Sekterism eller Ideologi - Vilken väg ska Piratpartiet ta?

Med anledning av Bard+Rehbinders debattinlägg i Expressen och Anna Trobergs replik så skriver jag detta som mitt personliga brev till piratrörelsen.


-----------------

Hej, mitt namn är Niklas Starow, i bloggsfären mer känd som "Scaber Nestor", innehavare av denna blogg.Fram tills juni 2008 höll jag mig som många andra politiska tyckare på webforum som helgon.net och diskuterade det man brukar diskutera - sex, religion och politik.

Sen hände något.
FRA-lagen hade legat och pyrt på en hel del forum och motståndet var stenhårt, man kunde riktigt ta på energin som höll på att utvecklas.

Sen exploderade det veckan innan omröstningen, hundratals bloggar skapades enkom för detta ändamål och dagen innan omröstningen så skrev jag mitt första inlägg: "Vitklädd protest mot FRA-Lagen".

Efter bara några dagar plockades jag upp av Amanda Brihed och det som skulle bli "MRN Svart Måndag", i starten bara en manifestation där vi begravde den svenska integriteten.
Parallellt med detta blåste ett obskyrt (som i ett gäng roliga nördar) litet (till allmänhetens kännedom) parti till strid.
Piratpartiet.

I slutet av maj 2008 var det i alla fall första gången jag hörde talas om det i mer än i periferin, det var en vild debatt på helgon.net om ett parti som körde en demonstration i Stockholm.

Senare lärde jag mig att de tjötat om det i över ett år redan, men jag var väl upptagen med allmänpolitiskt gnäll på helgon då....

Denna sommaren och hösten var helt fantastisk.

Men det var också under dessa månader sommaren och hösten 2008 jag lärde mig en sak som jag dittills bara sett inom religioner och som gjorde att jag aldrig engagerade mig politiskt inom piratpartiet.Sekterism.

Detta är (vet jag nu) inte ovanligt inom politik, att det ibland dyker upp grupper inom partier som är närmast jämförbara med en sekt samt renodlade psykopater som använder partier för att driva sin egen agenda.

Sekten som anser sig hamna under en sorts frälsare, som gör allt för att skydda denna personen.
Allt från ryktesspridning, historierevision och hacka sidor, till allvarligt menade dödshot.
Inte för att ledaren ger order, utan för att denna sekt anser att det är deras skyldighet.

I Ricks fall är jag bortom allt tvivel övertygad om att han inte ens kände till att detta skedde.Till detta har du psykopaten som nästlar sig in i organisationen med falska leenden och ryggdunkningar, vackra tal och skojfrisk humor.
Men med enda mål att nå toppen och när den väl är där, omge sig med en bunt Ja-sägare och driva sitt eget race.

Tänker inte peka ut någon i PP, men jag tror de flesta som varit med några år vet vilka jag pratar om.


Kombinationen av dessa gjort att jag hållit mig undan partipolitiken, trots ivriga påstötningar från personer både lokalt och centralt inom Piratpartiet.

Missförstå mig rätt, det finns personer jag fullkomligt älskar och högaktar inom Piratpartiet.
Emma (Opassande), Anna Troberg, Farmor Gun, HAX, Jakob Dexe, MAB, Olof Bjarnason (Läs hans serie om "Rent mjöl i påsen"), Snild (BLOGGA MER DIN TÖNT!), Amelia och många fler.

Parallellt finns det folk jag inte kommer fullt lika bra överens med, men som jag erkänner för deras driv och kunskap, Som Christian Engström och Rick Falkvinge.


Men sen har du högen som nästan aldrig syns utåt, men som alltid märks inåt.
Långt ifrån alla är det jag kallar sekteristiska, men de är så oförsvarligt fästa vid att vidhålla den lilla grunden om fildelning och slåss hårt mot all sorts utveckling av piratpartiet.

Och som aktivt har sett till att många av de som hade potential att göra underverk, valt att lägga ner sitt engagemang.
En del är personer jag sett som vänner, men som nu inte längre klarar av att ens hålla kontakten med mig för det påminner för mycket om det de fått utstå inom PP's organisation.

