medborgare i det lilla Sverige trots att man saknade både yta, ekonomi och arbeten."Lilla Sverige? Saknar yta? Hur är dina geografikunskaper? Sverige ligger på plats 194 av 239 när det gäller densitet... Storbritannien har 12 ggr så hög densitet, Tyskland 11 och Frankrike 5.Mina kunskaper i nationalekonomi är kanske i de bästa, men dina verkar ju vara obefintliga. Jag har då aldrig hört att en stats ekonomi och därigenom antalet arbeten inte växer när befolkningen ökar. Det förklarar ju varför alla nationer har samma befolkning idag som 100 år sedan, oron över massarbetslöshet....

2010-12-01 @ 13:44:54
Postat av: Patrik, Ängelholm

Det är väl att ta i att hylla Moberg över allt annat. Moberg är en i mängden i en otrolig svensk litterär skatt. Möjligen speciell koppling mellan Moberg och dagens debatt är väl då invandring/utvandringsfrågan.För att fatta sig kort: På den tiden Moberg beskriver fanns varken bidrag eller hemspråk inblandade. Det var lika rättig- och skyldigheter från dag 1, inte som i dagens invandrarSverige, enbart rättigheter. Moberg hade roterat som en propeller i sin grav om han vetat hur dagens invandring till Sverige såg ut.

2012-04-11 @ 18:51:47
Postat av: Niklas Starow

Patrik.Bevisa det.

2012-05-27 @ 14:34:21
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0