Riksdagspartier låser sina riksdagslistor för att effektivt hindra medborgarna att kryssa upp kandidater från "höga startnummer".

Ett av mina förhandsval jag stått och vägt mot att ge min personröst har hela tiden varit Amanda Brihed, hon befinner sig på plats 42 på Folkpartiets riksdagslista och utnyttjar detta till min stora lycka med att hänvisa till alla nördars bibel "Liftarens Guide till Galaxen".

Men.

Nu har Folkpartiet låst sin riksdagslista och stannat vid plats 35 och effektivt hindrat mig från att lämna min röst på en person jag tror på, samtidigt som de aktivt förhindrar att hon ska kunna nå en riksdagsplats.


Grattis Folkpartiet, istället för en möjlig röst till partiet och en av era kandidater så går nu garanterat min röst någon annanstans.
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: larserick

Jösses, har Amanda hamnat på fel sida om strecket. Vilket mygel. Fp utnyttjar hennes popularitet inom vissa (våra) kretsar, men hon ges ingen reell chans.

Ynkedom!

2010-09-07 @ 19:10:48
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com
Postat av: Tomas M

Men du, det här handlar ju inte alls om att de har låst listan "vid nummer 35" utan att listan i Mickes valkrets bara har 35 namn. I valkretsen där Amanda faktiskt kandiderar går självklart utmärkt att kryssa henne.Att det inte går att kryssa henne i andra valkretsar är kanske trist för den som vill kryssa, men eftersom en kandidat ändå måste få 5/8 procent i en enskild valkrets så spelar det ingen roll. Att såpass många skulle personrösta på en kandidat som inte ens kandiderar i den valkretsen är djupt otroligt.2010-09-07 @ 20:18:34
URL: http://www.melinen.se/blogg
Postat av: scaber nestor

@Tomas.Problemet är att de låst listan, så ingen utanför hennes valkrets kan kryssa eller ens fylla i en tom lapp med hennes namn plus partinamn för att ge henne vår personröst.Amanda har en större vänskapskrets än du tror och otroligt många som inte ens skulle komma på tanken att rösta på Fp, skulle göra det ändå just för att kunna lägga sin röst på henne.Nu tappar Fp många röster istället, främst till Mp och PP.

2010-09-07 @ 20:23:49
Postat av: Tomas M

Till att börja med. Det är ganska uppenbart att du (och Micke) missuppfattat saken till att börja med. Du skriver tex "Nu har Folkpartiet låst sin riksdagslista och stannat vid plats 35". Men den listan (sthlms stad) har ju inte fler platser, så det är inte så att de "stannat" vid en viss plats, utan de har låst listan i sin helhet.Och det spelar ingen roll hur många vänner Amanda har totalt, så länge hon inte kryssas av 8% av Folkpartiets samtliga röster i en enda valkrets, så blir hon inte personvald. Att nästan var tionde folkpartiväljare skulle ta en tom FP-valsedel och skriva "Amanda Brihed" på den är naturligtvis helt orealistiskt. Därför är det heller inget demokratiskt problem. Det går ju utmärkt att rösta på Amanda på andra sätt som inte heller gör henne vald, tex att skriva hennes namn på en helt blank valsedel, eller att skriva hennes namn för ett parti som inte har låst sin lista.Dessutom: Kandiderade ens Amanda för att stå på listorna i någon annan valkrets? Om inte faller ju kritiken ganska platt.Faktum är att Micke K är upprörd för att han uppenbarligen inte visste att vi hade valkretsar, eller åtminstone inte förstod systemet när han skrev inlägget heller. Det tycker jag inte vi kan lasta varken FP eller valsystemet för.Däremot är det ju synd för FP att de tappar väljare, men det är ju något annat.

2010-09-07 @ 21:10:21
Postat av: Anders Andersson

"Låst listan" är alltså ett annat uttryck för att partiet har anmält sina kandidater, vilket i praktiken alla någorlunda stora partier (även PP) gör för att undvika att utomstående tar sig in på partiets mandat genom att en större grupp väljare enas om att skriva ett visst namn på partivalsedeln.Likafullt är det som Tomas skriver, att det i praktiken är väldigt svårt redan för en kandidat av de kanske 50 som står på den tryckta valsedeln att bli uppkryssad så pass att det räcker för mandat, då det i riksdagsvalet kräver kryss från 8 procent av partiets väljare i valkretsen. Folkpartiet fick drygt 60.000 röster (och 4 mandat) i Stockholms läns valkrets 2006, då i opposition och med dataintrångsaffären ringande i öronen, så det behövdes cirka 5.000 kryss för att bli personvald där (endast Lars Leijonborg, som redan stod överst på valsedeln, lyckades med den bedriften).Teoretiskt sett kan maximalt tolv kandidater samtidigt komma över personvalsspärren för ett och samma parti i samma riksdagsvalkrets, men i praktiken fördelar sig personkryssen så pass ojämnt över valsedeln att det sällan blir mer än två kandidater åt gången. I år konkurrerar Amanda med Jan Björklund och Nyamko Sabuni, båda sittande ministrar. Jag betvivlar inte att Amanda har många vänner, men 5.000 enbart i Stockholms län (utom Stockholms kommun) som skulle rösta på henne till riksdagen (eller egentligen ännu mer, i proportion till hur mycket populärare Fp är i år jämfört med 2006)? Är det realistiskt?Även om Amanda hade varit anmäld i samtliga valkretsar, så hade hon inte kunna tillgodoräkna sig summan av alla personkryss i hela landet för att få mandat någonstans, utan personkryssen räknas liksom partirösterna per valkrets och ger endast mandat där. Stockholms län är den största valkretsen och därmed också den där det är lättast för högt placerade kandidater att ta mandat utan att de behöver vara kända för väljarna. Att vara känd är därför en större fördel på en liten ort än på en stor, men det hjälper förstås föga om vännerna inte är bosatta där rösterna skulle göra störst nytta...

