Ska du rösta i EU-Parlamentsvalet 7 juni? Se då till att du vet VAD det är du röstar på.
Det rapporteras tom om svenska parlamentariker som befinner sig där 4-5 dagar i veckan istället för bara tis - tors.
I normala fall visar sig svenska parlamentariker i parlamentet bara dagar när det är sessioner, de övriga dagarna ägnas åt att vara på resande fot mellan hemmen i Bryssel/Strasbourg och det de är skrivna på i Sverige.
Som junilistan-sympatisör ser jag hellre att personer som är satta att tillvarata svenska intressen i EU verkligen är där och inte bara dyker upp för att sätta sin kråka på det husse (läs partigruppsordförande och lobbyister) ställer fram.
Det börjar äntligen skrivas om EU-Valet i tidningarna, jag såg tex att Marit Paulsen vill göra comeback.
Fast jag respekterar henne enormt som politiker så är jag tyvärr cynisk nog att tro att hennes förstaplats på Fp vallista snarare beror på rädslan från partihögkvarteret att inte få mandat alls än att de verkligen vill ha henne där.
Folkpartiet fick 2 mandat senast och den ende som skött sig någorlunda är Olle Schmidt, mest pga att han faktiskt driver liberal politik till skillnad från sitt parti.
(Marit Paulsson)
Sedan läser jag något som egentligen bara var väntat, att folkpartiet inte ska ägna tid åt EU-frågor i valkampanjen:
Från Dalarnas Tidningar.
FP tänker, trots att det inte är en fråga som avgörs i EU-parlamentet, ägna mycket tid i kampanjen åt att tala för en svensk övergång till euron.
Detta är som bekant en riksdagsfråga, men jag förstår varför man hellre vill fortsätta älta om euron än prata om EU-Frågor, i Sverige är det som bekant inte populärt att berätta att man vill avskaffa Sverige som nationalstat till förmån för ett byråkratiskt superstatbygge där offentlighetsprincipen inte gäller och där hemliga förhandlingar är det normala.
Säga vad man vill men EU är inte en demokrati, det är en byråkrati.
Om du anser att EU är en Demokrati, förklara då det demokratiska med röstförfarandet.
(större bild om du klickar på den)
I Barometern skriver Sören Wibe, Peter Lilja och Matts Nilsson om Lissabonfördraget och Lavalutredningen.
Kort kan man beskriva det som en sågning av de personer som egentligen ska stå som garant för svensk arbetsrätt och den svenska modellen, Wanja Lundby-Ledin och Mona Sahlin.
"Lavalutredningen presenterade den tolfte december sin granskning av EG-rättens tolkning av domslutet i Vaxholmskonflikten.
Utredningens slutsatser sänder kalla kårar genom Fackföreningssverige.
Många fackliga företrädare har invaggats i en falsk trygghet av såväl LO:s Wanja Lundby-Wedin som SAP:s Mona Sahlin.
Deras försäkringar om att EU kan garantera svensk arbetsrätt klingar nu tomt.
Hade utredningens slutsatser varit kända innan den 20:e november hade sannolikt fler riksdagsledamöter röstat mot Lissabonfördraget, i stället för att lägga ned rösterna eller frånvara."
I Helsingborgs Dagblad berättar Åsa Sundh och Anne Ståhle om den elitism som präglar EU just nu.
I en debattartikel (12/1) i HD skriver Hans Wallmark, moderat riksdagsledamot, att han hoppas att EU-debatten kommer att handla om sakfrågor som miljöpolitik, brottsbekämpning och ekonomi.
Det hoppas vi i Junilistan också.
Men när det gäller exempelvis arbetstider eller vilken arbetsmarknadsmodell som enskilda länder väljer är det klokt att slå vakt om det nationella självbestämmandet fortsätter Wallmark.
Det låter som ett utdrag ur Junilistans partiprogram.
[...]
Sverige är ett litet land där de styrande och de styrda fortfarande står relativt nära varandra.
Det gynnar demokratin och underlättar ansvarsutkrävande.
Junilistan arbetar för att utveckla och stärka demokratin i EU.
För oss är ansvarsutkrävande en nödvändig förutsättning och en grund för demokrati.
På grund av den kontinuerliga överföringen av makt från Sverige till Bryssel med sina EU-domare, EU-tjänstemän eller andra icke politiskt valda personer blir det allt lättare för EU-politiken att undgå demokratisk kontroll.