Jag kommer fortsätta driva piratfrågor och jag kommer att göra det som liberaldemokrat.
De jag vill ha med mig är piratrörelsen.Jag är rädd att om Piratpartiet inte tar beslutet att anta en liberal ideologi, att det efter valen 2014 till EU-parlamentet och riksdagen, reducerats till ett parti där liberalerna lämnat skutan, vänsterpiraterna gått till vänsterpartiet och miljöpartiet fått sin andel. Och kvar finns då bara en liten grupp veteraner som drömmer om fornstora dagar, helt öppna för de sekteristiska inslag jag sett inom piratpartiet att helt ta över.För att det inte ska ske måste ni fatta det viktigaste beslutet sedan Rick Falkvinge vaknade upp nyårsmorgonen 2006 och öppnade en hemsida med syftet att bilda ett parti med namnet Piratpartiet.Ska det bli vägen "Sekterism".
Eller blir det vägen "Ideologi".


Valet är ert, jag är redan på vägen "ideologi".

Fler som bloggat om artikeln:
Magnihasa, Anders S Lindbäck, Futuriteter, theotherside, Free and Thinking, Sysadminbloggen, Gothbarbie, Then Piratska Argus, Torbjörn Jerlerup, free the mind, Tantrablog, Anton Nordenfur, Sigurdhsson,

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Simeon Jonasson

Förstår inte varför du väljer att mörka vilka personer du anser är sekt, psykopat osv - jag har ingen aning om vilka du pratar om men skulle gärna vilja granska detta själv. Varför detta "hemlighållande", då låter det nästan konspiratoriskt.Många bra poäng i övrigt.

2011-03-15 @ 09:55:34
Postat av: scaber nestor

Det är rent juridiskt Simeon, jag har bara hörsägen och egna slutsatser att gå på, vilket bara håller till en spekulativ nivå men skulle det bli rättsligt så åker jag på det.2011-03-15 @ 10:02:17
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Snild

> Snild (BLOGGA MER DIN TÖNT!)Bloggar är för töntar.Nej, jag gillar bara inte att skriva text. Inte min grej. Att skriva kod, däremot. Mums! Musik går också an. Men text är helt enkelt inte min grej.

2011-03-15 @ 10:03:13
URL: http://dolkow.se
Postat av: scaber nestor

Sånt räcker mannen.

Några rader om kodknackeri då och då så alla vi andra som bara trycker igång datorn får en liten aning om vad som sker ;)

2011-03-15 @ 10:06:07
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Mrhama

Bra inlägg! PP handlar om så mycket mer än bara fildelning, men då måste partet våga klava över någras tår för att utveckla partiet. Detta är inget konstigt och har skett i de flesta partier, nu senast i SD som försöker bli av med sin högerextrema falang. Jag håller tummarna på att det blir större reformvilja inom PP.

2011-03-15 @ 10:22:38
Postat av: Johan

Om Liberaldemokraternas frågor är så "vinnande" att Piratpartiet måste anamma dem för att överleva, varför är ni inte redan större än Piratpartiet? Varför måste i så fall Liberaldemokraterna skriva under som medlemmar i Piratpartiet för att få en artikel publicerad i Expressen?OM Piratpartiet ska bredda sin politik så tror jag att det är bättre om man utgår från de åsikter vi redan har, och inte adopterar åsikter och ideologi från Liberaldemokraternas.Inte för att jag direkt har något emot Liberaldemokrater, det är bara när ni skriver artiklar i Piratpartiets namn som jag blir lite upprörd ;-)

2011-03-15 @ 11:41:24
URL: http://piratpartist.wordpress.com
Postat av: Per "Wertigon" Ekström

Jag är inte helt säker på att liberalismen är det PP främst borde framhäva dock - vad har man att vinna på att trumpeta samma gamla trötta politik som de tidigare partierna?Istället borde PP i min mening ägna sig åt informationspolitik med en liberal framtoning, och försöka implementera den sidan av politiken i alla de klassiska områdena. Miljö, skola, vård, omsorg, mänskliga rättigheter, lagstiftning och många andra områden borde parollen vara Integritet, Kultur, Kunskap. Det är därifrån jag tycker PP borde bygga sin ideologi, inte från liberalismen. Sedan välkomnar jag personligen liberala inslag, men det är en annan sak.Däremot håller jag helt med om att sekterism inte är något PP bör ägna sig åt.

2011-03-15 @ 11:55:21
Postat av: scaber nestor

Men Johan, nu är du lite historielös.