2010-09-07 @ 21:58:55
URL: http://twitter.com/SM5POR
Postat av: scaber

@Tomas.

Felaktigt påstående i början, men jag förstår din poäng.PP har anmält alla sina kandidater i alla valkretsar, så man kan rösta på vilken som helst av dem, även genom att fylla i en tom lapp.FP har fler än 35 platser, men har segregerat sina valkretsar så det i praktiken är omöjligt för mig att rösta på Amanda på annat sätt än att antingen resa till Stockholm och jaga fatt på en eller få valsedeln från hennes krets skickad via snigelmail.Något jag tvivlar Amanda Brihed har råd med om hon ska få ut valsedlar till samtliga av de som vill rösta in henne.@Anders.

Bra poäng, men det visar bara att det Svenska personvalssystemet är trasigt.

2010-09-07 @ 22:47:53
Postat av: Anders Andersson

"Segregeringen" är vad jag vet det vanliga för de partier som alls har skilda valsedlar för skilda valkretsar, och det är så valsystemet är tänkt att fungera. Systemet <EM>tillåter</EM> dock att samma kandidater anmäls i flera (eller rentav alla) valkretsar, och det är vad Pp gjort i detta val (liksom andra utmanarpartier som bara har en valsedel för hela landet).Du verkar dock missuppfatta innebörden av detta. Det är inte bara krångligt för dig att få fatt på en valsedel med Amandas namn på; den är rentav <EM>oanvändbar</EM> för dig om du inte själv bor i en valkrets där Amanda är anmäld (i detta fall Stockholms läns valkrets, som <EM>inte</EM> innefattar Stockholms kommun). Du kan använda valsedeln för att rösta på Fp, men du kan inte lägga en enda personröst till Amandas konto i Stockholms län genom att kryssa hennes namn så länge du inte är folkbokförd där. Du kan förtidsrösta i Stockholm eller var som helst i landet med vilken valsedel du vill, men rösten kommer att skickas till din hemkommun och räknas precis som om du hade röstat i din vallokal på valdagen (med vissa undantag som saknar betydelse här).Så även om Amanda fick en säck pengar från ovan skulle det inte hjälpa. Hon är inte anmäld överallt, då kan man inte rösta på henne överallt <EM>oavsett</EM> vilken valsedel man har i handen.Jag är inte övertygad om att personvalssystemet är trasigt bara för att rösterna räknas per valkrets. Om väljarna inte längre har behov av geografisk närhet till sina politiker, då kanske det är valkretsarna vi skall ändra på (eller avskaffa), inte personvalssystemet? Det senare har nog med defekter i sig självt; vi behöver inte skylla allt annat dumt i lagen på just personvalet.Dessutom vill jag inflika en varning angående Pp: Det är <EM>inte</EM> givet att en handskriven personröst på någon av våra anmälda kandidater räknas som annat än en röst på partiet, detta med anledning av hur 13 kap. 8 § vallagen är skriven. Jag är inte helt säker, men som jag fattar det måste kandidatnamnen vara <EM>tryckta</EM> på valsedeln när partiet har anmält kandidaterna.

2010-09-07 @ 23:36:51
URL: http://twitter.com/SM5POR
Postat av: scaber

@Anders.

Ok.

Jag anser mig överbevisad.

Lägger in en rättelse.

2010-09-07 @ 23:40:22
Postat av: Tomas M

Vad var det som inte stämde i det jag skrev?Vad gäller personval och valkretsar så kan man ju tycka att vi inte ska ha valkretsar. Men det skulle göra det ännu svårare att bli personvald. Även om personvalsspärren slopades skulle det, med en riksdagsvalkrets i hela landet, vara i princip omöjligt för "vem som helst" att kryssa sig in eftersom det skulle kräva reklam, affischer och besök i hela landet mycket intensivt under en lång period. Det har få personer råd med.Med mindre valkretsar, tex en för Sthlms stad och en annan för Sthlms län (eller ännu fler kretsar per län, som i Västra Götaland och Skåne) ökar möjligheten för fler att skapa sig en närvaro och presentera sig för väljarna, vilket också ökar möjligheten att någon kryssar sig in.Så att kritisera personvalssystemet ur perspektiv av valkretsindelningen, är mycket kontraproduktivt. Däremot bör förstås personvalsspärren slopas.Men avslutningsvis: Min fråga om Amanda ens kandiderade till att stå på listorna i övriga valkretsar, förblir obesvarad. Men efter att ha läst hennes egna uttalanden som saken så verkar det som att inte heller hon hajat att vi har en valkretsindelning i det här landet. Bortsett från att det är lite oseriöst av en personvalskandidat att inte ta reda på hur personvalssystemet fungerar så tyder ju det på att hon inte ens försökt stå på några andra listor än den i Sthlms län. Att då klaga på Folkpartiet (eller valsystemet) för att det inte går att rösta på henne, känns lite övermaga. Är det inte rimligt att varje kandidat först och främst tar ansvar för sin egen kandidatur?

2010-09-08 @ 09:03:58
URL: http://www.melinen.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0