Om det är svårt att utkräva kontroll i Sverige är det näst intill omöjligt att utkräva kontroll av mer eller mindre anonyma personer i Bryssel.
När makten förflyttas bort reduceras folkets inflytande, intresse och engagemang.
EU riskerar att bli ett elitprojekt som berör och engagerar makteliten, inte väljarna.
Detta är den största orsaken till lågt valdeltagande i EU-val.
Genom att ’ladda ner’ makten till väljarna kan man öka deras intresse, engagemang och vilja att delta i EU-val.
Junilistan säger bestämt nej till skapandet av en europeisk superstat som tar över nationalstatens starka och demokratiska legitimitet.
Nationalstaten är den naturliga bäraren av demokratin och ska inte ersättas av en EU-stat med ’nationell’ identitet, centralt fastställd historiesyn, EU-flagga, nationalsång, president med mera.
Wallmarks partikamrat Carl Bildt däremot hävdar att nationalstaten är död.
Hur stämmer det överens med Wallmarks och de nya moderaternas syn?
I Göteborgs-Posten skrivs det om EMU och finanskrisen.
Euron har nu funnits i tio år. Politiker som stödde idén säger naturligtvis att den har varit en framgång. Forskare och tankesmedjor gör vetenskapliga utvärderingar. En av dem är svenska SNS
[...]
Den skulle utvärdera EMU efter tio år, men det var tio år av vackert ekonomiskt väder. Medan den slutförde arbetet utbröt full storm. En global finanskris! Att bedöma EMU:s sjövärdighet utifrån erfarenheterna av en tioårig söndagsseglats går inte och det sägs också ärligt i rapporten.
[...]
De gångna åren har varit extremt framgångsrika för Sverige. Vi har haft lägre inflation, starkare statsfinanser, snabbare tillväxt och högre sysselsättning än euroområdet, tvärtemot vad ja-sidan i EMU-folkomröstningen förutsade.
Under denna harmoniska period har vi inte haft behov av en väsentligt annorlunda penningpolitik än EMU:s centralbank. Vår styrränta har tidvis legat en bit under och tidvis något över EMU:s och kronan har varit ganska stabil mot euron.
Men det var då det. Nu stormar det och därför har kronan fallit kraftigt. Det kronfallet är inte problemet utan en del av lösningen.
Vi skall vara tacksamma att vi har en egen valuta vars kurs på marknaden anpassar sig till det katastrofala konjunkturbakslag som nu drabbar svensk exportindustri. Kronfallet kommer att rädda många företag och många jobb i landet, inte minst i Västsverige.
De som skriver är inga gröngölingar direkt
Rune Andersson vd Mellby gård, Sösdala
Sven Hagströmer ordf Investment AB, Öresund
Nils Lundgren nationalekonom, EU-parlamentariker för Junilistan
Birgitta Swedenborg nationalekonom, pensionär och tidigare forskningsledare på SNS Stockholm
Detta är mitt val i EU-parlamentsvalet, om du ska rösta på ett annat parti rekommenderar jag att kolla upp om det de påstår sig ha gjort i parlamentet är med sanningen överensstämmande.
Kan de inte styrka sina ord med fakta kan du troligen avfärda det.
Junilistan presenterar på sin hemsida vad de röstat, när de röstat och framför allt så motiverar de varför de röstat som de röstat.
Vilket annat parti vågar vara så öppna?
Fler nyheter om EU.
Gudrun Schyman står överst på F!'s lista.
Israel släpps in i EU's säkerhetskommitté.
Folkpartiets partisekreterare berättar att det inte är innehållet utan hur det framställs som är det viktiga.
Sydsvenskan listar vad man får och inte får göra i fildelningsfrågan.
Kristianstadbladet berättar om vad som sker när Sverige tar över som EU's ordförandeland.
Sydsvenskan berättar också om Rick Falkvinge, läsvärt.
Pingat på Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om EU, EU-Valet, 7 juni, Junilistan, Folkpartiet, Marit Paulson, EMU, Euro, Nationalstaten, Sverige, Europas Förenta Stater
Hallå, Piratpartiet? Junilistan må vara bra när det gäller EU-makt, men Piratpartiet har även bra åsikter i upphovsrättsfrågan.
Jag vet, kommer i senare inlägg.
Just nu ska jag bara såga konkurrenterna, piratpartiet är ingen konkurrent som jag ser det, snarare ett komplement.