Att slakta hönan som värper guldägg.

Det finns en saga, den skiljer sig lite från land till land och den kommer ibland i flera format.
Hönan som värper guldägg är en, Åsnan som spottade pengar en annan.

Men historien brukar gå att hönsn som värper ett enda guldägg om dagen till slut blir slaktat av sin ägare som vill se inne i hönan om han inte kan få flera på en gång, vilket lämnar ägaren utan både höna och guldägg.

Varför vill jag nu berätta detta?

Jo, för nu är STIM igång igen.
Sweden Rock har blivit en av de största festivalerna i Sverige, mängder med nationella och internationella artister och band har chansen att uppträda och göra reklam för sig själva, samtidigt som de också får gage.

Sweden Rock har också betalat STIM, men sen höjdes avgifterna med 67%, något som Sweden Rock tycker är hutlöst och vägrar betala höjningen och fortsätter betala enligt den gamla tariffen.

Så nu stäms dom.


Och för mig är det här att slakta hönan som värper guldägg.

År efter år ser Sweden Rock till att ge artister och besökare en chans att träffas, artisterna tjänar pengar och allt hade varit frid och fröjd om inte STIM hade varit så satans giriga.

Istället för att hålla sig i bakgrunden och se till så ingen blåser någon på pengar så "skattar" de sönder festivalsverige.


Skamligt.


Läs mer i:
SR, AB, SydSv, skånskan.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Logiker

Affärsintressena bakom festivaler tjänar allt som oftast storkovan på arrangemangen.

Ju lägre avgifter till STIM (alltså låtskrivarna och textförfattarna) dessto mer vinst som landar i festivalbolagen. Är det detta du förespråkar?

Varför är i sådana fall festivalbolagsvinster bättre än fördelning av ersättningar till låtskrivare?

2011-04-28 @ 20:26:02
Postat av: scaber nestor

Absolut inte.

Det jag reagerar mot är att STIM höjer sin "skatt" med 67% från ett år till ett annat med motiveringen att Sweden Rock gjort plusresultat.Det är lite väl nära Lönknyckarfonderna på 70-talet.

2011-04-28 @ 21:36:04
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Logiker

Nu är ju STIM ingen myndighet utan en förening utan vinstintresse, vars enda uppgift är att samla in och fördela ersättningar till 60 000+ låtskrivare och textförfattare. Låtskrivare är allt som oftast helt vanliga människor som försöker försörja sig på att skapa musik. Kan Du utveckla varför det skulle vara (citat) " skamligt" att denna grupp av yrkespersoner strävar efter att få en skälig ersättning för sitt arbete?

2011-04-28 @ 22:19:10
Postat av: scaber nestor

Ok, färdiga frågor från bruksanvisningen?Det du frågar har inget med inlägget att göra, jag skriver ingenstans att STIM ska läggas ner, eller att låtskrivare inte ska ha skäligen betalt för sitt arbete.Det inlägget handlar om är att STIM höjer sin "skatt" med 67% med hänvisning till att Sweden Rock gör plusresultat.Var snäll och håll dig till det som skrivs.

2011-04-28 @ 22:33:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Logiker

Nu är ju STIM ingen myndighet utan en förening, utan vinstintresse, vars enda uppgift är att samla in och fördela 60 000 låtskrivare och textförfattares ersättningar.

Låtskrivare är, allt som oftast, helt vanliga människor som valt att försöka försörja sig på att skapa musik.

Menar du att det skulle vara [citat] " skamligt" att dessa personer ges möjlighet att förhandla fran en rimlig ersättning för sitt arbete?

2011-04-28 @ 22:35:39
Postat av: Logiker

Läser aldrig bruksanvisningar - de tenderar att göra tillvaron tråkigt och leder sällan till egna insikter.

2011-04-28 @ 22:43:25
Postat av: Ulf

Här lite mer info kring Sweden Rock och deras ekonomi.Personligen anser jag fördelning av medel till de vars verk skapar förutsättningarna för verksamheten är minst lika logisk som att fördela 4.2 milj var till de två största ägarherrarna...

http://www.sydostran.se/index.94217---1.html

2011-04-29 @ 09:59:17
Postat av: scaber nestor

Ulf.Är det inte bättre för artisterna och låtskrivarna att festivalen håller igång år efter år tack vara att de går plus, så de kan fortsätta bjuda in artister?Om STIM skattar sönder vinsten för Sweden Rock, tvingar dem att höja biljettpriserna så det blir ett Hultsfred av det hela (de har kursat minns du väl?), då har man ju slaktat hönan som värper guldägg.

2011-04-29 @ 15:57:50
Postat av: Ulf

Det handlar inte om att antingen tvinga festivalen i konkus eller inte. Det handlar om att de två herrarna som tjänar stora pengar (4,2 milj var) skall ersätta de vars verk gjort det möjligt för dem att tjäna pengarna. 3 % av omsättningen eller en 4e del av deras marknadsföringsbudget tycker jag inte är orimligt.

2011-04-30 @ 15:49:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0