Veckans bloggdebatt - Eftervalsanalys.

På inbjudan av Kent Persson (m) så kommer här min eftervalsanalys.


Socialdemokraterna.
- Här beskriver jag vad som hänt med väljarna.
- Här är ytterligare en av anledningarna, trovärdighet.
Moderaterna var mer trovärdiga som statsbärande parti och börjar man inte valrörelsen förrän 3 månader innan valet när opinionssiffrorna redan är i dalande (fritt fall) får man skylla sig själv.
På samma period som moderaterna har gått från 15% till 30% har socialdemokraterna minskat från 40% till samma procenttal (2002-2010)
Jag tror hela rörelsen fortfarande lider av Anna Lindh-mordet.
Allt var klappat och klart, sen rycktes mattan bort och i panik så togs konsulter in utifrån och nu ser vi resultatet av många års inaktivitet.
Jag ser inga skäl till att inte byta ut majoriteten i partitoppen, med början hos partiledaren.Moderaterna.
Bara att säga grattis, ni klarade av konststycket att en hel mandatperiod skylla allt på antingen förra regeringen eller på finanskrisen.
Så här i efterhand måste jag säga att det var ett genidrag av Anders Borg att uttala orden "det kommer att bli skitår" och utmåla framtiden i så mörka färger att riksgränsen kl 2 på natten den 22 november verkar som ett ljushav.
För då framstår allt som inte gick så fullständigt åt helvete, som en framgång.
Detta tillsammans med Svenskt Näringslivs framgångsrika valkampanj på Svenska Dagbladets, DN's och Expressens ledarsidor bäddade för framgången.


Fp+C+Kd.
Hur känns det att vara en svans?
Kd fick igenom föräldraförsäkringen på nåder och överlevde tack vare stödröster.
Centern har varit mandatperiodens påläggskalvar, bara SAAB gick vägen och det bara för att Maud inte orkade vara med på många av förhandlingarna, hade hon inte dykt upp alls hade det varit klart långt tidigare.
Folkpartiet kunde inte spela främlingsfientlighetskortet en valrörelse till, de rösterna gick till Sd istället.
Jag tror dock inte att alla partier överlever denna mandatperioden, antingen går c upp i fp eller alla blir "Alliansen" som ett parti.


Miljöpartiet.
Maria Wetterstrand är miljöpartiets svar på Alf Svensson.
Trovärdig, tydlig och rakt på sak.
Trots att valet inte handlade om miljön så gjorde de ett rekordval.
Främst för att det inte fanns ett alternativ till dem, det finns idag bara ett parti inriktat på miljöfrågor.


Vänsterpartiet.
Om Lars Ohly hade gjort sitt valnattstal ett par dagar innan valet hade de plockat röster från många soffliggare.
Jag är inte vänsterpartist för fem öre, men det brandtalet med glöd i ögonen och knuten näve fick mig att ställa mig upp och skrika till TV'n "Varför i helvete säger du detta först nu!!!"SD.
Grattis, genom att spela på offerrollen och vara pålästa inför de få debatterna som togs så tog ni er in.


Fi
Tappade oerhört på blockpolitiken och i slutskedet på kampanjen i alla tidningar att SD skulle hållas utanför och att folk skulle rösta på endera de rödgröna eller alliansen.
Jag tror dock inte att pengabrasan var till nackdel för Fi, när ingen skriver om en så måste man göra något extraordinärt för att få skriverier.


PP
Godtrogenhet och en extremt toppstyrd organisation fällde piratpartiet.
Bara för att det står på nätet så behöver det inte finnas i prasseldelen, många av de artiklar och debattinläggen om piratpartiet existerade bara på nätet, debatten nådde aldrig allmänheten.
Och det hjälps inte av att många slutade länka till andra piratbloggare, en bloggbävning kan inte uppstå om man inte gör något själv.

Övermod, toppstyrning och extrema vanföreställningar om vad man kan häva ur sig i offentliga tillställningar är den andra delen av fiaskot.
Köpa telefoner och abbonnemang för nästan 200.000, något som blev lite bättre efter att det läckte ut i press, var ett misstag.
Att ens ge sig själva möjligheten att kolla av det interna valresultatet och samtidigt kampanja hårt för att få in vissa personer i styrelsen var ett ännu större misstag.

Sen har vi Rick Falkvinge.
Han har gjort ett enormt arbete med att placera piratpartiet på kartan, han kan debattera och skåpa ut personer som Batong-Pehrson varje dag i veckan, men barnporr-uttalandet har gjort att han inte är trovärdig i allmänhetens ögon.
Det finns fler och lika pålästa personer i piratpartiet som kan ta över den delen av verksamheten.

Visst har han sin fanbase, en stor hög med personer som hyser en närmast sekteristisk kärlek till honom.
Men de ger inga röster.
Och ett parti är helt beroende av röster.
Fler eftervalstankar:
Opassande, Dexion, Anna Troberg, Klara, Oscar Swartz, Tianmi, Farmor Gun, MMK,

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Thomas Tvivlaren

Bra sammanfattning. Missade Ohlys brandtal men mot bagrund av hur du beskriver det borde jag försöka luska rätt på det.Intressant i sammanhanget är att det idag rapporteras om att ca 30% av rösterna på FP och C var taktikröster. Stämmer det så ligger båda dessa partier och skvalpar väldigt nära 4%-spärren.