Pratpartiet efter 5 månader hade visserligen sina 1500 namnunderskrifter, men inte så mycket mer.Vi har strax över 1000 underskrifter idag, utan att egentligen ragga aktivt.Det vi har fokuserat på är att bygga ideologi och där har vi i princip tagit Piratpartiets partiprogram och rippat det rakt av i frågor om FRA, Ipred, DLD, Indect, yttrandefrihet, Open source, etc.Så ni behöver inte adoptera våra åsikter eftersom de redan är era åsikter.Och när man breddar dessa åsikter till att gälla hela samhället, så blir det liberalt.

Frihet för individen är inte bara friheten att slippa automatiserad övervakning, det är även kroppslig autonomi.Och som du nog vet så är Rehbindrarna Piratpartister och har varit så i princip sedan januari 2006.

Så det är inte LibDem'are som låtsas vara Pirater.

Det är pirater som skriver som pirater.

2011-03-15 @ 11:58:02
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

@Per.Jag skriver samma till dig som många piratpartister fått göra genom åren när folk tittar in och generaliserar.På hemsidan kan du läsa om vilken sorts politik Liberaldemokraterna för och hur ideologin ser ut.För jag tror inte att bland annat kroppslig autonomi och "harm reduction" i missbruksfrågor är något som de gamla trötta partierna trumpetat ut speciellt ofta, om någonsin.

2011-03-15 @ 12:01:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Jan-Olof Flink

Jag ser liberaldemokraterna som ett utmärkt samarbetsparti för PP. Ju fler liberala partier ju bättre.När det gäller breddande av programmet ser jag dock att det finns gott om utrymme för breddning i integritets- och rättssäkerhetspolitk. Informationspolitik är heller inte något som något annat parti egentligen hanterar.Konsumenträtt är också något som ligger väldigt nära. Däremot när det kommer till drogliberala eller sexualliberala frågor ser jag ingen anledning alls att utvidga just nu.Breddning är något som bör göras väldigt försiktigt, alternativet är en explosion.Liberaldemokraterna kan säkert dra åt sig massor av desillusionerade folk- och centerpartister, men PP har folk från hela spektrat och att för fort bygga ut från de delar som vi är överens om kommer bara att resultera i mer intern splittring.Sekterismen som du beskriver är definitivt något som bör undvikas, men som förekommer i de flesta organisationer.Jag brukar undvika att ta del i eller kommentera det interna käbblet på min blogg, men jag kan ju göra dedt här istället. Det finns tre grundproblem som ställer till det för PP:1. Vi attraherar människor som har en skeptisk inställning till auktoriteter och därför ifrågasätter precis ALLT som kommer från sådana som har någon typ av officiell ställning, t.ex. styrelsen.2. Vi har attraherat en massa unga som inte har någon tidigare föreningserfarenhet, vare sig politisk eller annan. De förstår inte stadgan, vad medlemsmöten är, skillnaden mellan partiledning och partistyrelse o.s.v. Resultatet blir även där ifrågasättande och kaos. Inte heller hjälper det att stadgan är allt annat än standard, och att man använder nya spännande matematiska modeller för omröstningar som större delen av medlemmarna inte kan förstå.3. PP är en väldigt toppstyrd organisation, medan då UP är något slags paradexempel på total concensusorganisation. Inte normalt ett problem att ungdomsförbundet har olika stadgar och tillvägagångssätt än moderpartiet, men i det här fallet har det funnits ganska mycket överlappningar som leder till skumma slitningar där UP-aktiva tycker att PP är en diktatur och PP:are tycker att UP-folket hindrar beslut som måste tas så att vi får ändan ur vagnen någon gång.Personligen tycker jag det mesta av de här sakerna är stormar i snapsglas, men många blir väldigt upprörda. Kanske de inte växte upp med tillräckligt tuffa flamewars för att de skulle få lite distans och skinn på näsan. Vi får väl se vad som händer.Jag är dock fortfarande rädd att det som sker nu är som när bokstavsvänstern förökar sig genom delning, vi får fler svagare partier istället för ett starkt.

