Panem et circenses (Ge dem bröd och skådespel)

panem et circenses

Latinsk strof rakt översatt till "Bröd och cirkus" (Bread and Circuses), men även "Bread and games" fungerar.


Det var poeten Juvenal som myntade uttrycket för att visa på politisk populism i antikens Rom, där den politiska överheten hängav sig åt ytligheter för att vinna den fattiga massans röster.

Jag ser rakt av likheterna med dagens politik, att ingenting egentligen har hänt på 2000 år i det ämnet.
Främst ser jag vargjakten som exemplet som hoppar fram.


För skalar man detta som den lök det är så ser man den enorma ytliga populism som omgärdar beslutet att genomföra licensjakt på varg.

Vi har den framkrystade vetenskapliga basen, där forskare släpper på sin integritet och menar att 210 djur är fullt tillräckligt, om man bara gör ditten och datten, tex införsel av friska gener utifrån genom inplantering.
En inplantering som nu när slakten är igång för andra året i rad inte ens är påbörjad och lokalbefolkningen går mot + att föreningar som inför första jakten gav sitt tillstånd ganska fort tog tillbaka det när beslutet var fattat i riksdagen.

Vi har vindflöjeln till Miljöminister, Andreas Carlgren, som försöker tjäna många herrar samtidigt.
Han var först mot vargjakt, sen med hjälp av påtryckningar från partikamrater och allianskollegor kom han på att det visst var bra med vargkjakt, sen kom pappa EU in i bilden och för att rädda ansiktet där så kom han på att det han tidigare sagt visst inte stämde och nu vill han ha mer varg igen.....

Det finns fler underliga saker, som att det kritiska brevet från EU gömdes undan inför beslutet att ha licensjakt även i år.


Men det kan kokas ner till det 2000 år gamla uttrycket "Panem et circenses".
Ge dem bröd och cirkus.

Blesbygdsbefolkningen som ser sin bygd utarmas på arbetstillfällen, unga arbetslösa tvingas lämna sina hemtrakter för osäkra anställningar, sjukhus och vårdinrättningar läggs ner etc etc.

För att sluta tänka på vardagens vedermödor så erbjuds de bröd och skådespel.

De erbjuds att jaga varg.
Fler som kommenterar vargjakten:
SvD, Annarkia, Peter Andersson, kulturbloggen, Jinge,

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: frekar06

Scaber Nestor:Cirkus vargjakt tog en ny vändning idag. För nu kan Annika på bloggen Hilberts Hotell avslöja att arlgren och company på Miljödepartementet med stor sannolikhet har undanhållit viktig information i beslutsprocessen om årets vargjakt. Den viktiga informationen man antagligen undanhållit råkar vara det mycket kritiska brevet om den svenska licensjakten på varg från kommissionen.http://blogg.aftonbladet.se/frekar06/2011/01/extra-carlgren-morklade-eu-kritiskt-brev-om-vargjakten

http://www.hilbertshotell.net/page36.php

2011-01-15 @ 21:27:26
URL: http://blogg.aftonbladet.se/frekar06
Postat av: scaber nestor

Har redan länkat till situatuinen i meningen:"Det finns fler underliga saker, som att det kritiska brevet från EU gömdes undan inför beslutet att ha licensjakt även i år."Men tack för tipset.

2011-01-15 @ 23:12:55
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0