Bloggen Bent's hemuppgift - Hur media misslyckats med sin kärnuppgift.

Bloggen Bent har gett en "hemläxa", ställd rakt ut i bloggsfären.


"Hur media misslyckats med sin kärnuppgift"

Under upptakten till detta EU-val har vi sett ett par av de anledningar som gör att jag ibland snuddar vid tanken att det vore bra om några tidningar och mediebolag helt enkelt gick i putten.

Det började med Aftonbladet/Expressen's val att exkludera ett antal partier från en EU-valsundersökning.

Sedan fortsätter det med att svt inte plockar in småpartier en EU-valsdebatt, inte ens junilistan som faktiskt har mandat i EU-parlamentet och istället för att erkänna sitt misstag så gör de en inrikesdebatt 3 dagar innan röstningslokalerna öppnar.

Och mitt under brinnande debatt om hur fel det var så ger Tv4 integritetsdebatten 2 minuter och då handlar det enbart om fildelning.


Integritetsdebatten är bara en del i en större bild som i grunden handlar om yttrandefrihet, rättsprinciper - det som definierar en modern demokrati.

Och media bortser från det fullständigt.

Att snäva in debatten till att bara handa om fildelning är att göra det lätt för sig och när mediabolag gör saker lätt för sig blir det en ytlig debatt som till slut blir ointressant.

Medias främsta uppgift ska vara att rapportera, punkt.
Idag försöker de bestämma vad som är intressant nog att rapportera om och detta anser jag vara det främsta skälet till vikande exemplarsförsäljning.

Och det får dem att snäva in debatten ännu mer.

Vilket gör att media nu inte bara misslyckas med sin kärnuppgift, det är en konstant nedåtgående kurva bestående av Se&Hör-journalistik och agerandet som megafon för makthavare.Självklart kommer det stora avslöjanden från media emellanåt, men många av dem hade aldrig behövt vara avslöjanden om media hade varit bättre på att kontrollera maktens förehavanden regelbundet och inte när det varit försent.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: iii

Ja och glöm inte hur media rapporterar kring teledatalagringen. Detta borde vara en viktig sak att ta upp nu när politikerna vill framstå som om de bryr sig om vårt privatliv. Se vad HAX har skrivit:http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/05/teledatalagringen-och-media.html

2009-05-21 @ 13:59:37
Postat av: Rikard

Hej! Mycket läsvärt och bra genomgång.En detalj: Jag tror förtidsröstningslokalerna kallas röstningslokaler och inte vallokaler (som är lokalerna på valdagen).

2009-05-21 @ 16:26:19
URL: http://majestatispluralis.wordpress.com
Postat av: Lars

Ja, de kallas röstningslokaler och kan faktiskt vara öppna på valdagen också (t.o.m. enbart på valdagen, på exakt samma tider som de riktiga vallokalerna - 08:00 - 21:00).

2009-05-21 @ 17:45:06
Postat av: Anonym

Här finns däremot småpartierna med: http://www.youtube.com/euvalet

2009-05-21 @ 23:15:45
Postat av: Dennis Nilsson

Huvudet på spiken!(O(lustigt nog så säger gräsrotsaktivister i USA precis samma sak som du gör, om medierna i USA.Lyssna gärna på independetnradion Jeff Farias show på http://www.thejefffariasshow.com Sändes även på FM-bandet 91.1 MHz i Stockholm tis-fre 00-03.Kunde vara intressant ifall detta även gäller andra delar av den demokratiska världen? Någon som vet

2009-05-29 @ 22:40:30
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0