2011-03-15 @ 12:41:44
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Per "wertigon" Ekström

@scaberDu missförstår mig. Jag tycker det är fel att utgå ifrån en redan existerande ideologi, av flera skäl men det främsta är inlåsningseffekterna.Har man redan en ideologi i grunden, så kan man inte hämta något annat. Om Sossarna eller Vänstern skulle komma på en skitsmart grej från deras världsbild, som vi skulle kunna anamma fast med vår egen tweak, så går det inte för "det är fel tänk". Ungefär som marknadsekonomi inte fick finnas i Sovietunionen för det var ju kapitalistiskt.Därför tvekar jag stort att bygga PP på liberalismen. För likt alla andra ismer så har den problem.Jag har inget emot att PP har politiska förslag som i grunden är liberala. Men det jag har något emot är att hela PPs politik går ut på att vara liberal. Och jag skulle ha samma problem om den var helt baserad på kommunism eller något annat.

2011-03-15 @ 14:32:04
Postat av: of_darkness

För det första så kan jag i sak hålla med i många liberal sakpolitiska saker, ja förutom de rent ekonomiska för där visar ju alla liberaler sin nyliberala kapitalistiska sida.Att ens vara med i pp är för mig personligen naturligtvis en kompromiss med min egna värderingar om att parlamentarism är eg ett av kapitalismens rökridåer.Men pga att de 3 pelarna är såpass viktiga så har jag gjort ett undantag.men detta var endast möjligt genom att det inte fanns någon "riktig" ideologi i grunden som kan konflikta med min egen.Och därmed så är jag totalt emot alla försök att vrida partiet till något annat.Och om det innebär att kampen för sakfrågorna eller att mänskligheten går under så är det fine.För mig är principer viktigare än mitt eget liv tom.Och vidare anser jag att alla partier ska ha en tydlig princip som de grundas med och som ska vara skriven i sten för evigt.Utveckling får bara ske inom den principen.Däremot så ska man vara välkommen att arbete under andra paroller eller partier för andra principer så länge som man inte arbetar aktivt emot den principen som är skriven i sten.

2011-03-15 @ 14:48:48
Postat av: Mab

Scaber:Jag förstår dikotomin sekterism eller ideologi (även om min erfarenhet från andra organisationer och partier är att ideologier inte på något sätt förhindrar sekterism).Det jag inte förstår är hur du sedan får det till att alternativet är sekterism eller liberal ideologi.På vilket sätt menar du att Piratpartiets politik inte skulle kunna bygga på någon annan, nu existerande alternativt egenskapad, ideologi?

2011-03-15 @ 18:54:45
URL: http://ungpirat.blogspot.com
Postat av: Sammy Nordström

Jag förstår inte riktigt resonemanget om att man antingen måste gå den liberala vägen eller lägga ner, eller att liberala vägen är enda sättet att breda sig på. Det finns väl fler vägar att gå än den liberala? Se gärna: http://www.bloggsam.se/2010/10/28/piratpartiet-humanisterna/

2011-03-15 @ 19:04:12
URL: http://www.bloggsam.se
Postat av: Niklas Starow

Hej MAB :)Jag anser att den liberala vägen är den naturliga vägen att gå här i Sverige, den frihetliga basen som piratrörelsen vilar på är inte grundläggande inom socialismen och definitivt inte inom konservativ borgerlighet.

Vad gäller miljöpartiet så finns det inslag av det, men är helt underliggande miljömålen.Däremot genomsyrar det hela den liberala sfären.Om en egenkonstruerad ideologi hade varit en väg att gå ställer jag mig frågande till, för jag ser inte ett sådant bygge i piratpartiet.

2011-03-15 @ 19:13:32
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Niklas Starow

Jag ser vad du menar Sammy och det är mycket möjligt att det är en väg att gå det med.Jag tror inte det är rätt väg, men jag tycker helt klart att du ska köra din linje om det är din övertygelse.2011-03-15 @ 19:16:01
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Mikael Bergström

Jag säger som jag sagt på annat håll: Liberalismen som strukturförnekande, individcentrerad politik är inget jag och säkerligen andra kan tänka oss ställa upp på. Om PP blir ett liberalt projekt har jag andra partier som kan få min röst - motvilligt, för jag stödjer gärna PP's nuvarande agenda, och tycker att det är tråkigt att inga andra partier driver dessa frågor. Men om det enda sättet att driva frågorna också är att stödja ett liberalt projekt kan partiet, ursäkta franskan, dra åt helvete.

