Barnkontots genomslag i svensk politik tog mindre än 12 timmar.

I Torsdagens svt-debatt (eller - alla i mun på varandra-TV) så lyckades Liberaldemokraternas Alexander Bard hamra in på några få meningar startskottet av den nya politiska maktfaktorn i svensk politik - Liberaldemokraterna.
Detta genom förslaget "Barnkonto".


Barn har aldrig kunnat välja sina föräldrar och ska därför inte diskrimineras på grund av det.
Därför för LibDem fram åtgärden "Barnkonto" som en del i sitt skattepolitiska och socialpolitiska åtgärdsprogram Platt Skatt och Medborgarlön med Barnkonto.

Ett barn ska inte diskrimineras för att föräldern är fattig.

Barnets pengar ska finnas på ett speciellt barnkonto som i grunden administreras av föräldern, fram tills föräldern/arna visat sig inte vara förmögna att se till barnets bästa, då det via sociala åtgärder administreras exempelvis genom en god person eller stödfamilj.

Detta konto, som är specifikt för det enskilda barnet, ska hjälpa till att bekosta det barnet behöver, allt från blöjor vid spädbarnsåldern till skolresor senare under barndomen.


Visst är det fortfarande saker som behöver slipas till vad gäller förslaget, men att det mottagits med nyfikenhet råder det inga tvivel om.

Se dessa exempel från bloggarna "En prinsessas dagbok, Mostly Majsan, Maria Moberg, Lars Pettersson och familjelivs forum.


Liberaldemokraterna har presenterat sig för befolkningen :)



Fler som skriver om LibDem och/eller barnkonto.
Torbjörn Jerlerup, förnuftets röst, Fajaf.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Thomas Tvivlaren

Säga vad man vill om Lib.dem. men ni är sanslöst bra på att synas och höras.



Spontant är jag anti mot "kontolösningar" som skolpeng och vårdpeng då de i regel alltid missar faktorn individuell variation i relation till behov/förutsättningar. Konkretiserat, ett barn/elev med ett gäng bokstavsdiagnoser, trasslig hemmiljö etc har i regel ett långt större behov än Blida Briljant, Dandehvyd men de får ändå samma skolpeng. Väger man dessutom in faktorer som frekvenser av dessa något stereotypa elevmallar på en och samma skola så blir realeffekten än mer markant. Förebildsfaktorn är inte försumbar i en skolmiljö. Det är oekonomiskt och irrationellt men underlättar förvisso etablerandet av privata aktörer (frågan är dock om det ska prioritera?).



Vill dock förtydliga att jag absolut inte har någon synpunkt på Lib.dem:s förslag då jag inte tagit del av det än.

2011-05-06 @ 11:21:53
URL: http://www.thomastvivlaren.se
Postat av: Thomas Tvivlaren

...glömde, ni ska givetvis ha en eloge för att ni med detta initiativ förhoppningsvis sätter barnfattigdomen på kartan.

2011-05-06 @ 11:25:24
URL: http://www.thomastvivlaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0