Jag har svårt att sätta ord på hur uselt Vattenfalls-affären har skötts.

Jag har skrivit tidigare om Vattenfall och hur företaget skötts och hur veka direktiven från Näringsdepartementet verkat vara.

Men när jag läser Gustav Fridolins debattartikel ser jag några saker som, om de stämmer, tyder på en sorts inkompetens som nästan är fysiskt farlig.

Exempelvis:
Vattenfall har stundtals blivit en politisk aktör som verkat stick i stäv med det som landet Sverige drivit, som när bolaget deltog i lobbying mot EU-parlamentariker för att främja kolindustrins intressen.


Öhm, va?
Vattenfall har lobbat för kolindustrins räkning?
Hur i h-e kan detta ha undgått ägarna (staten/ND/Maud Olofsson)?


Jag saknar nästan ord, det är en våg av hopplöshet som fallit över mig, hur kan man som landets högste ansvarige göra absolut ingenting för att stävja Vattenfalls aggressivt expansiva företagspolitik?

Det kan inte komma som en chock .... FÖR NÅGON ... att Vattenfall flyttat byar, skövlar tysk landsbygd i jakten på kol och tom bygger nya kolkraftverk.

Att sitta och påstå sig vara omedveten om saker som står svart på vitt i årsredovisning efter årsredovisning.....
Jag hoppas faktiskt att Maud sitter och ljuger medvetet, för det skulle betyda att hon faktiskt tagit ett aktivt beslut att ignorera fakta, vilket tyder på nån sorts kompetens.

För i detta fallet är det värre om Maud m.fl. inte har kapaciteten att förstå konsekvensen av sitt handlande, för det skulle betyda att nästa regering, oavsett om det blir regeringsbyte eller inte, har ett departement som fått flyta fritt utan ledarskap i 4 år.


Men det är val om 10 månader, centerpartiet ligger på 4,5%.
Det är en valtaktisk omöjlighet att sparka en partiledare i detta läget, hur välmotiverat det än är.hmm...det var visst inte så svårt att sätta ord på det ändå....Men här är en twist.

Det är fortfarande Näringsdepartementet som sköter ACTA-förhandlingarna.... hur ska vi kunna lita på att de har medborgarnas bästa i tankarna när det i praktiken sköts av tjänstemän som inte behöver ta den hänsynen?

Ett löfte gavs häromdagen att Sverige inte kommer att godkänna ett avtal som innebär ändrad lagstiftning.
Men nu när Lissabonfördraget gått igenom kan vi bli tvingade om tillräckligt många andra länder i EU gör det.
Det kallas harmonisering och där står Sverige, med sina 20 ledamöter i parlamentet, sig slätt mot de större aktörerna som Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Som vi kritiker till Lissabonfördraget väl känner till, så har Sverige avsagt sig sin vetorätt.
Fler i ämnet.
AB, DB, Metro, KK, DN, Alliansfritt Sverige, K & Å, HD, Kjellberg, svt, jinge, Mitt i Steget, Peter Andersson,


Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Klara Ellström

Både Maug Olofsson och Andreas Carlgren gick ju ut för ganska längesedan, ungefär i samband med att Vattenfall vann Climate Greenwash Awards 2009 http://www.climategreenwash.org/climate-greenwash-winner-revealed , med att 'något måste göras' och 'staten måste börja ställa hårdare krav på Vattenfall, som inte alls är ett bra varumärke för ett Sverige som ledare i förnyelsebar energi i nuläget'. Men inget händer. Det var bara ett tillfälligt medialt utspel för att försvara intressen. Samtidigt är Vattenfall utsett till en av de kommersiella samarbetspartners som ska 'leda och inspirera' parterna i det nya Köpenhamnsavtalet till satsning på grön energi... Man tappar lätt hoppet :(

2009-11-17 @ 12:27:51
URL: http://animamundi.blogg.se/
Postat av: Anders Widén

Det här kan låta konstigt. Jag har ju trots allt gått in i Socialdemokraterna, men jag lider.Jag anser att vi behöver ett klokt och sansat socialliberalt parti, så som C en gång var. Man värnade frihet, integritet och demokrati genom bland annat folkbildning.Man värnade också miljön.C behövdes som spänstig idébärare och som motstånd till de sämsta tendenserna inom mitt eget parti.Med Maud har C fullständigt smulats sönder. Det finns ingen värdegrund kvar.Jag vet inte hur C ska kunna reparera sitt förtroende igen. Mauds skada i svensk politik är monumental.Kanske behöver partiet åka ur riksdagen för att till fullo inse sitt eget totala svek mot folk och väljare.Genom att välja Maud till sin ledare har man sakta men säkert slagit sönder sig själv.

*

2009-11-17 @ 12:54:19
URL: http://djingis.blogspot.com/
Postat av: Peter Strobl

Bra skriven artikel!!Ledarskap prövas i handling inte i ord.Maud Olofsson är en skicklig retoriker med en faiblesse att vid pressad skylla på den som står närmast intill.

Det blir ibland plågsamt att se.

Maud Olofsson är inte mogen sin uppgift. Hon har inte förstått sitt uppdrag och vad det ankommer en ledarskapsfunktion.Entledigas? Ja, nu!

2009-11-18 @ 17:29:27
Postat av: Patrik

Du har en bra blogg. Kör hårt! Vad gäller EU och den övriga globaliseringen, så kommer alltihop att rasa sönder och samman tids nog. Livet och sanningen hittar alltid ut. Tråkigt nog för alla som far illa under tiden bara =/

2009-11-18 @ 22:20:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0