Liberaldemokraternas politik rörande "piratfrågor", rättsväsende, kultur och kunskap.

I diskussioner mellan LibDem'are och Piratpartister har det ofta handlat om hur vi ser på saker som piratkopiering/privatkopiering och FRA-lagsklustret samt andra integritetskränkande lagar och förordningar.

Jag hoppas att tvivlen skingras något om vart vi står i dessa frågor.


----------------------


Ett utdrag ur avsnittet:
Kultur och Kunskap.


"I en liberal demokrati måste medborgarna vara fria att inhämta information, så att de själva kan bygga upp kunskap och bilda sig en uppfattning om samhällsproblem och andra samhällsfenomen. Inte bara information som är tillrättalagd och godkänd av staten, utan även sådant som känsligt, obehagligt eller kontroversiellt. Det måste vara tillåtet att ta del av all information som finns tillgänglig.

Vi måste alla ha chansen att bedöma och bemöta argument från odemokratiska eller hatiska rörelser, eller studera känsligadokument som har läckt ut, utan att riskera repressalier. Men om vi är eller känner oss övervakade, är risken stor att vi drar oss för att besöka vissa webbplatser, söka på vissa sökord, och kommunicera med vissa personer.

Av rädsla för att bli registrerade eller svartlistade censurerar och begränsar vi oss själva. Vi blir anpassliga. Den fria åsiktsbildningen hindras.


[...]

Internet innebär att vi inte längre är hänvisade till ett kulturellt utbud som är bestämt uppifrån. Dagens medborgare har tillgång till hela världens usik, text och bilder. Detta är något vi ska bejaka, inte försöka förbjuda.

 

Genom att försöka stänga de forum som är de nya kulturskaparnas huvudsakliga fönster mot omvärlden, bidrar upphovsrättsindustrin och de lagförslag och lagar de stödjer till att strypa den kulturella återväxten. Internet fyller i dag samma funktion som folkbiblioteken gjorde för hundra år sedan.

 

Internet är gynnsamt för folkbildning och samhällsutveckling. Den allt hårdare tillämpningen av en föråldrad upphovsrätt skapar dock stora problem, för såväl kulturskapande som för enskilda medborgares integritet. Fildelning är i grunden något positivt både för de enskilda medborgarna och för samhället i stort.

 

Att finna en formel som innebär att vi finner en balans mellan en upphovsmans rätt till sitt verk och de spridningsmöjligheter av detta verk som på olika sätt möjliggörs av och genom internet är inte lätt, men nödvändigt."

 


Utdrag ur avsnittet:
Lag och Rätt.

 


"All lagstiftning ska prövas mot svensk grundlag och Europakonventionen. En författningsdomstol ska inrättas för denna granskning. Nämndemannasystemet ska avskaffas och domstolarna därmed avpolitiseras. Handläggningstiderna i domstol måste kortas och detta gäller särskilt i våra förvaltningsdomstolar.


[...]


Brevhemligheten ska återupprättas genom att samma regler ska gälla på nätet som i samhället för övrigt. Budbärarimmunitet och nätneutralitet är en grundsten för ett fortsatt fritt internet och ska ges samma skydd som andra grundläggande rättigheter i Europakonventionen.


För att stat och myndigheter ska få övervaka, registrera och avlyssna medborgare ska en konkret misstanke om brott föreligga. Den lagstiftning som införts under senare år och som står i strid med detta, ska därför rivas upp och tas bort. Yttrande-, åsikts- och informationsfrihet ska stärkas. Källskyddet och rätten att vara anonym måste kunna garanteras. FRA-lagen ska rivas upp och datalagringsdirektivet ska upphävas."

 Pirater och LibDem'are jag känner för att länka till.

Opassande, Anna Troberg, Jerlerup, HAX, Rick Falkvinge, CE, Masterwheelchair, Futuriteter, Isak, Farmor Gun, Magnihasa, Kunskapssamhället, Gajditza, Rejdnell, Engnell, Juelsson, Sönner.

