Curlandet av befolkningen fördjupas, idag rökförbud, imorgon?

En av mina absoluta favoritbloggar, Mina Moderata Karameller, beskriver läget i sin hemkommun.


********

"Läser med viss förvåning och lite skräck också att det i min kommun ska genomföras rökförbud på arbetstid för såväl anställda som politiker.
[...]
Förvisso är det bra med rökfria miljöer och visst kan man förbjuda rökning på arbetsplatsen. Det är inte hälsosamt att röka, det vet nog alla. Rökdoft och pyrande askkoppar utanför entréer är inte heller trevligt. Visst är det ohälsosamt det vet nog alla, inte minst rökarna själva. Men just uttrycket att förbjuda rökning på arbetstid är lite obehagligt
[...]
För mig känns inte det som en moderat ståndpunkt. Det är inte bra att röka, men att förbjuda rökning på det här sättet gör mig tveksam. Vad blir nästa indragning - kaffet?"

********


Jag måste erkänna att jag inte är så förvånad som Mary X Jensen, för mig handlar det om samma sorts omhuldande och curlande som tidigare socialdemokratiska regeringar höll på med och att oavsett om man är socialistiskt konservativ eller borgerligt konservativ så handlar det i grunden om att de inte litar på medborgarna. I det här fallet inte ens andra politiker i kommunen.

Som jag skrev på (L)iberaldemokraternas hemsida om gårdsförsäljning av alkohol, innan jag valde att avbryta mitt engagemang där.

---------------

"I Sverige har vi haft antingen en socialistiskt konservativ regering eller en borgerligt konservativ dito med ett fåtal inslag av liberal framåtanda sedan rösträtten infördes.
Detta har lett till att vi i princip har en omyndigförklarad befolkning.

Vilket gestaltas bland annat genom alkoholmonopolet (Systembolaget), där staten berättar för vuxna människor att vi inte är betrodda.
Nu när gårdsförsäljning av vin är uppe för beslut, så hyser vi ingen förhoppning om att detta ska tillåtas, det fåtal liberaler i den konservativa minoritetsregeringen kommer att bli överkörda av förbudsnissar- och nissorna, så vår rätt att få betraktas som myndiga i Sverige får vänta ytterligare ett tag."

---------------

I korthet.
När politiker går in och vill detaljstyra folks liv som i Mary's hemkommun, är det hög tid att byta ut dem.
Och det gäller fler kommuner, till exempel Svedala och Alingsås.


Idag rökförbud.
Vad blir det morgon?

Förbud mot rökning? Vänskap över ideologiska gränser? kramar mellan män? Ha roligt?
På bilden - Jag, Tokmoderaten och Uppstuds.


För när det kommer till förbudsnissar så kommer det inte att sluta med rökförbud, för det handlar om något så simpelt som att inte inse att ens egna värderingar inte passar in på alla människor.
Om personer som vill påtvinga andra sina moralistiska värderingar får ett finger, så kommer det att bli mer och mer förbud, allt för att få folk att bete sig som dem, inte via argument för det håller sällan för granskning, utan i slutna sällskap bestämma att förbjuda det som går utanför deras norm.

Visst, många personer är beredda att gå med på rökförbud för att det ligger nära dem själva, men tänk på att  (egen uppfattning) det ofta är samma personer som driver på om rökförbud som är för andra förbud, som amning på öppen plats och/eller gårdsförsäljning av vin.


PS.
När jag letade länkar upptäckte jag att det var lite värre än jag trodde.
Enligt Tobaksfakta.se är det en majoritet av landets kommuner som helt eller delvis infört rökförbud.


Foto från Almedalen.


Fler som skriver om ämnet.
Suspensoarg, Tanten på Kanten, Arsinoe, Daniel Hedén, kommungranskaren.

Pingar andra förbudshatare och livsnjutare:
Calle Rehbinder, Projo, Svensk Myndighetskontroll, Rick Falkvinge.

Pinged at TwinglyIntressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: apocalypse nowish

själv bor jag i ett land där man får röka på hotellrummen, det finns porrannonser uppsatta på tunnelbanan och ölen är billigare än vatten.Och jag kommer givetvis flytta tillbaka till Sverige... yea... right...

Postat av: Jesper

Jag skulle vilja hävda att ett tobaksförbud på arbetsplatsen är det enda sättet att klara av tobakslagens skrivningar om rätt till en tobaksfri arbetsmiljö. Jag vill inte bli utsatt för tobaksstank på arbetstid. Jag har rätt till att slippa det enligt lag. Då får kommunen också anpassa sig till lagen.Jag är också mot gårdsförsäljning. Men för rätt till offentlig amning.

2011-08-16 @ 17:43:03
URL: http://www.jesperberglund.se
Postat av: scaber nestor

@Jesper:Och jag anser att rätten till en tobaksfri arbetsmiljö gäller dig och ditt närområde, men samtidigt så ska man dra gränsen för vad som är den egna arbetsmiljön på rätt sida absurd.För mig är det solklart att anställda inom vårdbranschen inte ska röka på sin arbetsplats och att om de inte kan visa hänsyn mot vårdtagarna ska få andra arbetsuppgifter i första hand.Men samtidigt vara flexibel nog att inse att många äldre vårdtagare vill ta ett bloss och ska kunna ha tillgång till platser att ta detta blosset på.

Något som aktivt förhindras för att några ogillar doften.Det ska finnas möjligheter för alla människor att arbeta inom det offentliga OCH att skapa en tobaksfri miljö utan att ta till förbudsbatongen.

2011-08-16 @ 18:32:43
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Per A.

Varför skall man få lägga tid på sin fritidssysselsättning på arbetstid?2011-08-16 @ 20:44:48
Postat av: scaber nestor

@Per.

Nämn en människa som aldrig har ägnat tid på jobbet åt att kolla privata mail eller tagit några extra minuters fika för att dagdrömma eller läsa klart den sista artikeln i metro.

2011-08-16 @ 21:21:58
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Bodypalace

Hej kommentera gärna minst 3 inlägg i min blogg för att peppa tjejerna och killarna som är med.Mvh Bodypalace – en blogg där alla är vackra & unika

(ursäkta reklamen men jag ser den som positiv, vill att så många som möjligt ska hitta till bloggen för att se vilket bra budskap jag vill sprida)

2011-08-16 @ 21:46:30
URL: http://bodypalace.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0