Vi behöver öka utbudet av bostäder till de som behöver det, inte sänka det genom att göra det dyrare att bo.

I DN skriver Oscar Lavelid väldigt bra om bostadssituationen i landet.
Han replikerar på Carl B Hamiltons och Stefan Atterfalls artiklar i DN där han beskriver deras politik som "fattigt" och hans avslutande slutsats håller jag med om fullständigt.

"Attefall och Hamilton vill undvika bostadsbubblor och spekulation genom att dämpa efterfrågan. Vi är övertygade om att det är fel lösning. I stället bör de fundera på hur de kan hitta lösningar för att öka utbudet av bostäder för människor."


Jag är av åsikten att där det finns efterfrågan har samhället en skyldighet att bygga bostäder, inte hoppas på att högre kostnader ska få problemet med bostadsbrist att försvinna.


För att ge ett exempel.

Stockholmsregionen kommer (enligt uppgift från jagvillhabostad.nu) att växa med ett Göteborg fram till 2030 och detta till ett område som redan idag saknar över 70.000 bostäder.

Att då se folk som redan sitter bekvämt på sina betongarslen i hus och lägenheter sedan 60 år tillbaka gnälla om Stockholms unika stadsbild och politker som tycker det är en bra idé att ha böter för allt som är över 7 våningar högt känns så bakåtsträvande att det är en satans tur att de inte fanns i Stockholm när den förvandlades från brädgården som fungerade som brygga för herrefolket i Sigtuna till den huvudstad det är idag, för då hade det fortsatt vara en brädgård, om ens det.


Det är nästan som städer och kommuner inte vill bygga bostäder, speciellt inte inom allmännyttan.
För de vet att denna investering kommer att ta tid att betala tillbaka och folk överklagar över förstörd utsikt och det överklagas i byggnadsnämnder och en satans gnäll och från vilka?
Jo, folk som redan parkerat sitt arsle i en bostad.

Och dessa personer är folk som röstar, ingen vill stöta sig för mycket för dom och därför blir det väldigt sällan saker gjort.

Och det finns en annan dimension på detta.

Man kan inte ha en arbetslinje som kräver att folk flyttar till jobben om man inte samtidigt ser till att det finns plats till dem där jobben finns.Jag är glad att jag tillhör ett parti som tar denna problematiken på allvar, som inte fastnat i bunkermentaliteten där makt är viktigare än ideologi.
Vi i Liberaldemokraterna kommer att vara svärdet som löser den Gordiska knuten, måhända att vi trampar på några tår på vägen men vi kan inte ha en situation där hundratusentals personer sitter i åratal i bostadsköer för att politiker slickar arsle på de som redan har tak över huvudet.


--------------

Nu har en annan Liberaldemokrat skrivit om bostadsbristen.
Torbjörn Jerlerup beskriver först hur bostadsbristen i Stockholm ska lösas samt hur det gick till när Kungen stoppade Dennispaketet för att inte få utsikten förstörd och


Fler om ämnet:
FP-eslöv, AFS, Bo Widergren, Gunnar Hökmark, Lena Ek, Marknadsliberalen.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Erik Palmstierna

Ett problem är att det krävs pengar för att bygga. I Upplands Väsby har vi löst kapitalproblemet genom att säla av delar av Väsbyhem. Detta fyller flera syften, att öka valfriheten i boendeform, att minska segregationen och framför allt öka tillgången på kapital i bolaget. Därmed har vi gjort det möjligt för Väsbyhem att vara expansiva i sitt byggande. De har redan satt igång.

Parallellt med detta skapar vi en hög planberedskap genom att ha många fördjupade översiktsplaner och detaljplaner på gång. Se även http://dittvasby.wordpress.com/2011/01/21/om-hur-vasbyhem-fatt-rad-att-bygga-och-renovera/

2011-01-21 @ 14:01:01
URL: http://dittvasby.wordpress.com/
Postat av: willis

Det är inte bara så att politiker slickar arsle, tyvärr...i Plan- och Bygglagen (PBL) är det fastställt hur processen för stadsbyggande ska gå till...hur beslut och överklagande ska skötas. Det krävs nog fett med majoritet för Liberaldemokraterna för att med ett svärdshugg lösa den knuten...Det är folk som har en bostad och som inte kan tänka sig att någonting byggs nära dem som är problemet...bygg gärna - "but not in my backyard"Det är oxå de som röstar, så den Gordiska knuten är i flera dimensioner, tyvärr

2011-01-21 @ 16:22:13
Postat av: Hyresvärd Stockholm

Det är verkligen på tiden att man börjar bygga nytt, både på höjden och på bredden. Finns fortafrande många områden kring Stockholm som är helt obebyggda och ödemark som skulle kunna konverteras till billiga bostäder (hyresrätter) för hundratusentals invånare.Men då vill det till att man satsar ordentligt från statens sida!

Postat av: scaber nestor

Den satsning som behövs från statens sida är inte så mycket subventioner.

Det behövs enklare regler och färre politiker i vägen.I ett tidigare inlägg beskrev jag läget för en arbetskamrat.

Han har ca 7000 kvm tomt till sitt hus som han vill stycka av och sälja, men kommunen (Kävlinge) säger nej för det ingår inte i stadsplanen att bygga åt det hållet.Och jag antar att läget är samma i Stockholm fast i större skala.

Det finns plats, men ett gäng politiker som tar sig själva på för stort allvar sätter käppar i hjulen.

2011-01-22 @ 13:03:06
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Erik Palmstierna

Ja. Problemet är bland annat att man haft för lite planer i byrålådan. Det är otroligt viktigt att som kommun driva ett offensivt arbete med att ta fram detaljplaner. När Alliansen tog över i Upplands Väsby för fyra år sedan fanns INGA nya översiktsplaner på gång. Det har tagit oss flera år av intensivt arbete för att komma upp på banan med detta. Nu har vi äntligen kunnat sätta spaden i jorden och bygga. Samtidigt tar vi fram planer för att bygga ca 300 nya bostäder varje år under en lång period framåt. Mycket av det nya som vi producerar är hyresrätter i Väsbyhem, men även mycket bostadsrätter och egnahem.

2011-01-24 @ 08:46:12
URL: http://dittvasby.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0