 

Pinged at TwinglyIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Johanna Drott

Well, i och med att den stående linjen konsekvent har varit att ni haft exakt samma ståndpunkt som PP i relevanta frågeställningar så kan det tyckas att det inte riktigt funnits några tvivel, men det är gott att det sägs en gång till.Ifall någon skulle råka ha glömt, that is. ;)

2011-04-13 @ 21:39:50
URL: http://svpol.se/
Postat av: scaber nestor

Tänkte det var en bra idé med tanke på förra månadens lilla schism ;)

2011-04-13 @ 22:49:04
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Johanna Drott

Den var mer form än innehåll, egentligen. En åminnelse om att det spelar lika stor roll hur en säger saker som vad en säger. ^^

2011-04-13 @ 23:00:49
URL: http://svpol.se/
Postat av: Elias.L

Fel parti hörru,

rätt här http://liberaldemokrat.se/

2011-04-14 @ 06:02:41
Postat av: Anders Troberg

Fast frågan är inte var de står, utan om de står för det när det gäller. Är det bara snack som de kan kohandla bort för att få genom sina stollerier om plattskatt, TV-tid för Alexander Bard eller någon annan hjärtefråga för dem?

2011-04-14 @ 07:00:35
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Johan

Det jag saknar är ordet "skall" på flera ställen. En mening som "Vi skall rösta för en nedläggning av FRA". Är en mening som verkligen säger var man står.Det är för mycket fina ord och för lite verkliga kraftord i manifestet, i mitt tycke.Det är en bra start, men fyll på med lite konkreta grejer så ni inte blir som Centerns integritetsmanifest, vore väldigt olyckligt.

2011-04-14 @ 07:14:11
Postat av: Lanja

B

http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=lanja - på den hemsidan får mer läsare på diren!http://Lanjas.blogg.se Bloggade föresten om din blogg :)

2011-04-14 @ 07:15:53
URL: http://lanjas.blogg.se/
Postat av: Mikke

Skall man få inneha barnporr? Alltså inneha, inte framställa utan skall man få inneha barnporr?

2011-04-14 @ 08:18:22
Postat av: scaber nestor

Hej Elias.

Nej, vår politik innehåller medmänsklighet och social politik.

KLP är ett litet struntparti eftersom ni skiter i folk som av olika anledningar behöver hjälp från samhället.

2011-04-14 @ 13:01:31
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Anders T.En gång i tiden var du duktig på att debattera, vad hände med den personen?

2011-04-14 @ 13:02:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Mikke.Politiken på rättsområdet som rör sexualbrott kommer med tiden.

Men ett par blänkare kan du få.1. Teckningar är inte människor, mangadomen är skit.

2. Övergrepp mot barn ska slås mot med samhällets fulla kraft.2011-04-14 @ 13:04:52
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Johan.Detta var manifestet, det ska peka ut riktningen för LibDem's politik.När den konkreta politiken på området kommer fram kommer även formuleringarna att stärkas.

2011-04-14 @ 13:08:06
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

"En gång i tiden var du duktig på att debattera, vad hände med den personen?"Det är roligare att pissa på Alexander Bard, det känns liksom mer passande. Don efter person och allt det där. I andra frågor debatterar jag fortfarande gärna seriöst.

2011-04-14 @ 13:33:39
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Mikke

Scabor. Men snälla nån. Skall informationsinnehavet vara totalt fritt d.v.s skall det vara tillåtet att få inneha barnporr? Snacka om fegt svar! Glöm det där med teckande manga serier. Vi är överrens där att manga aldrig kan vara barnporr. Piratpartiet tycker inte att det ska vara lagligt att inneha barnporr ( riktiga bilder på barn som blir sexuellt utnyttjade ). Vad tycker LD?

2011-04-14 @ 13:36:00
Postat av: scaber nestor

@Mikke

Du får kalla svaret vad du vill, det är det svaret jag har att ge idag.@Anders

Så, diskutera med mig istället?

