Man känner sig som en papegoja ibland, men här kommer det återigen - LAS är inte ett problem för små- och medelstora företag.

Nu senast är det GS-facket (som jag själv tillhör) som blivit utpekade som extra stridslystna.

Så, vad göra?
SEB gick direkt till företagen och frågade rakt ut (sidan 11):

"Har ni under det senaste årets kris upplevt att Las turordningsregler vid uppsägning lett till att ni tvingats göra er av med kompetens som ni hade behövt ha kvar?"

Resultatet?

8% svarade ja.
81% svarade nej.


Jag har skrivit om LAS tidigare här, här och här.Det glädjer mig att 8 av 10 är beredda att strejka för att få bort otyget med att företag säger upp personal och hyr in dom istället.
Nog kommer det att bli en intressant avtalsrörelse 2010 med riksdagsval och allt :)
Saker kommer nog att ställas på sin spets, skönt att ha siffror i ryggen innan Svenskt Näringslobby får betald reklamplats på DN-debatt.


GP, GF, Ola Möller, VSPS, SR, DIAB, AB2.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Alex

Precis!Det är tragiskt att det finns människor som går på Svenskt Näringslivs propaganda om vilka åtgärder man bör genomföra för att sänka arbetslösheten.Det visar att det finns människor som har NOLL kritiskt tänkande. Varför i hela fridens namn skulle Svenskt Näringsliv ens vara det minsta intresserade av att minska arbetslösheten? Svenskt Näringsliv är en nyliberal intresseförening för företagare, varken företag eller nyliberaler är intresserade av låg arbetslöshet. Det är ju skitbra för dem att det finns mycket konkurrens på arbetsmarknaden, då har ju företagaren en utmärkt förhandlingsposition när det kommer till lön och arbetsvillkor.Så när Svenskt Näringsliv eller deras lakejer i Alliansen kommer med sitt nästa utspel om att "minska arbetslösheten" så måste man förstå att detta bara är ett svepskäl, att deras motiv är någonting helt annorlunda. Människor tenderar att följa sina egna intressen, och näringslivet har inget intresse i en låg arbetslöshet - de har intresse i en hyfsat hög arbetslöshet och arbetare som håller käften och inte ställer krav.Så varje gång man ser Svenskt Näringsliv eller Alliansen göra ett uttalande om hur "vi" ska "bekämpa arbetslösheten" så ska man sudda bort "bekämpa arbetslösheten" och skriva dit "bekämpa arbetarklassen" så blir pressmeddelandet/debattartiklen/whatever i fråga genast mycket mer logisk.

2009-12-22 @ 17:55:12
URL: http://stockholm.suf.cc
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Det är väl lite va en tolkningsfråga också. (angående det här med "kritiskt tänkande")Om (nästan) var tionde företag är varit tvungna att göra sig av med kompetens de "behöver", varje år, så kommer det att vara många företag som går mycket, mycket sämre än de skulle gjort annars efter ett årtionde. Eller?

2009-12-23 @ 01:34:36
URL: http://lakonism.blogspot.com
Postat av: scaber nestor

@MarkusNja, undersökningen gällde under senaste året och jag tvivlar på att varje år är ett krisår med en ökning till 9% arbetslöshet.Jag är faktiskt överraskad över att siffran var såpass låg med tanke på att det varit en av historiens värsta lågkonjunkturer.

2009-12-23 @ 08:10:24
Postat av: goran

LAS är inte ett problem för små och medelstora företag skriver du. Trots att du sedan visar att det är ett problem för för 8 % av företagen.Därutöver har du alla de mindre företag som likt mina inte anställer utomstående alls p.g.a. LAS. Jag kan ha ett lungt liv, tjäna mycket mer än jag behöver helt vitt och utan problem med vare sig myndigheter, kunder, leverantörer, anställda och fack så länge jag driver företagen utan anställda vilket blir allt lättare att göra som en följd av den tekniska utvecklingen.

2009-12-25 @ 14:12:17
Postat av: scaber nestor

@Goran.Tyvärr vet jag inte varför dessa 8% anser sig ha problem med LAS när en extrem majoritet inte gör det.

Men det är en såpass liten del att man inte kan dra några större växlar på det, men det kan ju bero på att företagaren är centerpartist eller folkpartist och avskyr anställningstrygghet på ideologiska grunder och därför anser det vara ett problem, även om det är ett inbillat sådant.Det är skön att se att du klarar dig själv, lycka till med företaget.

2009-12-25 @ 18:42:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0