Nej, det är inte ok att använda fingeravtryck som stämpelklocka.

Årtiondets överdrift kommer från "The Phone House" som på grund av att några anställda stämplat in åt varandra har börjat använda fingeravtryck som stämpelklocka.

Det som är äcklande i historien är att Datainspektionen (DI) tycker det är Ok så länge alternativ erbjuds.


Nej DI och TPH, det är inte ok att använda biometriska avtryck som ID-modell för en jävla stämpelklocka.
Det är som att kräva att allas internet- och teletrafik ska loggas tillsammans med din position i realtid för att det finns "onda män" någonstans i världen....

Jubileiumsjävlaimbecillpatrask.Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Peter Andersson

Jaha, då vet vi vad Badlands Hyena kommer att hylla i morgon. Fingeravtryck, vilket larv, när det finns nakenscanner och DNA-prov liksom... ;-)

2010-11-16 @ 20:26:04
Postat av: Tor

Varför skulle det inte vara okej så länge det finns en valfrihet?För övrigt skulle ju hela syftet ändå gå förlorat om företaget tvingas erbjuda ett alternativ. Kanske inser de då att stickkontroller är ett bättre sätt att komma till rätta med fusk.

2010-11-16 @ 20:34:09
URL: http://upphovstratan.wordpress.com/
Postat av: Nejtillpirater

Vad är problemet? Syftet med en stämpelklocka är ju att logga när en viss unik person stämplar in och ut. Det kan knappast vara ett fel att använda fingeravtryck, man löser ju uppgiften. Vi drar ID-kortet i en läsare på jobbet, en fingeravtrycksläsare skulle funka lika bra.

2010-11-16 @ 21:50:39
URL: http://nejtillpirater.wordpress.com/
Postat av: Christer

Det är helt enkelt inte ok för att det aldrig kommer att finnas någon valfrihet värd namnet. Vägrar man har man plötsligt inga arbetsuppgifter efter nästa omorganisation.Som sagts på annat håll, lägg ner stämpelklockorna, de hör medeltiden till.

2010-11-16 @ 22:07:23
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: Undrande...

Biometriska metoder för identifiering i högrisk- eller högsäkerhetssammanhang kan vara motiverat, i kombination med ytterligare en eller flera metoder för identifiering.I det här fallet är det dock en vanlig arbetsplats.I allmänhet tycker "vän av ordning" (samlingsbegrepp) samt folk som inte tänker längre än näsan räcker (också ett samlingsbegrepp) att den här typen av åtgärder är helt ok och ser inga problem alls.Historiskt sett är det exakt samma kategori människor som anser att ändamålen helgar medlen och är även de första att använda ursäkten "följde bara order" när de befinns skyldiga till övergrepp.Deprimerande är vad det är.

2010-11-16 @ 22:32:13
Postat av: Werner

Asså era fingeravtryck finns redan i passens (och ID-kortens?) RFID-chip, och kan läsas av vem som helst som kommer dem nära nog.

De kommer vara rätt offentliga handlingar snart.

2010-11-16 @ 23:41:39
Postat av: Scaber Nestor

@ Tor och Nejtillpirater.Det är några enorma problem med detta.1. Du lämnar ifrån dig unika data om din person till en part som inte har ditt bästa för ögonen.2. Ingen kan garantera att ett system med fingeravtryck inte kommer att missbrukas eller stjälas.3. Att tillåta fingeravtryck för någonting så enkelt som för att stämpla in är ett steg som inte kan bli ogjort. Nästa steg är att detta blir obligatoriskt i alla sammanhang, som att få ett bankkonto eller som krav för att ens få ett jobb.Kort sagt.

Klarar man inte av att se riskerna med ett system som kräver att delar av vår kropp utlämnas till ett företag med enbart vinstintresse som kortsiktigt och långsiktigt mål.

Ja, då förstår jag att man inte anser att detta är ett problem.Förresten.

Om ni inte har något att dölja, varför använder ni pseudonymer?

2010-11-16 @ 23:48:23
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Eva

Framförallt är det väl DI:s uttalande om att de anställda måste få välja som är det mest problematiska. Så naivt! Som anställd har man inte mycket val på den typen av företag som kan tänkas vara intresserad av den här tekniken. Många jobbar i projekt- eller andra tillfälliga anställningar eller är inhyrda. Den som säger nej vet att han/hon måste se sig om efter något annat om man uppfattas som besvärlig och att säga nej till sådan här övervakning är att vara besvärlig. Reell frivillighet existerar inte.Det finns ingen anledning för ett helt vanligt företag att ta till den här typen av system. Det blir precis som med jakten på fuskare annorstädes, man tar till metoder som skjuter långt över målet och som slår mot den stora majoriteten som inte håller på med fuffens. Folk som fuskar kommer alltid och finnas men man ska inte straffa alla de som inte bryter mot reglerna, något som är legio idag. Det är så enkelt att bara "ta till hårdare tag" (ännu en modetrend) istället för att ta sig en funderare över företagets arbetsklimat och jobba med de anställda istället för mot dem.

2010-11-17 @ 07:06:11
Postat av: Pelle

Det bästa hade varit ett chip i varje människa som man kan slå av och på efter behov. :)

2010-11-18 @ 18:56:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0