ACTA-avtalet är ett direkt hot mot de demokratiska principerna.

HAX har gjort en snabb genomläsning av ACTA-avtalet och det som kommer fram är direkt skräckinjagande.


Från HAX text:I kapitel två, sektion 1, punkt 4 (2.1.4) meddelas – för säkerhets skull – att ingen tjänsteman skall kunna ställas till ansvar för saker som han eller hon kanske ställer till med i sin iver att uppfylla ACTA-avtalet.


---------------

I 2.18.5 kan man läsa att
"Each Party shall provide adequate legal protection and effective legal remedies against the circumvention of effective technological measures..."
Det skall alltså bli olagligt att kringgå, knäcka eller på annat sätt ta sig förbi DRM / kopieringsskydd.
Det skall även bli förbjudet med teknologi, prylar och komponenter som har detta syfte. (Fortsätter man att läsa i stycket kan man även dra slutsatsen att till exempel regionfria DVD-spelare kommer att bli olagliga.)


----------------


I 2.2.1 slås det fast att skadestånd för upphovsrättsintrång kan baseras på marknadspriset. En kopia jämställs alltså med en utebliven försäljning av ett exemplar. Vilket vi ju vet inte alls är sant, speciellt när det gäller fildelning. (Och att tro att försäljningen av en fejkad Rolex för 50 dollar innebär en utebilven försäljning av ett original, för tusentals dollar, det är ju faktiskt rent skrattretande.)

----------------

I sektion tre, Border Measures, finns bland annat följande att läsa
 "Parties may exclude from the application of this Section small quantities of goods of a non-commercial nature contained in travelers’ personal luggage."

Avtalsparterna kan alltså få lov att se mellan fingrarna med vad folk har med i sitt personliga bagage vid utlandsresor. Men den skrivningen innebär, å andra sidan, att normaltillståndet är att privat bagage skall kollas i jakt på olovliga kopior. Ingenstans i texten görs skillnad mellan till exempel gymnastikskor och musikfiler. Och ingenstans finns något undantag för "bagage" i form av filer på datorer, mobiltelefoner, digitalkameror och MP3-spelare.

Här slås också fast tullen får lov att genomföra kontroller på eget initiativ.


---------------

The ACTA Committee skall sköta översynen av implementationen och det operationella vad gäller detta avtal.
Den skall även... "consider matters concerning the development of this Agreement". Det vill säga... fixa prylar, typ. Och "consider any other matter that may affect the implementation and operation of this Agreement". Vilket kanske är säkrast att påpeka, eftersom det fortfarande finns folk som tror att våra demokratiskt valda politiker har inflytande över processen.
Men, det kommer mera. Hela 5.1.3 handlar om hur man skall kunna släppa in andra (det lyser "nöjesindustrin" om hela avsnittet) i kommitténs arbete. Och som om inte det räckte för att öppna helvetets portar avslutar man stycket med att säga att kommittén även får bestämma att "take such other action in the exercise of its functions as the Committee may decide".
Se där, en brasklapp som heter duga.

(Läs vidare hos HAX, länk längst upp på sidan)
Jag kan inte se att man både kan vara för ett fritt internet och yttrandefrihet samt tro på rättsprincipen "Oskyldig tills motsatsen bevisad i rättslig prövning" och samtidigt vara för implementerandet av denna styggelse.
Detta avtal är (och nu skiter jag i Godwin) Upphovsrätts/mellanhands-industrins "slutgiltiga lösning".
Länkar:
Anna Troberg om frihet, jämlikhet, broderskap.
SMK, Alexander Bard, Jan Rejdnell och Torbjörn Jerlerup på Newsmill om Liberaldemokraterna.
Christian Engström och ACTA-bloggen.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Michael Gajditza

Var hittar vi de svenska reservationerna mot detta? Eller ska våra politiker och makthavare åter stärka vår integritet genom att kontrollera oss ännu mer? Jag tror faktiskt att jag spyr! Jag skulle så gärna vilja se en ny bloggbävning men jag ser samtidigt idag ingen riktig förutsättning för en sådan då jag har en känsla av att många är s.a.s "fed up" efter en lång valrörelse. Vi får tänka ett tag och så se vad som kan göras och hur det ska göras. Lägger en glimtare om det i min blogg nu och länkar hit. Hinner inte mer just för stunden.

2010-10-07 @ 14:00:26
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21909
Postat av: Pelle

Det viktiga med lagar är att folket tycker de är förankrade i verkligheten.Om nu detta folk inte tycker att så är fallet så spelar det ingen som helst roll vilka lagar man än skriver i ändamålet.

2010-10-07 @ 14:43:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0