För nog borde jag ha viss trovärdighet i dessa frågor efter all tid och kraft jag lagt ner?

2011-04-14 @ 13:54:14
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Mikke

Scabor, av ditt ickesvar så drar jag slutsatsen att LD tycker att det skall vara tillåtet att inneha barnporr.

Om LD inte hade tyckt det så hade du ju protesterat.2011-04-14 @ 15:10:07
Postat av: scaber nestor

Klassiskt argumentationsfel från dig Mikke.Du har fått det svar jag tänker ge, om du läser in andra saker än det som står skrivet är det helt och hållet på ditt samvete.

2011-04-14 @ 15:15:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

"För nog borde jag ha viss trovärdighet i dessa frågor efter all tid och kraft jag lagt ner?"Du hade trovärdighet tills du lierade dig med Bard och hand mediaprojekt. Nu måste den bevisas igen.

2011-04-14 @ 15:21:22
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: scaber nestor

Då ligger problemet hos dig Anders, inte hos mig.Beklagligt att du blivit en sådan liten människa.

2011-04-14 @ 15:30:40
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

Det är du som bytt sida, inte jag.

2011-04-14 @ 15:41:59
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: scaber nestor

Vilken sida ska jag ha bytt från Anders, och till vad?Det ska bli riktigt intressant att se den förklaringen.

2011-04-14 @ 16:00:25
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

Du har bytt från PP till Liberaldemokraterna. Även om de överlappar i vissa frågor, så är det stor skillnad på dem, speciellt från mig som hör hemma på vänsterkanten.Jag ställer mig dessutom tveksam till om Liberaldemokraterna ens är beredda att stå för piratfrågorna när det hettar till, eller om de kommer att använda dem som förhandlingsbränsle för att få genom sina centrala frågor.

2011-04-14 @ 16:05:41
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: scaber nestor

Anders, jag har aldrig varit ansluten till Piratpartiet.

Det jag har gjort är att driva piratfrågor som en oberoende medborgarrättsaktivist.Men i min politiska sfär ingår flera dimensioner än denna, vilket man har kunnat läsa på bloggen sedan jag började blogga i samband med FRA-omröstningen.

Du kan tex inte ha missat mina inlägg om arbetarrätt.Dessa intressen kan jag nu kombinera i projektet Liberaldemokraterna.Här kan jag få genomslag för såväl medborgarrätt, mänskliga rättigheter och arbetarrätt.Så du har fel i att jag har "bytt sida", för i detta fallet var det projektet Liberaldemokraterna som passar in i hur jag redan agerar, annars hade jag aldrig engagerat mig.2011-04-14 @ 16:21:07
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

Ah, sorry, jag har alltid uppfattat dig som en i huvudsak PP-bloggare.Jag kan dock inte se hur arbetarrätt kan passa ihop med liberalism, det är en ren vänsterfråga. Liberalismen har inte heller ett lysande track record på mänskliga rättigheter, den funkar OK så länge man kan klara sig själv, men saknar i stort sett skyddsnät.

2011-04-14 @ 16:46:29
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: scaber nestor

Arbetarrättsrörelsen var från början ett samarbete mellan liberaler och socialister, innan socialismen var liberalerna sveriges "vänster" :)Att dagens folkpartister kallar sig liberaler och att en handfull högljudda KLP'are som är liberalernas svar på KPML(r) inte kan det här med socialt ansvarstagande hoppas jag kan förändras med LibDem's intåg på arenan.

2011-04-14 @ 16:57:04
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

Det var då, idag har liberalismen urartat till ett "jag får göra vad jag vill och andra får klara sig själv". Ärligt talat så tror jag inte att den går att rädda.

2011-04-14 @ 18:53:47
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Scaber

Den modellen är det bara Klassiskt Liberala Partiet som förordar och de fick väl bara några promille i riksdagsvalet?Anders, du låter lite som Piratpartiets belackare som påstår att PP bara handlar om fildelning.

Lite mer nyanser finns det faktiskt.

2011-04-15 @ 03:44:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0