2011-03-15 @ 19:34:42
URL: http://www.krank.se
Postat av: Amelia Andersdotter

Jadu. Piratpartiet kan nog aldrig bli ett superliberalt parti, eller i vilket fall jag kan inte bli en superlibertarian hur jag än försöker. Så ere me de.Däremot håller jag med om att partiet är lite enkelspårigt, och kanske till och med omöjligt att få att utveckla särskilt mycket längre. Det har att göra med två saker: vi är en kampanjorganisation. Så fort en kampanj startar lägger sig alla i kampanjfrågan och förmågan eller lusten att driva många kampanjer parallellt verkar inte finnas hos varken ledare eller medlemmar.Utvecklingsförmågan hos ledargestalter känns också frånvarande. Utöver att hoppa på tåg som redan åker finns ingen möjlighet att skapa sina egna tåg - så har det visserligen varit från början, men ska man etablera sig behöver man egna tåg, inte leva på andras slit och släp med att starta motorn och stå vid förarspaken.Jag har inte heller tågföraregenskaper, men jag vill gärna tro att jag presenterar ganska många nya och ouppmärksammade tågmodeller man skulle kunna sätt på spåret.

2011-03-15 @ 19:52:38
URL: http://stenskott.wordpress.com
Postat av: Amelia Andersdotter

Annars var något som gjorde mig lite ledsen att både OlofB och Dexe har gått ur partiet. Visserligen säger båda att de vill fortsätta med sina egna informationpolitiska projekt på sidan av, så vi har nog inte blivit mindre som nätverk, bara som i antal partimedlemmar. Samma sak hoppas jag (och tydligen du) med liberaldemokraterna.

2011-03-15 @ 19:58:18
URL: http://stenskott.wordpress.com
Postat av: scaber nestor

Hej Mikael.

Jag förstår din åsikt och respekterar den.

Jag tycker du har fel big surprise ;).

Sen kan vi snacka ideologi länge och varför liberalism skulle vara strukturförnekande och sånt.Men det är en annan debatt.

2011-03-15 @ 22:51:27
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

Hej Amelia, kul att du tittar förbi :)Jag vet inte vad du menar med superliberalt, men tänker du av typen "Nattväktarstat" så är det inget som LibDem kommer att bedriva.Jag håller med om att det är stentrist att Olof och Jakob hoppat av, de tillhör mina absoluta favoriter i piratrörelsen.

Men jag hoppas att de bara behöver en andningspaus.

3-4 år av aktivt ideellt kampanjande tar skithårt på en person.Hör av dig när du är i Skåne så kan vi sätta oss ner och snacka. Det var för länge sedan.

2011-03-15 @ 22:55:52
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Stoffe

Ideologi har för mig samma klang som religion. Om det är något som förblindar och gör folk rent ut sagt korkade så är det just ideologi - det finns liksom aldrig utrymme att göra något som uppenbart är ett bättre val i enskilda fall när man en gång fått religion, förlåt, menar ideologi. Det märks jättetydligt hos alla våra "etablerade" politiker och partier, och det märks även tydligt hos de som nu driver en agenda. Visst är det väl bra att ha värdegrunder att stå på, men ofria sådana såsom religion eller ideologi betackar då jag mig för.Tack.

2011-03-17 @ 17:41:54
Postat av: scaber nestor

@Stoffe.Du kan racka ner på ideologier hur mycket du vill, men vad är det som gör din metod bättre?2011-03-17 @ 18:07:05
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Jacob Dexe

Precis som jag skrev hos Jerlerup så uppskattar jag att jag nämns bland de goda piraterna och att folk uppskattade det arbete jag försökte genomföra däri.Men, som Amelia skriver så har jag lämnat partiet sen över 4 månader tillbaka. Jag kommer fortsätta med mina egna projekt på området, kanske inte projekt som faller inom de ramar som Piratpartiet är intresserade av, men likväl kommer det att vara frågor jag anser är viktiga. Det ser dock inte ut som om jag kommer att komma tillbaka till PP inom någon överskådlig framtid. Vi har vuxit ifrån varandra helt enkelt.Mina nya eskapader står att läsa på http://dexe.nu , även om det är lite dödfött där just nu på grund av tentaperioder.

2011-03-22 @ 15:24:17
URL: http://dexe.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0