Varför ska Aftonbladet göra UD's jobb? (Sakine Ashtiani-fallet)

Hämtat från Nordic Dervish ang steningen av Sakine Ashtiani.


----------

"En av killarna i Green Democracy (som jag skrivit om tidigare) kontaktade mig ang. texten nedan som han hade försökt få publicerad i flera olika tidningar…
Då ingen av kontaktade publikationer publicerade texten lägger jag upp den här. Jag tog mig friheten att feta till vissa delar."Aftonbladet samlar in namnunderskrifter på nätet för att lämna över till den Iranska Ambassaden i hopp om att rädda Sakine Ashtianis liv. Det är underbart att se hur medmänskligheten sträcker sig över kultur och nationsgränser, över 100’000 människor har redan skrivit på och antalet ökar kontinuerligt.
Men frågan är varför Aftonbladet ska behöva göra UD:s jobb? I det politiska system som råder i Sverige har Utrikesdepartementet som uppgift att framföra Sverige och svenskarnas åsikter till andra länder. En del av detta arbete görs genom kommunikation med ambassadörer från respektive land.

När Aftonbladet tar ett sådant initiativ så innebär det att UD inte har uppfyllt sin plikt och därför behöver andra organisationer/företag representera det svenska folkets röst gentemot ett annat land.
Sakines liv är viktigt och samtidigt får vi inte glömma alla de andra som fallit offer och som kommer att utlämnas åt den här regimen om vi inte agerar. 

I en artikel härom veckan tog Bildt t.o.m. åt sig äran för uppskjutningen av Sakines avrättning, ödmjukt nog delade han äran med övriga utrikesministrar i EU. Återigen var det han och hans kollegors strävanden bakom stängda dörrar som hade bidragit till detta. De aktioner som det svenska folket aldrig såg eller hörde.
Bildt bör förstå att vi idag lever i IT-revolutionens era där informationen uppdateras konstant och sanningen sprids med ljusets hastighet. Att leva kvar i tron att människor tror på vad jag än säger bara för att jag har ett visst ämbete är bara sorgligt. Idag vill folk se initiativtaganden och politiker som agerar!

I samma artikel menade Bildt att Aftonbladets kampanj är sent ute och att den borde ha ägt rum för fyra månader sen. För ca fyra månader sen överlämnades ett första brev till UD (undertecknad av flera organisationer inkl. Green Democracy) med en tydlig vädjan om att kalla in den iranska ambassadören och ställa honom till svars för de förbrytelser mot mänskliga rättigheter som begås i landet.Då rörde det sig om fem avrättade människorättsaktivister, idag om en tvåbarnsmamma. Samtliga, oskyldiga offer för det totalitära förtrycket.
Efter flera brev utan svar drogs kampanjen ”UD Act – Dags att agera” igång. Denna kampanj går ut på att samla fysiska underskrifter på ett långt tygstycke från folk över hela Sverige som kräver att UD ska kalla in den Iranska ambassadören för att protestera mot MR-brott som begås av regimen. Det handlar inte om att göra något för Iran utan att särskilja Sverige från de länder som sätter ekonomiska intressen före grundläggande mänskliga rättigheter
Carl Bildt! Det är dags att agera!

I nuläget behöver inte den iranska ambassadören bry sig om den hög med underskrifter som de kommer att få därför att UD:s ovilja att ta ställning ger felaktiga signaler till den iranska regimen. Det är först när man agerar på diplomatisk nivå som budskapet når fram.
Tyvärr lyser de diplomatiska agerandena med sin frånvaro och Carl Bildts taktik är att påstå att UD, med honom i spetsen, agerar bakom stängda dörrar. Det är helt genialiskt, ingen ser eller hör vad han gör och därför kan ingen kritisera honom. Under det gångna året när UD inte reagerat mot MR-brott i Iran har handeln med Iran fortsatt i samma takt, Carl Bildt och näringsministern gick t.o.m. emot hela EU för att hindra de ekonomiska sanktionerna från att skada handeln med Iran.Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nonstop

Rubriken är fel. Avrättningen som diskuteras är hängning.

2010-09-07 @ 15:56:17
Postat av: scaber

Tackar, ändrat.

2010-09-07 @ 16:42:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0