Staten slår ut en inkomstbingande näring till förmån för bidragskrävande särintressen.

I Uppsala Nya Tidning frågar näringsidkaren Tryggve Hedtjärn hur han ska bli kompenserad för sina förluster nu när staten aktivt slår undan föttarna på honom.

Hur går det till kan man tänka sig, denna regeringen är ju för småföretagande och gillar verkligen inte att betala ut bidrag.


Jo, Tryggve är näringsidkare inom Rovdjursturism.


Tryggve beskriver sin situation så här:


-----------------
" [...] (8) vargar i mitt område dödats eller ”försvunnit” under direkt eller indirekt medverkan av statliga myndigheter.

Först Ramsjötiken, december 2003. Hon tog skada i samband med att hon skulle få nytt sändarhalsband och avlivades på beslut av Skandulv.

Därnäst blev ledarhannen i Naggenfamiljen skjuten av en fågeljägare i september 2005. Åtalet mot jägaren lades ned med motivering att riksdagen just då arbetade för att legalisera den typen av handlande.

Hasselatiken var född i Naggenreviret 2005 och var stationär i Hasselatrakten från augusti 2006. Hon kunde ej spåras efter 4/2 2007. Man kan se detta fall, liksom följande tre, som resultat av bristande bevakning av reviren från länsstyrelsernas sida eftersom de flesta troligen fallit offer för illegal jakt.

Den nya hannen i Naggenreviret försvann spårlöst i januari 2008 sedan man i vissa jägarkretsar länge varit ute efter vargarnas liv.

Ledartiken i samma revir försvann lika spårlöst några veckor senare.

Av de två ungvargarna från Kynnareviret i Norge, som hösten 2010 slog sig ner sydväst om Överturingen, har tiken inte spårats sedan 14/1 i år.

I lördags dödades en varg – sannolikt hannen i Haveröreviret - under en licensjakt som strider mot vårt folks önskan och mot vårt lands internationella åtaganden.

Nu har även den andra Kynnavargen, en hanne, skjutits i preventiv (!) skydds-jakt. I min närhet finns nu endast en varg kvar."

------------------


Hur har Regeringen egentligen tänkt här?

Du har några högt bidragskrävande särintressen i form av Fäbodsdrift, rennäring och jägareförbunden.
Dessa ställs mot enskilda näringsidkare som försöker göra våra rovdjur till turistattraktioner.

För mig är detta ett enkelt val, näringsidkarna som faktiskt tillför staten pengar och gott rykte till Sverige som land ska premieras framför en bunt gnällrövar.
Läs mer om vargjakten hos:
Adam Skevstad, Jinge, AFS, Min Gröna Vardag, Martin Moberg.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Skulle jägarna va bidragskrävande?Jakten och allt runt omkring omsätter över miljadern .Rovdjursturismen skulle behöva komma upp i lisebergs kaliber med 3,5 milj besökare för att komma i närheten av det.Jag antar att du tänkt att dom ska betala något slags arrende för den åverkan det skulle göra på marken.

2011-01-19 @ 17:44:32
Postat av: scaber nestor

Svenska Jägareförbundet mottar bidrag i 50-miljonersklassen varje år.Rennäringen mottar bidrag på över en kvarts miljard varje år.Skillnaden är att om vargen försvinner så försvinner även den näringen, om licensjakten tas bort finns fortfarande små- och klövvilt kvar för jägarna Och det finns möjlighet för rovdjursturismen att sätta fart.

2011-01-19 @ 19:04:03
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: dwe

Bara jaktkortet löser dom där 50.Rennäringen kostar det kan jag hålla med om.Men jag ger hellre mina skatte pengar till det och drar in lite bistånd som vi slänger lite hit och dit annars.Nog om detta ,det är ju rovdjursturism vi skall prata om,vad jag vill komma till är bara hur han har tänkt att det överhuvudtaget skall gå runt.Och där vargen finns blir det inte mycket över till jägaren.Ska man tex betala hälften av vad en jägare betalar i arrende för ett vargrevir kostar det ca 2 milj om året.Redan där är det mycket pengar som ska in.Vilken näring försvinner samtidigt som vargen?

2011-01-19 @ 23:37:38
Postat av: scaber nestor

Jag tror du missar poängen, svensk jakt kommer inte att försvinna för att vi tillåter en livskraftig vargstam.Om vargen försvinner så har vi däremot slagit undan benen på en begynnande rovdjursturism.

2011-01-20 @ 03:49:00
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: dwe

Tror du missar istället .När löshundsjakt försvinner kommer all jakt minska.smygjakt tex passar inte alla tex äldre osv.Det sociala med jakten försvinner också utan hundjakt.Dessutom blir det svårt att träna eftersökshundar tex ställande hundar eller dom raser som används så att dom springer ifatt ett rådjur och håller fast det tills ett avfångninskott.Bara spårlina funkar bara bra på dom lätta eftersöken .Nu är i och för sig frågan vilken variant av livskraftigstam du menar. Jag tror Rovdjursturism är ett rent önsketänkade om du nu inte ska stängsla in ett helt revir.Hur många vill betala för att äka och leta efter varg när det går gratis tack vare allemansrätten.Räkna gärn apå det och ge ett förslag.

2011-01-20 @ 23:02:02
Postat av: scaber nestor

Det är så man ibland begraver sitt huvud i händerna när man ser en respons som ditt pwe.Om du vill debattera löshundsjakt så får du göra det under ett inlägg som handlar om löshundsjakt.

Om du vill debattera äldres sociala situation får du göra det vid ett sådant inlägg.Diskussionen i detta kommentarsfält ska handla om det som inlägget handlar om.

2011-01-20 @ 23:15:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: dwe

Det är väl ändå vargen vara eller att inte vara det handlar om.Näringidkare som drar in pengar? Dom som är näringidkare runt jakten då?

2011-01-21 @ 18:15:02
Postat av: scaber nestor

Jakten försvinner inte för att det finns varg.

2011-01-21 @ 18:21:49
URL: http://scabernestor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0