Det är skillnad på att vara liberal och att vara folkpartist.

De nykonservativa i Folkpartiet (och alliansen i övrigt) tror att liberalism idag är liktydigt med en repressiv och medborgarfientlig politik som snarare snuddar vid den nationalistiska arvet än det liberala arvet, som Johan Pehrson och Nina Larson ger sken av i repliken till Gustav Fridolins debattartikel.


Det punktas upp väldigt vackert i repliken om ekonomi, tillväxt, jobben, globalisering och statlig maktutövning.
Men det innehåll som de beskriver som liberala värden ekar av billig retorik i skenet av den politik som faktisk förs.Ekonomi och tillväxt - Under de dryga 4 år med allianspolitik har det fortfarande inte blivit lättare att starta företag.
Det är fortfarande ett kaotiskt regelverk som man ovanpå infört 7 dagars karens för företagare!
Man häpnar i samma takt som företagare får svårare att anställa, svårare att växa och svårare att vara lönsamma.
De har från regeringhåll gått ut och hävdat att regelbördan blivit 7% lättare, hur man nu kan mäta det i procent.
Det är så man vill begrava huvudet i händerna - antingen vill man göra det lätt, eller också vill man det inte.
Vill man göra det lätt hakar man inte upp sig på svårkontrollerade uttalanden om några procent hit och dit, man gör det genom att uppvisa resultat.


Jobben - Här beskriver Nina och Johan något som faktiskt är liberalt, rent retoriskt.
Själv anser jag att punkten hör hemma under ovanstående, fast om  de gjort det hade de vsrit tvungna att motivera sin retorik med den politik som förs och då faller det.


Globalisering - Med burkaförbudsförslag i Sverige och godkännandet av försäljning av krigsmaterial till diktaturer undrar i alla fall jag vilken sorts globalisering Folkpartiet är ute efter.
Lägg till FRA-lagstiftningen, Ipred och Datalagringsdirektivet så verkar Folkpartiets politik snarare handla om att låsa in än att släppa fritt.
för att inte tala om nedläggningen av ambassader och konsulat för att de inte fick bibehålla den groteska ökningen av anslag till regeringskansliet inför EU-ordförandeskapet.


Statlig Maktutövning
- Här fick Nina och Johans argument mig att smågarva.
Ihåligheten i argumenten är märkbara, speciellt som de tillsammans med de andra stödpartierna till moderaterna tvingade fram två extra ministerposter med egna departement.Avslutningen på artikeln är den mest intressanta delen av repliken.

"Efter valet har vi börjat arbetet för att ta fram ett nytt partiprogram för att formulera de liberala utmaningarna inför 2010- och 2020-talet. Vi tänker välkomna alla liberaler, med och utan partibok, att delta i det arbetet."


Egentligen bara två problem Folkpartiet har med formuleringen av ett liberalt partiprogram.

1. Folkpartiet är inte ett liberalt parti..
2. Det håller på att bildas ett äkta liberalt parti, som kommer att samla sveriges liberaler.Under 2011 kommer Liberaldemokraterna att presentera sitt manifest och ett partiprogram som kommer att visa Sverige hur ett äkta liberalt parti agerar.

Håll ögon och öron öppna.Fler liberaler:
Jan Rejdnell om Greklandskommuner, Amand Brihed länkar in Liberaldemokraternas hjälte - Dambisa Moyo, Calle Rehbinder läser lusen av sexualmoralisterna på både sin blogg och newsmill, något som även Martin Ekdal skriver om, Michael Gajditza och Hanna Söderström har roligt åt Billström, Hans Engnell beskriver framtidens språk, Henrik Alexandersson menar att nästa slag står mellan liberaler och neo-konservativa, Om Gauss-kurvan berättar Jakob Heidbrink och Malin kör på med I Am Wikileaks!,


Avslutar med lite humor:
Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Eva Berglund

Du sammanfattade det viktigaste i en one-linerBra jobbat!

2011-01-22 @ 07:10:13
Postat av: Michael Gajditza

Väl formulerat Nicklas! Orden värna och förvalta är de vanligaste orden i fp:s vision för framtiden. Jag har skrivit 40 sidor råtext till manifestet och kan inte påminna mig just nu att jag har använt något av orden någon gång.Det är sannerligen en j-a skillnad på att vara liberal och att vara folkpartist.

2011-01-22 @ 09:07:18
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21909
Postat av: Viktualiebrodern

Jag trodde liberaler var skeptiska och återhållsamma när det gällde överheten, men folkpartiet vill ju stärka överheten och lägga den ännu längre bort från människorna. Malmström och NATO...Drönarliberaler... "Befria" människor i främmande länder genom att slå ihjäl dem...

2011-01-22 @ 10:39:01
URL: http://viktualiebrodern.wordpress.com
Postat av: larserick

Hoppsan, missat denna text. Men rubriken är som om jag själv skrivit det.

Och visst är det så.

En som är liberal (till annat än namnet) torde har svårigheter att samtidigt vara folkpartist. Jag kan det inte. Och jag tycker synd om de som ännu försöker...

2011-01-23 @ 15:36:14
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com
Postat av: larserick

Hoppsan, missat denna text. Men rubriken är som om jag själv skrivit det.

Och visst är det så.

En som är liberal (till annat än namnet) torde har svårigheter att samtidigt vara folkpartist. Jag kan det inte. Och jag tycker synd om de som ännu försöker...

2011-01-23 @ 15:36:14
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0