2010-09-28 @ 11:59:24
URL: http://www.thomastvivlaren.se
Postat av: Anders Troberg

När det gäller PP så tror jag att det var tre saker som sänkte valet:* Mediatystnaden. Vi jobbade häcken av oss för att synas, men de hade bestämt sig för att det här valet handlade om SD.* Falkvinge. För mycket Leeroy Jenkins-mentalitet för partiledarrollen. Han är bra på att starta och entusiasmera, men det bor för mycket grodor i munnen på honom och han kör för mycket solospel.* Väljarnas tröghet. Det finns stöd för PP, det såg vi i EU-valet. I det "riktiga" valet så är de dock trogna sina gamla partier och hoppas att de ska ta upp piratfrågorna. De ger de gamla partierna några chanser att göra det innan de "sviker" sitt gamla parti och går till PP. Se som jämförelse hur MP hade stöd, men att väljarna först försökte få in miljöfrågorna i de andra partierna.

2010-09-28 @ 14:48:13
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Peter Andersson

Om sossarna kan väl tilläggas att deras kris ligger i att de numera är trea på bollen i många väljares ögon. Att vara tvåa något val emellanåt kan de hantera, eller har kunnat, internt sågs 06-10 bara som ett nytt 76-82 eller 91-94. Men integritetsintresserade sätter numera PP före S även om de röstade på Alliansen nu 10, manliga industriarbetare sätter SD före S även om de röstade Allianzen nu 10, och feminister röstar hellre utanför blockpolitiken helt och hållet, vilket betyder att S är tredje alternativ där också efter V.Och om jag skall försöka vara lite profetisk så tror jag att man redan nu törs gissa att det är här som den nya kriskommisionen kommer att gå bort sig, att intern våga säga att man inte ens är alternativ nummer två hos de man behöver vinna tillbaka är fortfarande för magstark för gamla gråsossar!

2010-09-28 @ 16:47:33
Postat av: Christer

Vi kanske ska lära oss av historien. Rosengren, Freivalds och Sahlin. Är man bränd så är man. Och efter barnporreriet är Rick, hur trist och orättvist det än må vara, nog bränd.

2010-09-29 @ 09:17:40
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: Pelle

SD tog sig inte in i Riksdagen som offer på valsedeln utan för att ca 400 000 röstade på SD i frågor som de andra partierna inte velat ta det minsta på allvar som t ex dåliga sjukersättningar, lika dåliga arbetslöshetsförsäkringar, arbetskraftsinvandring som trots hög arbetslöshet i Sverige inte tagits upp mm mm.Men det är väl inget förvånande när Socialdemokratin styrs av en minister som myglat och försnillat samt verka bära skyglappar dygnet runt för verklighetens påträngande obehag.Alliansen samlade något fler röster eftersom de vann och återigen har det visat sig att folk skiter i andra fullständigt fyra år till bara de får någon hundring mer i plånboken.För det är ju Alliansens politik, förlåt, det nya arbetarepartiet ska det ju vara enligt deras egen reklam.Egositpartiet hade passat bättre. :)Mvh Pelle

2010-09-30 @ 15:42:15
Postat av: scaber nestor

@Pelle.1. Sjukersättningen/försäkringskassereglerna har varit en av valets stora frågor och alla partierna har haft olika förslag uppe.

Så att SD skulle kommit in pga det är löjligt eftersom det inte skiljer sig nämnvärt från andra.2. A-kassan har det varit S+V som propagerat för.3. Att det behövs arbetskraftsinvandring beror på att vi inte har rätt kompetens i landet, det är en ren utbildningsfråga, inte en invandringsfråga.SD kom in på missnöje och att de förvaltade martyrskapet på bästa sätt.

2010-10-03 @ 00:02:32
Postat av: Christer

"Att det behövs arbetskraftsinvandring beror på att vi inte har rätt kompetens i landet, det är en ren utbildningsfråga, inte en invandringsfråga."Eeehhh... vi behöver väl också okvalificerad arbetskraft?Jag menar, även om arbetslösheten är större bland invandrare än i befolkningen i övrigt så är fortfarande en majoritet i arbete, och gör på så vis invandringen till en vinstaffär för oss.Eller har jag fel?

2010-10-03 @ 16:37:29
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: Ingenjören

Rick Falkvinge bär mycket av skulden till PPs katastrofval, ja. Frågan om tecknad barnporr var helt rätt fråga att lyfta, det var en yttrandefrihetsfråga med en enorm sprängkraft, men Rick var definitivt fel person att lyfta den. Hade de kunnat pusha den frågan smartare (Yttrandefrihetsvinkeln, "vad är det egentligen man förbjuder? tankar?" vinkeln och godtyckesvinkeln, i praktiken kan vilket familjealbum som helst bli barnporrnografi om domaren tycker att bilderna är sexualiserande.) hade valresultatet kunnat bli annorlunda (det var t ex en fråga där PP i princip hade ALLA de stora ledarsidorna på sin sida).

2010-10-04 @ 08:25:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0